Τετάρτη, 13 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΣέριφος: Βαγιά, πρώτη ελληνική παραλία για μη - καπνιστές

Σέριφος: Βαγιά, πρώτη ελληνική παραλία για μη – καπνιστές

|

 Στη Σέριφο η πρώτη ελληνική παραλία όπου απαγορεύτηκε το κάπνισμα – Θα υπάρχει ειδική ζώνη για καπνιστές – Στις 3 Ιουνίου θα δοθούν οι τεχνικές προδιαγραφές 

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και ο Δήμος Σερίφου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, ανακοινώνουν ότι η παραλία της Βαγιάς γίνεται, από φέτος το καλοκαίρι, η πρώτη smoke-free παραλία των Κυκλάδων και ολόκληρης της Ελλάδας. Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος SeaChange Greek Islands, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Ίδρυμα σε δέκα νησιά των Κυκλάδων.

Οι καθαρισμοί ακτών που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά που εντάσσονται στο πρόγραμμα κατά την τελευταία διετία, ανέδειξαν αφενός τα αποτσίγαρα ως τα συνηθέστερα απορρίμματα και αφετέρου την ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση της Σερίφου από αυτά. Με βάση αυτό το δεδομένο και σε συνεργασία με τον Δήμο Σερίφου, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται το πρόγραμμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη ξεκινά την πιλοτική δράση με αφετηρία τη Βαγιά. Ακολουθώντας αντίστοιχες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στη Γαλλία και την Ισπανία, αυτό το «πείραμα συμπεριφοράς» έχει ως στόχο την εξάλειψη του καπνίσματος από την ακτή, παράλληλα με την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης.

Στην παραλία της Βαγιάς, η οποία αποτελεί προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura, θα τοποθετηθούν μια κατασκευή για ελεγχόμενη ζώνη καπνίσματος, σταχτοδοχεία με περιβαλλοντικά μηνύματα, όπως και αντίστοιχη ενημερωτική σήμανση. Συμμετέχοντας στη «smoke-free» ενέργεια, οι ντόπιοι τεχνίτες θα αναλάβουν τη δημιουργία της καπνιστικής ζώνης, στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την ενδυνάμωση των κατοίκων. Η οριστικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών θα πραγματοποιηθεί κατά τη συνάντηση της ομάδας του προγράμματος με τον Δήμαρχο Σερίφου κ. Αντώνη Αντωνάκη και με επαγγελματίες του νησιού, τη Δευτέρα 3 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι, για την υποστήριξη της δράσης και την ενημέρωση των επισκεπτών, θα δημιουργηθεί από το Ίδρυμα μια επιδοτούμενη θέση εργασίας.

Η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, δήλωσε σχετικά: «Ένα σημαντικό στοιχείο του προγράμματος SeaChange Greek Islands είναι η δυνατότητα να ανταποκρίνεται στα δεδομένα που προκύπτουν από τη δουλειά μας στο πεδίο και την επαφή με τις τοπικές κοινωνίες. Τα αποτσίγαρα είναι ένας από τους συχνότερους ρυπαντές των ακτών στις Κυκλάδες και η Σέριφος έδειξε από νωρίς ότι είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Στόχοι της προσπάθειας να κάνουμε τη Βαγιά την πρώτη smoking-free παραλία στις Κυκλάδες είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας και η πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης εν τη γενέσει της. Σε αντίθεση με άλλα θαλάσσια απορρίμματα, τα αποτσίγαρα δεν μεταφέρονται στις ακτές. Αφήνονται ή «ξεχνιούνται» εκεί. Και αυτή η συνειδητοποίηση ελπίζουμε πως θα συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου και σε άλλα νησιά».

Ο Δήμαρχος Σερίφου Αντώνης Αντωνάκης από την πλευρά του δήλωσε: «Η διετής συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη στο νησί μας, τη Σέριφο, οδήγησε σε κοινές δράσεις. Στηρίζουμε με θέρμη τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και προωθεί τον στόχο τουριστικής ανάπτυξης της Σερίφου».

H Βαγιά στη Σέριφο (Φωτογραφία από www.discover-serifos.com)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανώνυμη δωρεά-ανάσα στην Κω: 2 εκατ. ευρώ για στέγαση γιατρών αν δεν βρεθεί κρατική χρηματοδότηση

Όταν η έλλειψη στέγης στα νησιά γίνεται πρόβλημα ζωής, η προσφορά ενός συμπολίτη φέρνει ελπίδα

Ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. οι αναχωρήσεις από τα λιμάνια της Αττικής – Άνοδος 3,99% σε σχέση με πέρυσι

Μικρή αύξηση στην ακτοπλοϊκή κίνηση το φετινό καλοκαίρι – Η μεγαλύτερη άνοδος στον Αργοσαρωνικό

Κυκλάδες – Αστυνομικό δελτίο: Συλλήψεις σε Σαντορίνη, Νάξο και Μύκονο, βιασμός, παραβάσεις και κλοπές

Σειρά συλλήψεων από τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες των Κυκλάδων για σοβαρά και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα

Νάξος (Φιλώτι): 20 χρόνια μνήμης και ποδοσφαίρου, το τουρνουά «Μανώλης Μάκαρης» μας συγκίνησε ξανά

Με επετειακό χαρακτήρα, το φετινό τουρνουά τίμησε τη μνήμη του Μανώλη Μάκαρη, συνδυάζοντας αθλητισμό, συγκίνηση και την παρουσία μικρών παιδιών που έδωσαν ξεχωριστό χρώμα στη διοργάνωση.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Κακολύρι: Το νέο μαρτυρικό χωριό της Ελλάδας, δικαίωση μνήμης και ιστορίας

Μετά από χρόνια αγώνων, το Κακολύρι Εύβοιας εντάσσεται επίσημα στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών, τιμώντας τη θυσία των 30 εκτελεσθέντων κατοίκων στις 24 Μαΐου 1944.

Γιώργος Αγγελόπουλος στη Νάξο, στα «Palatia» της Αγίας Άννας για αξώτικες γεύσεις και ερυθρόλευκες στιγμές

Ο πρόεδρος του μπασκετικού Ολυμπιακού επιστρέφει για ακόμη ένα καλοκαίρι στο "νησί-φρούριο" των ερυθρόλευκων, μοιράζοντας χαμόγελα και φωτογραφίες με φίλους και οπαδούς.

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου καλωσορίζει τον 18χρονο Γιάννη Νικολάου!

Ο νεαρός αθλητής ύψους 2,02 μ. ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας – Προέρχεται από την ΑΕΚ με εμπειρία στη Stoiximan GBL.

Αιγαίο: Εκτακτα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 αύριο Τετάρτη (13/08)

Έκτακτα δρομολόγια HIGHSPEED 3 & 4 στις 13 Αυγούστου μετά την άρση απαγορευτικού - Αναλυτικά οι ώρες αναχώρησης και άφιξης για την εξυπηρέτηση των νησιών

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες