Υπεγράφη η απόφαση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αποστολή του φακέλου κατοχύρωσης του ΠΓΕ «Φάβα Αμοργού» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Τι γράφαμε την 20η Φεβρουαρίου; Εχουμε μια ακόμη ευχάριστη είδηση που αφορά προϊόν των Κυκλάδων και δη των Ανατολικών… Αναφερόμαστε στην Φάβα Αμοργού που έχει καταθέσει τον σχετικό φάκελό της για ένταξη στον κατάλογο των Προϊόντων Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ).. Και από το αρμόδιο υπουργείο (Αγροτικής Ανάπτυξης) έγινε γνωστό ότι ενστάσεις για την φάβα Αμοργού ΠΓΕ θα μπορούν να υποβάλλουν μέχρι έως και την 18/04/2019. Στη συνέχεια ο φάκελος θα πάει για έγκριση στην ΕΕ. Η γεωγραφική περιοχή (ζώνη) στην οποία καλλιεργείται το φυτό του οποίου τα σπέρματα αποτελούν «το Φάβα της Αμοργού» είναι το νησί της Αμοργού, το οποίο ανήκει διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Νάξου της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου”.
Αυτά γράφαμε τότε… Και χθες, Πέμπτη 23 Μαϊου, είχαμε το επόμενο βήμα… Εχοντας ολοκληρωθεί η περίοδος των ενστάσεων εντός … συνόρων, έρχεται η ώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτό γίνεται γνωστό μέσω δελτίο ενημέρωσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης… Και διαβάζουμε ” Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη και της Υφυπουργού, Ολυμπίας Τελιγιορίδου, εγκρίθηκε ο φάκελος για την κατοχύρωση του Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) «Φάβα Αμοργού» και αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση.
Η γεωγραφική περιοχή καλλιέργειάς της είναι το νησί της Αμοργού που ανήκει διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου. Η μέθοδος καλλιέργειας της Φάβας της Αμοργού και οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί επηρεάζουν το μέγεθος των καρπών και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Το προϊόν έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη τόσο στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες του νησιού, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και η αναγνώρισή του ως ΠΓΕ θα επιφέρει προστιθέμενη αξία στους παραγωγούς”.
Οπότε αναμονή ακόμη δύο ή τρεις μήνες και τέλος καλοκαιριού, η Αμοργός θα έχει τη Φάβα ως προϊόν Γεωγραφικής Ενδειξης… Η παραγωγή «του Φάβα της Αμοργού» γίνεται ιστορικά και παραδοσιακά με τον ίδιο πάντα τρόπο, ως επί τω πλείστον χωρίς τη χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών. Ο κάθε παραγωγός κάνει τη δική του σποροπαραγωγή (από το συγκομιζόμενο σπόρο της προηγουμένης περιόδου) σε δικό του χωράφι. Όλες οι φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας από την καλλιέργεια (η προετοιμασία του εδάφους, η σπορά, η άρδευση, η λίπανση, η αντιμετώπιση των ζιζανίων, η φυτοπροστασία) έως τη συγκομιδή και την ξήρανση του προϊόντος, αλλά και τη συλλογή του σπόρου για την επόμενη χρονιά γίνονται στην Αμοργό που είναι ένα μικρό νησί το οποίο σε διάφορα σημεία του διαθέτει γαίες για γεωργική χρήση.