Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΣύρος: Ικανοποίηση από την απόφαση για έγκριση λειτουργίας Open Mall

Σύρος: Ικανοποίηση από την απόφαση για έγκριση λειτουργίας Open Mall

|

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 1,3 εκατ. ευρώ για τη κατασκευή και λειτουργία Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (open mall) στην Ερμούπολη της Σύρου  

Άκρως θετικές εξελίξεις καταγράφονται για την Ερμούπολη της Σύρου, μετά από την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης, να γνωστοποιήσει τον πίνακα με τις εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις (56 πανελλαδικά ύψους 90 εκατ. ευρώ, στο Νότιο Αιγαίο και σε Κω, Ρόδος) για τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου πανελλαδικά, με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να κατοχυρώνει ποσό ύψους 1.340.940,19 ευρώ, προκειμένου να αναβαθμίσει το εμπορικό κέντρο του. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, στο πλαίσιο της συνέχισης της συμπόρευσης των δύο πλευρών, οι οποίες κατάφεραν και διεκδίκησαν τελικά εγκαίρως, ένα μεγάλο ποσό, που θα προωθηθεί στη βελτίωση των εμπορικών οδών της πόλης και κυρίως σε πεζόδρομους.

Το ύψος της χρηματοδότησης θα προκαλέσει επί της ουσίας παρεμβάσεις ανάπλασης σε κοινόχρηστους δημόσιους χώρους του εμπορικού κέντρου της Ερμούπολης και σημαντική βελτίωση των όψεων των εμπορικών καταστημάτων, ώστε ο επισκέπτης και ο πεζός κατά τη διάρκεια του περιπάτου του, να εισπράττει την εντύπωση πως βρίσκεται σε ένα ανοικτό mall.

Τι λέει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για την εξέλιξη αυτή; Προφανώς χαμογελάει όπως και οι επιχειρηματίες και κάτοικοι της … Αρχόντισσας των Κυκλάδων.. Και μέσω του Δήμου μαθαίνουμε” Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζουμε την έγκριση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και την Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΣ για το έργο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» (Open Mall) του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομίας 2014-2020», ύψους 1.340.940,19€.

Η εγκεκριμένη πρόταση πρόκειται να υλοποιηθεί από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, και περιλαμβάνει την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Ερμούπολης, ένα έργο το οποίο λειτουργεί συμπληρωματικά με το έργο της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης. Στόχος είναι η ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας του νησιού μας, αναδεικνύοντας παράλληλα την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν είναι:

• Αντικατάσταση των υπαρχόντων υλικών με σύγχρονα ψυχρά υλικά επίστρωσης, σε συνδυασμό με την βελτίωση της εικόνας των βασικών οδών, ώστε να συμβαδίζει με την σύγχρονη εικόνα της Ερμούπολης, αλλά και την μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας του οδοστρώματος και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου.

• Δημιουργία «νησίδων» για την ανάπαυση των διερχομένων.

• Τοποθέτηση – ανάρτηση ελαφριών κατασκευών εν είδη σκιάστρων – γλυπτών κατά μήκος των οδών Θυμ. Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη, υπερκείμενα του επιπέδου κίνησης των πεζών.

• Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων του δημοτικού οδοφωτισμού και φωτισμού της περιοχής παρέμβασης της πόλης, με νέα φωτιστικά σώματα, νέας τεχνολογίας.

• Τοποθέτηση σύγχρονων και καλαίσθητων στοιχείων για την προστασία των πεζόδρομων από την παράνομη διέλευση οχημάτων, σε αντικατάσταση των υφιστάμενων ανακλινόμενων μπαρών με βυθιζόμενα κολονάκια.

• Δημιουργία δημόσιων τουαλετών στην αρχή περίπου της οδού Χίου και συγκεκριμένα επί του δημοτικού κτιρίου στην οδό Πελοποννήσου, συμπληρωματικά με τις πρόσφατα ανακαινισμένες δημόσιες τουαλέτες επί της οδού Ανάφης.

• Εγκατάσταση σημείων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

• Τοποθέτηση «έξυπνων» παγκακίων. Τα «έξυπνα» παγκάκια, πέρα από την προφανή τους χρήση για την ανάπαυση των επισκεπτών προσφέρουν και μια σειρά έξυπνων, καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον υπηρεσιών.

• Ενιαία σήμανση καταστημάτων για την απόκτηση κοινής ταυτότητας συμμετοχής στο Open Mall και παρεμβάσεις αισθητικής βελτίωσης στις προσόψεις των καταστημάτων.

Σε δεύτερη φάση

• Επέκταση παρεμβάσεων και σε άλλες περιοχές.

Το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις και να καταρτιστούν τα χρονοδιαγράμματα των εργασιών. Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου αποτελεί μια δεύτερη ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, που έρχεται να συμπληρώσει το μεγάλο έργο της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης, προσδίδοντας νέα διάσταση και όψη στο κέντρο της πόλης μας.

Η Δημοτική Αρχή, θέτοντας ως προτεραιότητα την αειφόρο ανάπτυξη της Σύρου, την τόνωση της επιχειρηματικότητας, τη ενίσχυση του τουριστικού και πολιτιστικού της προϊόντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, δε σταματά στα έργα που ήδη υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη. Συνεχίζει δυναμικά να εφαρμόζει το πρόγραμμά της με νέα έργα πνοής, που πρόκειται να λειτουργήσουν συνδυαστικά με τα ήδη υπάρχοντα, εκσυγχρονίζοντας και αναβαθμίζοντας την εικόνα και τις υπηρεσίες του νησιού μας, το οποίο πλέον καθίσταται πιο λειτουργικό, πιο φιλικό, πιο προσιτό και πιο ασφαλές σε κατοίκους και επισκέπτες. Η Σύρος αλλάζει και ομορφαίνει με τη συμμετοχή όλων μας. Εξασφαλίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε ένα σύγχρονο και ελκυστικό περιβάλλον.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ: Μένει «στο σπίτι» ο Κώστας Μανωλάς!

Ο διεθνής αμυντικός ανανέωσε με τον Πανναξιακό για τη σεζόν 2025-26 – έμπνευση για τη νέα γενιά της Νάξου

Ελλάδα: Πρώτο κουδούνι για 1,3 εκατ. μαθητές, τα νέα μαθήματα

Πρεμιέρα και για τα 12 Ωνάσεια Σχολεία - Εισάγεται πιλοτικό μάθημα κατά των fake news - Συνεχίζει το ψηφιακό φροντιστήριο - Μπαίνουν 10.000 απινιδωτές - Πόσα σχολεία καταργούνται

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Ο τρύγος στον Καλόξυλο: Μνήμες, άνθρωποι και ευχές για «Καλά Κρασιά»

Ο εκπαιδευτικός Αντώνης Τζιώτης μοιράζεται μέσα από τη σελίδα του εικόνες και συναισθήματα από τον Σεπτέμβρη της γης και των ανθρώπων

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νέο απόκτημα ο Σέρβος γκαρντ Νεμάνια Μιλόσεβιτς

Η τέταρτη μεταγραφή ενισχύει την περιφέρεια ενόψει της National League 2

Το πρώτο κουδούνι στην Κωμιακή Νάξου χτυπά με μία .. ντουζίνα μαθητές

Ανάρτηση-κατάθεση ψυχής από τον Γιώργο Κρητικό, κάτοικο Κωμιακής, που θυμάται το σχολείο του πριν από 50 χρόνια

ΕΕΕΕΚ Νάξου: Ζητούνται άμεσες λύσεις για το στεγαστικό πρόβλημα

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νάξου στηρίζει την εκπαιδευτική κοινότητα και καταγγέλλει τις επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας

Αττική: Μέσα σε λίγες ώρες τρεις μικροσεισμοί σε Κηφισιά και Χαλάνδρι

Σεισμική διπλή δόνηση στα βόρεια προάστια της Αττικής – 2,5 Ρίχτερ στην Κηφισιά

Εκτάκτο – Αλλαγή απόφασης: Αύριο 11/09 κανονικά, ο αγιασμός στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα δώσουν το παρών στον προαύλιο χώρο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

«Οι Νοσηλευτές δίνουν ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» – Κάλεσμα στους πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες

Το ΓΝ-ΚΥ Νάξου συμμετέχει στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

6 Σεπτεμβρίου: Η Νάξος συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

Η Μαρία Καρυστιανού καλεί πολίτες σε συγκεντρώσεις – Συμμετοχές και στις Κυκλάδες