Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - Μεταφορικό Ισοδύναμο: Με βαπόρια και αεροπλάνα

Ελλάδα – Μεταφορικό Ισοδύναμο: Με βαπόρια και αεροπλάνα

|

Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι πλέον πραγματικότητα… Και έτσι έχουμε επιδοτήσεις «θαλάσσης – αέρος» ύψους 570 εκατομμυρίων ευρώ – Από χθες και επίσημα ισχύει το Μεταφορικό Ισοδύναμο στα αεροπλάνα… Τί αναφέρει ο κος Σαντορινιός για Κρήτη και τι ισχύει για τα καύσιμα 

Σημαντική ελάφρυνση στο κόστος μεταφοράς με πλοία και αεροπλάνα για μόνιμους κατοίκους και επιχειρήσεις των νησιών. «Κλειδωμένη» μέχρι το 2021 η χρηματοδότηση του μέτρου από εθνικούς πόρους. Οι δικαιούχοι και πόσα χρήματα παίρνουν πίσω επιβάτες και επιχειρήσεις. Πως έπεσαν οι τιμές στα πρατήρια καυσίμων μικρών νησιών που είχαν πάρει φωτιά.

Του Παναγιώτη Υφαντή (euroday.gr

Τα μέχρι στιγμής ορατά αποτελέσματα και τα επόμενα βήματα εφαρμογής του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου μέσω του οποίου επιδοτείται το αυξημένο κόστος μεταφοράς των μόνιμων κατοίκων, εμπορευμάτων και καυσίμων στα νησιά παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός ανακοίνωσε τρεις κινήσεις της κυβέρνησης για την επέκταση εφαρμογής του μέτρου.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Από 1/7/2019 η επιδότηση του κόστους μεταφοράς επεκτείνεται και στα προϊόντα που μεταφέρονται από και προς την Κρήτη. Σχετική μελέτη έχει εκπονηθεί από το πανεπιστήμιο Πειραιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και από την 1η Ιουλίου θα είναι επιλέξιμα για επιδότηση τα κόστη μεταφοράς μιας σειράς προϊόντων και επιχειρήσεων του μεγαλύτερου νησιού της χώρας.
  • Από 1/1/2020 επεκτείνεται σε όλα τα νησιά η επιδότηση του κόστους μεταφοράς καυσίμων η πιλοτική εφαρμογή της οποίας σε 34 νησιά λήγει στις 31/12/2019.
  • Από χθες (20/5/2019) επεκτάθηκε η επιδότηση των εισιτηρίων επιβατών και στα αεροπλάνα 

Το ποσό της επιδότησης θα είναι αντίστοιχο με αυτό που ισχύει για τα εισιτήρια με πλοία και θα  αντιστοιχεί σε εισιτήριο καμπίνας Β θέσης για αποστάσεις άνω των 80 ναυτικών μιλίων και εισιτήριο με ταχύπλοο για αποστάσεις μικρότερες των 80 ναυτικών μιλίων. Στην επέκταση της επιδότησης στα αεροπορικά εισιτήρια έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν ο όμιλος Aegean Airlines με τηνOlympic Air, η Sky Express και η Astra Airlines.

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό από τη μέχρι στιγμής εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου ο Ν. Σαντορινιός επεσήμανε πως το Μεταφορικό Ισοδύναμο εντάσσεται στα μέτρα νησιωτικής πολιτικής που είναι αναγκαία για την κοινωνική και οικονομική συνοχή.

Στόχος, όπως εξήγησε, είναι να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος μεταφοράς των μόνιμων κατοίκων, προϊόντων και στρατηγικών φορτίων όπως τα καύσιμα, από και προς τα νησιά. «Δεν πρόκειται για επίδομα» εξήγησε «αλλά για επιδότηση της διαφοράς κόστους που υπάρχει σε σύγκριση με τη μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Ο Ν. Σαντορινιός αρνήθηκε πως το μέτρο αποτελεί αντιστάθμισμα στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά. «Το μέτρο επιβλήθηκε από τους ίδιους τους νησιώτες οι οποίοι το διεκδικούσαν για πολλά χρόνια και είναι ένα μέτρο που λοιδορήθηκε όσο κανένα από τις παλαιότερες κυβερνήσεις» σημείωσε.

Η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε 43 νησιά (από 1 Ιουλίου-31 Δεκεμβρίου 2018) χρησιμοποιήθηκαν 60 εκατ. Ευρώ ενώ έχουν εξασφαλιστεί 570 εκατ. Ευρώ για τη χρηματοδότηση του μέτρου στην τετραετία 2018-2021. Σε ετήσια βάση  υπολογίζεται να διατίθενται περί τα 156 εκτ. Ευρώ για το σύνολο των επιδοτήσεων σε επιβάτες και επιχειρήσεις.

Επιδοτήσεις μέσω τριών πυλώνων

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο (ΜΙ) βασίζεται σε τρεις πυλώνες που αφορούν στην επιδότηση του κόστους μεταφοράς κατοίκων, εμπορευμάτων επιχειρήσεων και στρατηγικών φορτίων όπως τα καύσιμα.

Το ποσό της επιδότησης καταβάλλεται το αργότερα εντός μηνός από την ημερομηνία του ταξιδιού, πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι και είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

ΕΠΙΒΑΤΕΣ: Δικαιούχοι της επιδότησης είναι  οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας. Στο μέτρο εντάσσονται, επιπλέον, αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι που υπηρετούν σε νησιά, διδακτικό εκπαιδευτικό προσωπικό νησιωτικών πανεπιστημίων, επικουρικό ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό που υπηρετεί σε νησιά, στελέχη Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, αθλητές ερασιτεχνικών σωματείων των νησιών.

Οι δικαιούχοι πρέπει να εγγραφούν στο διαδικτυακό τόπο του Μεταφορικού Ισοδύναμου (www.metaforikoisodynamo.gr) χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet. Εκεί θα δηλώσουν ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα κατατίθεται η επιδότηση. Με την εγγραφή ο δικαιούχος θα αποκτά τον λεγόμενο Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (ΜΑΝ) ο οποίος θα χρησιμοποιείται κατά την κράτηση ακτοπλοϊκού ή αεροπορικού εισιτηρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr ο Ν. Σαντορινιός επιβεβαίωσε πως υπάρχει πλαφόν στον αριθμό εισιτηρίων που δικαιούνται οι νησιώτες το οποίο  αντιστοιχεί σε 16 εισιτήρια κατ’ άτομο στα μεγάλα νησιά και φθάνει μέχρι και τα 28 εισιτήρια στα μικρά. Όπως εξήγησε, ωστόσο, ως ωφελούμενη μονάδα της επιδότησης έχει οριστεί το νοικοκυριό και όχι το άτομο. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως στην περίπτωση των μεγάλων νησιών τα μέλη μιας τετραμελούς οικογένειας δικαιούνται συνολικά 64 εισιτήρια (4Χ16) τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας (σ.σ σε ακραία περίπτωση ένα μέλος μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα εισιτήρια).

Οι νησιώτες που έχουν, ήδη, εγγραφεί στο ΜΙ και έχουν λάβει Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (ΜΑΝ) ξεπερνούν τους 200.000 και οι εγγραφές συνεχίζονται με ρυθμό 1.500 νέων χρηστών την ημέρα.

Μέχρι στιγμής έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερα από 350.000 ακτοπλοϊκά εισιτήρια με Μεταφορικό Ισοδύναμο (ΜΙ) σε πάνω από 1.300 διαδρομές, έχουν επιστραφεί  στους νησιώτες επιδοτήσεις ύψους 6 εκατ. Ευρώ ενώ καθημερινά χρησιμοποιούνται από τους νησιώτες 2.500 εισιτήρια με ΜΙ.

Σε ποιο ύψος, όμως, φθάνει η επιδότηση εισιτηρίου που εισπράττουν οι νησιώτες σήμερα στην ακτοπλοΐα; Από παραδείγματα που  παρουσίασε ο Ν. Σαντορινιός  προκύπτει, ενδεικτικά, πως σε δρομολόγιο Σύρος-Πειραιάς στους νησιώτες επιστράφηκε το 58% της αξίας του απλού εισιτηρίου, το 72% της αξίας εισιτηρίου σε καμπίνα Β θέσης (κρεβάτι) και το 71% της τιμής εισιτηρίου σε ταχύπλοο.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Επιλέξιμες για επιδότηση είναι μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μέχρι 40 εκατ. ευρώ. Καλύπτονται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, το εμπόριο, τη βιοτεχνία, τον τουρισμό και την ανακύκλωση. Έχουν εγγραφεί, ήδη, περισσότερες από 11.000 επιχειρήσεις και το επιλέξιμο κόστος μεταφοράς υπερβαίνει τα 6 εκατ. ευρώ

Η επιστροφή χρημάτων στα μεταφορικά κόστη των επιχειρήσεων διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα επίπεδα του 44%. Χρηματοδοτείται το κόστος μεταφοράς προϊόντων με μεταφορικές εταιρείες και επαγγελματικά αυτοκίνητα της επιχείρησης. Από παραδείγματα που παρουσίασε ο Ν. Σαντορινιός προκύπτει πως η επιστροφή χρημάτων στις επιχειρήσεις έφθασε ακόμα και το 91%.

Ενδεικτικά, επιχείρηση στη Χίο κατέθεσε παραστατικά κόστους μεταφοράς ύψους 1.313 ευρώ και της επιστράφηκαν 1.200 ευρώ (91,5%). Επιχείρηση στη Λήμνο με παραστατικά 1.788 ευρώ εισέπραξε ως επιδότηση 1.096 ευρώ (επιστροφή 60%) ενώ επιχείρηση στο Καστελόριζο με παραστατικά 1.364 ευρώ εισέπραξε επιδότηση 656 ευρώ (επιστροφή 48%).

ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ: Το μέτρο αφορά την επιδότηση του κόστους μεταφοράς καυσίμων (αμόλυβδη και ντίζελ) με στόχο να μειωθούν οι τιμές στα πρατήρια καυσίμων στα επίπεδα της Αττικής.

Το μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά σε 34 νησιά και από 1/1/2020 θα ισχύει σε όλα τα νησιά της χώρας. Σύμφωνα με παραδείγματα που παρουσίασε ο Ν. Σαντορινιός το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν σημαντικά οι τιμές στα πρατήρια των νησιών όπου εφαρμόστηκε. Στην Κάρπαθο το κόστος αμόλυβδης βενζίνης από 1,88 ευρώ το λίτρο μειώθηκε σε 1,68 ευρώ, στην Κάσο από 2,02 ευρώ μειώθηκε σε 1,82 ευρώ το λίτρο, ενώ στη Σαμοθράκη από 1,786 ευρώ το λίτρο η τιμή έπεσε στο 1,544 ευρώ.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ: Μένει «στο σπίτι» ο Κώστας Μανωλάς!

Ο διεθνής αμυντικός ανανέωσε με τον Πανναξιακό για τη σεζόν 2025-26 – έμπνευση για τη νέα γενιά της Νάξου

Ελλάδα: Πρώτο κουδούνι για 1,3 εκατ. μαθητές, τα νέα μαθήματα

Πρεμιέρα και για τα 12 Ωνάσεια Σχολεία - Εισάγεται πιλοτικό μάθημα κατά των fake news - Συνεχίζει το ψηφιακό φροντιστήριο - Μπαίνουν 10.000 απινιδωτές - Πόσα σχολεία καταργούνται

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Ο τρύγος στον Καλόξυλο: Μνήμες, άνθρωποι και ευχές για «Καλά Κρασιά»

Ο εκπαιδευτικός Αντώνης Τζιώτης μοιράζεται μέσα από τη σελίδα του εικόνες και συναισθήματα από τον Σεπτέμβρη της γης και των ανθρώπων

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νέο απόκτημα ο Σέρβος γκαρντ Νεμάνια Μιλόσεβιτς

Η τέταρτη μεταγραφή ενισχύει την περιφέρεια ενόψει της National League 2

Το πρώτο κουδούνι στην Κωμιακή Νάξου χτυπά με μία .. ντουζίνα μαθητές

Ανάρτηση-κατάθεση ψυχής από τον Γιώργο Κρητικό, κάτοικο Κωμιακής, που θυμάται το σχολείο του πριν από 50 χρόνια

ΕΕΕΕΚ Νάξου: Ζητούνται άμεσες λύσεις για το στεγαστικό πρόβλημα

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νάξου στηρίζει την εκπαιδευτική κοινότητα και καταγγέλλει τις επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας

Αττική: Μέσα σε λίγες ώρες τρεις μικροσεισμοί σε Κηφισιά και Χαλάνδρι

Σεισμική διπλή δόνηση στα βόρεια προάστια της Αττικής – 2,5 Ρίχτερ στην Κηφισιά

Εκτάκτο – Αλλαγή απόφασης: Αύριο 11/09 κανονικά, ο αγιασμός στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα δώσουν το παρών στον προαύλιο χώρο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

«Οι Νοσηλευτές δίνουν ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» – Κάλεσμα στους πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες

Το ΓΝ-ΚΥ Νάξου συμμετέχει στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

6 Σεπτεμβρίου: Η Νάξος συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

Η Μαρία Καρυστιανού καλεί πολίτες σε συγκεντρώσεις – Συμμετοχές και στις Κυκλάδες