Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΕκλογές 2019 - Χατζημάρκος: "Στον παγκόσμιο χάρτη γαστρονομικού τουρισμού το Νότιο Αιγαίο"

Εκλογές 2019 – Χατζημάρκος: “Στον παγκόσμιο χάρτη γαστρονομικού τουρισμού το Νότιο Αιγαίο”

|

Αρθρο του νυν Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και Υποψήφιου με την παράταξη “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”, Γιώργου Χατζημάρκου, στην ιστοσελίδα ypaithros.gr με σημείο αναφοράς τον πρωτογενή τομέα και την Γαστρονομία 

Η τουριστική βιομηχανία, ως αγορά απορρόφησης τοπικών προϊόντων και μάλιστα σε μία περιφέρεια που αντιπροσωπεύει το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό εισερχόμενου τουρισμού στη χώρα, αποτελεί ισχυρή βάση για την ανάπτυξη του δεύτερου ανερχόμενου πυλώνα, της πρωτογενούς δηλαδή παραγωγής.

Του Γιώργου Χατζημάρκου (- άρθρο στην ιστοσελίδα ypaithros.gr)

Αναγνωρίζοντας την ισχυρή δυναμική των κλάδων, εστιάσαμε από την αρχή ως περιφερειακή αρχή στη στρατηγική διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό. Έτσι, ένας τομέας που μέχρι πρότινος στηριζόταν σε μεμονωμένες προσπάθειες και στο μεράκι των παραγωγών, απέκτησε σχέδιο και «εργαλεία» για να το υλοποιήσει, δίνοντας ώθηση στις τοπικές, νησιωτικές οικονομίες.

Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης το 2019

Κινηθήκαμε σε δύο βασικούς άξονες: την κατάκτηση του τίτλου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019» τίτλο που και κερδίσαμε στο πλαίσιο της στρατηγικής εξωστρέφειας των τοπικών μας προϊόντων, σε συνεργασία με 117 κοινωνικούς εταίρους, καθιστώντας το Νότιο Αιγαίο την πρώτη ελληνική περιφέρεια που κατακτά τέτοιον τίτλο. Χάρη στον μοναδικό γαστρονομικό πλούτο που προσφέρει η ξεχωριστή κουζίνα και τα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας προϊόντα καθενός από τα 50 νησιά της, η Περιφέρεια βρήκε έτσι τη θέση της στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη, δίπλα στους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης, όπως τη Λομβαρδία και την Καταλονία, διασφαλίζοντας σημαντικά οφέλη σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, προχωρήσαμε τις διαδικασίες για την ίδρυση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, με σκοπό να αποτελέσει ομπρέλα συστράτευσης όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, με έμπρακτο ενδιαφέρον και όφελος από τη ζητούμενη αναδιάρθρωση και επαύξηση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα. Τα πολλαπλά οφέλη που αναμένεται να προκύψουν για παραγωγούς, επιχειρήσεις, επιστημονικά και ερευνητικά εργαστήρια κ.ά., αφορούν κυρίως την αύξηση της παραγωγικότητας, των πωλήσεων και των κερδών των επιχειρήσεων αγροδιατροφής, της εστίασης και του τουρισμού, την πρόσβαση στη γνώση και την καινοτομία, βελτιώνοντας το προφίλ των επιχειρήσεων και την προώθηση των προϊόντων τους στις αγορές.

Πιστοποίηση τοπικών προϊόντων και εξωστρέφεια

Στο επίκεντρο της μέριμνάς μας βρίσκεται σταθερά η ανάδειξη, η προβολή και η πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων. Πιστοποιήσαμε το μελεκούνι της Ρόδου, το κρασοτύρι της Κω και ακολουθούν το μέλι Καλύμνου, το φασόλι Κατταβιάς (λόπι) και η σιτάκα Κάσου, ενώ έπεται η προετοιμασία πιστοποίησης άλλων οκτώ προϊόντων: το κουφέτο Μήλου, το λεμόνι Άνδρου, τo μέλι Ρόδου, τις κουλούρες Καρπάθου, την κουλουρία Ρόδου, το σπινιάλο Δωδεκανήσου, τη γλυκοπατάτα Αστυπάλαιας, το Λάδι (Κω). Στο πλαίσιο αυτό, η προσπάθεια συνεχίζεται εντατικά, στοχεύοντας τα νησιά μας να αποτελούν γαστρονομικό προορισμό παγκόσμιας εμβέλειας, αναδεικνύοντας τα υψηλής ποιότητας προϊόντα του τόπου.

Παράλληλα με τις επιτυχημένες προσπάθειές μας να αναδείξουμε και να πιστοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα τοπικά προσόντα, στηρίξαμε κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας των κατοίκων, συμμετέχοντας σε όλες τις εγχώριες εκθέσεις Τροφίμων και Ποτών, καθώς και στις μεγαλύτερες του εξωτερικού, για πρώτη φορά στην ιστορία της περιφέρειας. Ταξιδέψαμε 109 παραγωγούς και προϊόντα στην Tuttofood στο Μιλάνο, στην Anuga στην Κολωνία και στην Grecka Panorama στη Βαρσοβία, ενώ μαγειρέψαμε μαζί με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου σε τρείς χώρες και δύο ηπείρους: James Beard Foundation στη Νέα Υόρκη, Tuttofood στο Μιλάνο, Grecka Panorama στη Βαρσοβία.

Τέλος, μέσω της συμμετοχής μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό European Young Chef Award στη Βαρκελώνη το 2016, κερδίσαμε την πρώτη θέση και συνεργαστήκαμε με την UNESCO για την ανάδειξη της υλικής και άυλης κληρονομιάς του Ιπποκράτη.

(#) Ο Γιώργος Χατζημάρκος είναι Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Άγιο Φως: H Τελετή Αφής στα Ιεροσόλυμα (video)

Το Άγιο Φως, θα μεταφερθεί με προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air σε 8 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας.

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

115 αγροτικοί γιατροί θα ενισχύσουν τα νησιά ενόψει του καλοκαιριού

Θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Ποια είναι τα 10 φθηνότερα νησιά σε όλο τον κόσμο; Δυο ελληνικά ανάμεσά τους

oι ειδικοί επί των ταξιδιών μοιράστηκαν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας

Στις 19:00 το απόγευμα αναμένεται το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Από την Αθήνα με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air σε όλη τη χώρα

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.