Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, θα παρουσιάσει τo Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 12.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου «Το Αρχαιολογικό Έκθεμα του Μήνα», με τίτλο «ΠΑΡΙΩΝ νομισματική. Νομίσματα από παραδόσεις ιδιωτών και ανασκαφές στην Πάρο».
Ημέρα Μουσείων και ερχόμαστε στην Πάρο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, θα παρουσιάσει τo Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 12.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου «Το Αρχαιολογικό Έκθεμα του Μήνα», με τίτλο «ΠΑΡΙΩΝ νομισματική. Νομίσματα από παραδόσεις ιδιωτών και ανασκαφές στην Πάρο».
Πρόκειται για νομίσματα αργυρά και χαλκά, που κατά κύριο λόγο προέρχονται από παραδόσεις ιδιωτών (Αρ. Βαρριά, Γ. Μοστράτου και P.A.Wolf) καθώς και από συστηματικές και σωστικές ανασκαφές (αρχαίων εργαστηριακών χώρων στην Παροικιά και του νότιου νεκροταφείου της αρχαίας πόλης). Τα νομίσματα χρονολογούνται από τους αρχαϊκούς έως τους Οθωμανικούς χρόνους.
Στο έκθεμα περιλαμβάνονται δύο θησαυροί που για πρώτη φορά εντοπίστηκαν στο πλαίσιο ανασκαφικής έρευνας στην Πάρο, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την ιστορία του νησιού όσο και για την αρχαία νομισματική.
Η παρουσίαση του εκθέματος θα γίνει από αρχαιολόγους της ΕΦΑ Κυκλάδων
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Οσο για το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου; Χτίστηκε το 1960, δίπλα στο Γυμνάσιο της Παροικίας και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας, λόγω των εκθεμάτων του που βρέθηκαν σε ανασκαφές σε Πάρο και Αντίπαρο. Πρόκειται για ευρήματα από τη νεολιθική εποχή έως τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους. Ανάμεσά τους, η Νίκη της Πάρου, Κυκλαδικά εδώλια, ψηφιδωτά, η αρχαϊκή μαρμάρινη Γοργώ, που σύμφωνα με το μύθο είναι τέρας και προκαλεί τρόμο σ’ όποιον την αντικρίζει, ο οποίος απολιθώνεται, κούροι, ο ποιητής Αρχίλοχος, αμφορείς παριανού εργαστηρίου, θεότητες κλπ.
Στις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάρου, υπάρχουν ευρήματα από τα εργαστήρια κεραμικής και μαρμαρογλυπτικής, ενώ στον υπαίθριο χώρο εκτίθενται αγάλματα και σαρκοφάγοι κλασικής και ρωμαϊκής εποχής, καθώς και ψηφιδωτά που βρέθηκαν στην Παναγία Εκατονταπυλιανή.
Πιο συγκεκριμένα, τα σημαντικότερα εκθέματα είναι:
- Μαρμάρινο άγαλμα Γοργούς (Αρ. Μουσείου 1285), ύψους 1.35 μ. Σώζεται σχεδόν ακέραιο. Αποτελούσε κεντρικό ακρωτήριο ναού. Βρέθηκε το 1993 σε αρχαίο δημόσιο οικοδόμημα στην Παροικιά. Μέσα 6ου αιώνα π.Χ.
- Δύο μαρμάρινες ανάγλυφες πλάκες (Αρ. Μουσείου 758-759) από το Ηρώο του Αρχιλόχου. Στη μία εικονίζεται ο Αρχίλοχος στη νεκρική κλίνη και στην άλλη λιοντάρι που κατασπαράσσει ταύρο. Βρέθηκαν ενσωματωμένες στο δάπεδο του αιθρίου της Καταπολιανής. Τέλη 6ου αιώνα π.Χ.
- Μαρμάρινο κολοσικό άγαλμα Αρτέμιδος (Αρ. Μουσείου 1251) από το Δήλιο της Πάρου, ύψους -με την πλίνθο- 2.74 μ. Πρόκειται για το λατρευτικό άγαλμα του ιερού, στον τύπο της αρχαϊκής κόρης με χιτώνα. 480-490 π.Χ.
- Μαρμάρινο άγαλμα Νίκης (Αρ. Μουσείου: 245), ύψους 1.35 μ. Λείπουν το κεφάλι, τα χέρια και τα φτερά. Βρέθηκε στο Κάστρο της Παροικιάς Πάρου. 470 π.Χ.
- Μαρμάρινο άγαλμα ένθρονης θεάς (Αρ. Μουσείου 162), ύψους 1.57 μ. Λείπουν το κεφάλι και τα χέρια. Βρέθηκε στην Αγκαιριά Πάρου το 1885 από τον Loewy
- Μαρμάρινο ιωνικό κιονόκρανο του 6ου αιώνα π.Χ. (Αρ. Μουσείου 733). Επίστεψη αναθηματικού κίονα στο Ηρώο του Αρχιλόχου. Σώζει επιγραφή που αναφέρεται στην ίδρυση του μνημείου από το Δόκιμο (4ος αιώνας π.Χ.).
- Νεολιθικό ειδώλιο γυναικείας μορφής σε θέση οκλαδόν με τα χέρια κάτω από το στήθος (Αρ. Μουσείου 886). Σωζόμενο ύψος 0,055 μ. Βρέθηκε στο νησί Σάλιαγκος.
- Μαρμάρινο άγαλμα κόρης με χιτώνα (Αρ. Μουσείου 802), σωζ. ύψους 0.86 μ. Βρέθηκε στα Πρωτόρια Ναούσης. 6ος αιώνας π.Χ
Για όσους βρεθούν στην Πάρο, μία επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου θεωρείται απαραίτητη.
Τηλέφωνο: 22840-21231
Ώρες λειτουργίας: κάθε μέρα εκτός Δευτέρας (8.00 – 15.00)
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα paros.gr