Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΝάξος: Η "Γεροντοελιά στ΄ Αδησαρού" αποκαλύπτει μυστικά υγείας

Νάξος: Η “Γεροντοελιά στ΄ Αδησαρού” αποκαλύπτει μυστικά υγείας

|

Ανάδειξη της αρχαίας ελιάς Νάξου (στη περιοχή τ’ Αδησαρού ως το γηραιότερο (5.000 ετών) ελαιόδενδρο στον κόσμο και ως παγκόσμια κοιτίδα της εξημέρωσης του δένδρου της ελιάς – Κεφάλαιο στην πτυχιακή εργασία της Ναξιώτισσας Μαρίας Σκάρκου σχετικά με τον ρόλο της θρουμπολιάς στην υγεία του ανθρώπου 

Η ιστορία της ελιάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή των ανθρώπων της Μεσογείου. Ακόμα και σήμερα όμως, ο τόπος προέλευσης και ο τόπος εξημέρωσης της ελιάς παραμένουν άγνωστοι και αποτελούν αντικείμενο έρευνας για πολλούς επιστήμονες.

Της Μαρίας Σκάρκου (#)

Yπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την καταγωγή της ελιάς. Ως τόποι καταγωγής της έχουν προταθεί  διάφορες περιοχές όπως η ανατολική Μεσόγειος, η Ανατολία (νότια Μικρά Ασία), η Συρία και η κεντρική Μεσοποταμία. Για τους Έλληνες ο καρπός της ελιάς ήταν ιερός από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την θεά Αθηνά στην Ακρόπολη ως δώρο στους Έλληνες.  Άλλη θεωρία υποστηρίζει πως λόγω της μεταφοράς των σπόρων από την ελιά της Μικράς Ασίας  στα νησιά του Αιγαίου, μέσω των πτηνών,  η ελιά έφτασε στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά υπάρχουν  πολλά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν πως  η Ελλάδα, και συγκεκριμένα η ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, είναι  το πρωτογενές κέντρο εξημέρωσης της ελιάς και κέντρο εξέλιξης της ελαιοκαλλιέργειας, αν όχι το πρωτογενές κέντρο καταγωγής της. Η θεωρία αυτή υποστηρίχθηκε από τη δεκαετία του 1950 από τον καθηγητή Αναγνωστόπουλο και στη συνέχεια από τον ερευνητή κ. Κωστελένο ο οποίος έχει εκδώσει ένα σχετικό βιβλίο.

Αρχικά το όνομα «ελαία», το οποίο δεν έχει καμία ετυμολογική σχέση με την εβραϊκή ή αιγυπτιακή ονομασία της ελιάς, δηλώνει ότι η ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα δεν εισήχθη από τη μέση Ανατολή, αλλά ξεκίνησε και εξελίχθηκε στην Ελλάδα. Επίσης, ήμερες ελιές με  φυσικώς βρώσιμους καρπούς χωρίς επεξεργασία έχουν βρεθεί μόνο στη μινωική και μυκηναϊκή Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου και στη μυκηναϊκή ηπειρωτική Ελλάδα. Η θεωρία της πρωτογενούς εξημέρωσης της ελιάς στον Ελλαδικό χώρο ενισχύεται από την ύπαρξη στη Νάξο ενός  προμινωικού πολύκορμου ελαιόδεντρου, το οποίο εκτιμάται ότι  είναι το γηραιότερο εν ζωή ελαιόδεντρο στον κόσμο. Το ελαιόδεντρο αυτό αποτελείται από πολλούς κορμούς  οι οποίοι σχηματίζουν ελλειπτικά έναν ενιαίο μεγαλύτερο κορμό με διάμετρο 10,8 μέτρα και περίμετρο 29 μέτρα, ενώ εσωτερικά των κορμών αυτών υπάρχει κενό. Η ηλικία του δέντρου υπολογίζεται να είναι μεγαλύτερη των 5.000 ετών πολύ παλιότερη από την αρχαιά ελιά των Βουβών της Κρήτης και οποιοδήποτε άλλο περιγεγραμμένο ελαιόδεντρο.

Βρίσκεται σε έναν ελαιώνα στο νότιο τμήμα της Νάξου, στην περιοχή τ’ Αδησαρού. Στον ίδιο ελαιώνα υπάρχουν και άλλα ελαιόδεντρα πάρα πολύ μεγάλης ηλικίας, καθώς και ένας  Βυζαντινός ναός,  του Αγίου Ισιδώρου που χρονολογείται τον 6ο-7ο αιώνα και μία πηγή,  με την επωνυμία «βρύση τ΄Αδησαρού»  που προσδίδει την απαραίτητη υγρασία στο έδαφος του ελαιώνα. Το αρχαίο ελαιόδεντρο της Νάξου ανήκει στην ποικιλία Θρουμπολιά Αιγαίου, και αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι δεν είναι ένα τυχαίο δέντρο, αφού τα δύο σημαντικότερα κριτήρια επιλογής καλλιέργειας των ποικιλιών ελιάς κατά την αρχαιότητα ήταν το μεγάλο μέγεθος καρπών και η μεγάλη ελαιοπεριεκτικότητα, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς. Επίσης η μοναδικότητα της Θρουμπολιάς Αιγαίου ως προς την κατανάλωση των καρπών απευθείας από τα δέντρα, καθώς και η αυτόματη εκπίκρανση του καρπού της πάνω στο δέντρο, την κατέστησαν ως την σημαντικότερη για καλλιέργεια ποικιλία ελιάς στην Ελλάδα κατά την αρχαιότητα. Επιπλέον από ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή Σπεδού της Νάξου (στο νότιο τμήμα του νησιού), σε έναν τάφο βρέθηκαν πήλινα αγγεία με υπολείμματα ελαιολάδου ηλικίας άνω των 4000 ετών. Αυτό πιθανώς να  προέρχεται από το Αρχαίο ελαιόδεντρο της Νάξου, αφού αποτελεί το αρχαιότερο δέντρο του νησιού, και αποδεικνύει την πρώιμη εκκίνηση της διαδικασία ελαιοποίησης και αξιοποίησης του καρπού της ελιάς στη Νάξο.

Η παραγωγή βρώσιμων καρπών και ελαιολάδου από τα αρχαία δέντρα του ελαιώνα της Νάξου συνεχίζεται ακόμα και σήμερα με μεγάλη επιτυχία. Ο συγκεκριμένος ελαιώνας αποτελεί ζωντανό μνημείο για τη Νάξο και για ολόκληρη την Ελλάδα και πρέπει οπωσδήποτε να αναδειχθεί, όπως επίσης και η περιοχή γύρω από τον ελαιώνα η οποία χρίζει αρχαιολογικού ενδιαφέροντος καθώς περιλαμβάνει και το βυζαντινό κάστρο του Απαλίρου.

Η Θρουμπολιά Αιγαίου, θα μπορούσε να θεωρηθεί άμεσα συσχετισμένη με τις πρώτες μινωικές ποικιλίες ελιάς εφόσον έρευνες πυρήνων ελιάς που βρέθηκαν σε παλαιοανακτορικά στρώματα ανασκαφής στην ακρόπολη Σμαρίου Κρήτης μοιάζουν στο σχήμα και μέγεθος με τους πυρήνες της θρουμπολιάς Αιγαίου. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η συγκεκριμένη ποικιλία να είναι ταυτόσημη με την αρχαία ποικιλία του ελαιώνα της Αττικής αλλά αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ειδικής μελλοντικής μελέτης.

Εντυπωσιασμένοι από το τεράστιο μέγεθος και την πανάρχαια αλλά άγνωστη ιστορία αυτού του δέντρου επιχειρήσαμε για πρώτη φορά να παράξουμε και να αναλύσουμε το ελαιόλαδο που προέρχεται από το συγκεκριμένο δέντρο  της αρχαίας ελιάς Νάξου. Τα αποτελέσματα μετά από τη συλλογή και επεξεργασία του καρπού έδειξαν ότι η συγκεκριμένη ποικιλία θρουμπολιά Αιγαίου έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά όσον αφορά το είδος των φαινολών που παράγει σε σχέση με τις υπόλοιπες ποικιλίες, γεγονός που επιβεβαιώνει τα πολύ αρχέγονα στοιχεία της προέλευσης της.

Συγκεκριμένα, η ποικιλία θρουμπολιά Αιγαίου αποδείχθηκε, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε στο εργαστήριο, ότι είναι πλούσια σε ελαιοκορωνάλη καθ’ όλη τη διάρκεια μάλαξης, γεγονός που δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλη ποικιλία ελιάς. Συγκεκριμένα, συλλέχθηκε δείγμα καρπού από την αρχαία ελιά αλλά και από νεότερα ελαιόδεντρα της Νάξου και ύστερα από επεξεργασία του καρπού και μάλαξη, έγινε φανερό ότι η συγκεκριμένη ποικιλία διατηρεί υψηλό ποσοστό της ελαιοκορωνάλης όσο αυξάνεται ο χρόνος μάλαξης, σε αντίθεση με όλες τι ποικιλίες που έχουν μελετηθεί ως τώρα. Να αναφέρουμε ότι η θρουμπολιά Αιγαίου της αρχαίας ελιάς Νάξου δεν εμφάνισε διαφορές ως προς τον τρόπο σύνθεσης φαινολών σε σχέση με την ίδια ποικιλία από νεότερα δέντρα του νησιού, γεγονός που δείχνει την μακραίωνη συνέχεια της ποικιλίας αυτής. Επίσης σε σύγκριση με άλλες ελληνικές ποικιλίες ελιάς έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ελαιοκορωνάλης για μεγάλο χρονικό διάστημα μάλαξης και πολύ χαμηλά ποσοστά ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης. Αυτό δείχνει ότι η ενζυματική μετατροπή των φαινολών της θρουμπολιάς Αιγαίου είναι αργή σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες, καθώς κάθε ποικιλία επηρεάζεται διαφορετικά από το χρόνο μάλαξης. Επομένως υπάρχει μια σαφής ενζυματική και ενδεχομένως γενετική διαφοροποίηση

Αυξάνοντας τον χρόνο μάλαξης παρατηρήθηκε ότι στις τρείς ώρες και σε σταθερή θερμοκρασία, η συγκέντρωση της ελαιομισσιονάλης μηδενίζεται, ενώ της ελαιοκορωνάλης διατηρείται σε υψηλές τιμές, γεγονός που συμβάλλει στον εύκολο διαχωρισμό της ελαιοκορωνάλης από τις υπόλοιπες φαινόλες κατά την προσπάθεια απομόνωσής της σε καθαρή μορφή.

Έτσι η θρουμπολιά Αιγαίου από το αρχαίο ελαιόδεντρο της Νάξου κρίνεται ως η πιο κατάλληλη ποικιλία ελιάς για την απομόνωση της ελαιοκορωνάλης. Μίας ουσίας που μέχρι τώρα δεν έχει απομονωθεί με επιτυχία σε μεγάλη κλίμακα από άλλες ποικιλίες. Επομένως είναι πολύ σημαντικό στο μέλλον να εστιάσουμε στην απομόνωση αυτής της ουσίας καθώς θα είναι ένα καινοτόμο εύρημα, αλλά και στη φαρμακολογική μελέτη της ελαιοκορωνάλης θέμα σημαντικό για την ανίχνευση των ιδιοτήτων της και το ρόλο της στην υγεία του ανθρώπου.

Συμπερασματικά, η παρούσα μελέτη ανέδειξε τα πρωτότυπα και αρχέγονα χαρακτηριστικά του γηραιότερου ελαιόδενδρου στον κόσμο από τη Νάξο και αποτελεί μια συνεισφορά στην προσπάθεια ανάδειξης του Αιγαίου και της Ελλάδας ως την κοιτίδα εξημέρωσης του δέντρου της ελιάς σε ολόκληρο τον κόσμο.

(*) Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τους: Σκάρκου Μαρία, Διαμαντάκος Παναγιώτης, Μέλλιου Ελένη, Μαγιάτης Προκόπης στον Τομέα Φαρμακογνωσίας του Φαρμακευτικού τμήματος του Εθνικού και καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα πλαίσια της πτυχιακής εργασίας της Μ.Σκάρκου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου: Βαρύτατες κατηγορίες για τρεις παιδοκτονίες και απόπειρα δολοφονίας ενήλικης

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Αμαλιάδας – Η 25χρονη κατηγορείται για ανθρωποκτονία κατά συρροή με δόλο και απόπειρα πνιγμού ενήλικης φίλης της

Σεισμός 5 Ρίχτερ ανατολικά της Κρήτης – Αισθητός στο Λασίθι

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:46 το βράδυ της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ζάκρου – Χωρίς αναφορές για ζημιές

“Αιώνιοι” Φοιτητές: Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες παλιούς φοιτητές, έρχεται νέα ρύθμιση

Νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα σε ενεργούς φοιτητές που δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους να πάρουν το πτυχίο τους έως και σε 3 εξάμηνα – Εκκαθάριση καταλόγων με ανενεργούς φοιτητές

Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος… Άνθρωπος-Ορχήστρα στο Santorini Summer Camp!

Μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία για τα παιδιά, με τον πολυτάλαντο δάσκαλο της Χορωδίας και Φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας, γεμάτη μελωδία, ρυθμό και χαμόγελα!

Τραγουδώντας την Αγάπη: Μια μαγική μουσική βραδιά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου με την Τατιάνα Ζωγράφου

Ο Δήμος Τήνου, το 1ο Δημοτικό και ο Σύλλογος Γονέων συνδιοργάνωσαν μια αξέχαστη εκδήλωση με τραγούδι, συμμετοχή και συγκίνηση, γεμίζοντας το νησί με μουσική και χαμόγελα.

Η Προέδρος του Δ.Σ. Νάξου, Μ. Μάρκου μιλά για τη νέα σύμβαση στέγασης του Πρωτοδικείου (video)

Αναλύει τις λεπτομέρειες της νέας μίσθωσης, τις προκλήσεις της δικαστικής στέγασης και τις προοπτικές για νέο δικαστικό μέγαρο

Ίος SOS: Αντιδράσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση σε προστατευόμενη ακτή

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες προειδοποιούν για τον οριστικό κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητας του νησιού, καλώντας σε ανατροπή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου

Ίδρυση Λιμενικού Φυλακίου στην Ανάφη: Ένα πάγιο αίτημα που έγινε πραγματικότητα

Εγκαινιάστηκε το νέο Λιμενικό Φυλάκιο Ανάφης, υπό τη διοίκηση του Λιμεναρχείου Θήρας. Παρόντες εκπρόσωποι τοπικών αρχών και της κυβέρνησης. Σημαντικό βήμα για την ασφάλεια στο Αιγαίο.

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Το θέμα των Κούρων έρχεται (11/07) προς συζήτηση

Σημαντικά θέματα στην ατζέντα: Κούροι, εγκαταλελειμμένα οχήματα, Σχολή Ουρσουλινών, γεωτρήσεις, οικονομικός απολογισμός και άλλα

Νάξος – Δανακός: “Το μυστήριο της γύρης”, μία θεατρική γιορτή για τις μέλισσες

Η παιδική περιβαλλοντική παράσταση της ομάδας The Bee Camp ζωντανεύει τη μαγεία της φύσης και αποκαλύπτει γιατί τα αμύγδαλα… εξαφανίστηκαν, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στη βρύση του Δανακού.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.