Η Κύθνος αλλάζει.. Μετατρέπεται σε νησί – πρότυπο.. Το όραμα του Δήμου και της κοινωνίας να μετατραπεί το νησί των Δυτικών Κυκλάδων. σε υπόδειγμα ολοκληρωμένης και έξυπνης διαχείρισης των φυσικών πόρων και υποδομών, είναι ακόμη πιο κοντά… Η υπογραφή της συμφωνίας για την χρηματοδότηση ύψους 8 εκ. ευρώ είναι γεγονός και το «Κύθνος – Έξυπνο Νησί» αποτελεί το μεγαλύτερο έργο έρευνας και ανάπτυξης που έχει εφαρμοστεί ποτέ στον Ελληνικό νησιωτικό χώρο και ως τέτοιο θα αποτελέσει έργο ορόσημο για τη χώρα και την διεθνή κοινότητα.
Παράλληλα, ο Δήμος Κύθνου εντάχθηκε στο Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ. Πρόκειται για ένα σύνολο παρεμβάσεων, οι οποίες θα συμβάλουν στην ανάδειξη της Κύθνου ως προορισμό εναλλακτικού τουρισμού, θα ενισχύσουν τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ παράλληλα δύνανται να στηρίξουν τη λειτουργική διασύνδεση πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα στο πλαίσιο μετάβασης της τοπικής οικονομίας σε ένα έξυπνο, βιώσιμο, και φιλικό προς το περιβάλλον παραγωγικό μοντέλο. Στόχος των παρεμβάσεων, είναι η ανάδειξη της Κύθνου ως νησί- πρότυπο, μέσω της προώθησης ενός μοντέλου τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης.
Ειδικότερα, το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εξασφάλισε μετά από σχετική αίτηση χρηματοδότηση στο πλαίσιο της Συμφωνίας Συμβιβασμού μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας και Siemens με αντικείμενο τον σχεδιασμό και υλοποίηση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για την αναβάθμιση και ολοκληρωμένη διαχείριση των τοπικών υποδομών ενέργειας, υδατικών πόρων, αποβλήτων, μεταφορών και οδοφωτισμού.
Μεταξύ άλλων, το έργο περιλαμβάνει τα εξής:
– Εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης διαχείρισης υδατικών πόρων
– Εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης διαχείρισης αποβλήτων
– Εγκατάσταση συστημάτων έξυπνων μεταφορών και κινητικότητας
– Εγκατάσταση συστημάτων έξυπνου οδοφωτισμού
– Ανάπτυξη κτιριακών υποδομών «Κέντρο Διαχείρισης Έξυπνο Νησί» και «Έξυπνο Εργαστήριο Εκπαίδευσης».
Να σημειωθεί ότι η Κύθνος αποτελεί ιδανικό τόπο επίδειξης καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων, λόγω της εγγύτητάς της με την Αθήνα, της διπλής ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τα λιμάνια του Πειραιά και του Λαυρίου, της μη διασύνδεσής της με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα – αρκετά – χρόνια, καθώς και του πλούσιου ιστορικού της σε καινοτόμα πιλοτικά έργα παραγωγής και διαχείρισης πράσινης ενέργειας (1ος αιολικός σταθμός στην Ευρώπη, 1ος νησιωτικός υβριδικός σταθμός και 1ο μικροδίκτυο στην Γαϊδουρόμαντρα, Ευρωπαϊκό έργο WiseGRID εφαρμογών έξυπνου δικτύου).