Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ - Νάξος (Απείρανθος): Οι "μαμάδες του Αιγαίου" σε γιορτή αυθεντικότητας

ΠΝΑΙ – Νάξος (Απείρανθος): Οι “μαμάδες του Αιγαίου” σε γιορτή αυθεντικότητας

|

“Aegean mamas know best” & “Aegean Gardeners”: Γιορτή γαστρονομίας με τις αυθεντικές γεύσεις της Νάξου – Η συνάντηση της Μπαρμπαρίγου με την μικρή Ανεβλαβή  – Ποιες μαγείρεψαν και τι;  (δείτε φωτογραφίες) 

Με πολύ μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Νάξο , στην ιστορική και γραφική πλατεία της Απειράνθου , οι δράσεις «Aegean Mamas Know Best» – «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα» & «Aegean Gardeners»- «Μικροί Κηπουροί του Αιγαίου», με τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού να έχουν την τιμητική τους, στo πλαίσιο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, Νότιο Αιγαίο 2019».

Ο γαστρονομικός πλούτος της Νάξου βασίζεται στα φημισμένα ποιοτικά τοπικά προϊόντα της. Με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και την πρέσβειρα σεφ Αργυρώ Μπαρμαρίγου συναντήθηκαν οι μαμάδες του Αιγαίου σε ένα σκηνικό βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής.

Τη δράση παρουσίασε εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Μαργαρίτης, έπαρχος Νάξου, Αμοργού και μικρών Κυκλάδων, ο οποίος αναφέρθηκε στον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, Νότιο Αιγαίο», την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, την προβολή και την ανάπτυξη της οικονομίας του νησιού μέσα από την αυξημένη ζήτηση και την απασχόληση. Τόνισε τα οφέλη από την εξωστρέφεια της τοπικής γαστρονομίας που προσφέρει ο τίτλος, την αύξηση των επισκεπτών, την ανάδειξη απομακρυσμένων χωριών που τα επισκέπτονται για την αυθεντικότητα και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους. Εκ μέρους της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων συμμετείχε ο σεφ Στέλιος Κορρές, υποστήριξε την εκδήλωση με την ομάδα του «Korres catering». Παρών στην εκδήλωση και ο γνωστός οδηγός αγώνων και παρουσιαστής της εκπομπής “Traction” Κώστας Στεφανής, ο οποίος πήρε πλάνα και θα τα μεταδώσει στην εκπομπή του στις 19 Μαϊου… 

Στην εκδήλωση έδωσε το χρώμα του χωριού, ο Απεραθίτικος Πολιτιστικός Σύλλογος «τα Φανάρια» με πρόεδρο την κα Παναγιώτα Γιακουμή. Με τις παραδοσιακές φορεσιές και την καθοδήγηση του δασκάλου Μάνου Πρωτονοτάριου, χόρεψαν Συρτό, Καλαματιανό και Βλάχα. Η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ανέδειξε παραδοσιακές συνταγές που βασίζονται σε τοπικά προϊόντα κτηνοτροφικά κυρίως και στα φυτά, αρωματικά και βότανα του νησιού.

Τα φαγητά: η κα Μαριέττα Γαλάνη μαγείρεψε ζωντανά το ρίφι με πάτουδα, η κα Ιουλία Πολυκρέτη προβάτσα με χοιρινό και τη γλυκιά σεφουκλωτή, η κα Θέκλα Ξενάκη τον κοκκινιστό κόκκορα και τα ξεροτήγανα, η νεαρή κα Χριστίνα Χουζούρη τις πατάτες πενταράτες η κα Άννα Βλασερού κουλουράκια βουτύρου, η κα Δέσποινα Βλασερού τυροκεφτεδάκια βουτηγμένα σε μπαχαρικά και σαγανάκι με κεφαλοτύρι και σάλτσα μελιού, η κα Κυριακή Βλασερού γαλακτομπούρεκο, η κα Γαλήνη Μπαρδάνη κάρφα με αυγά, η κα Κυριακή Κώτσου την κολοκυθοπαστίτσα, το παραδοσιακό ψωμί ήταν από τον ξυλόφουρνο του κου Γιάννη Φραγκίσκου στο χωριό, η κα Μαρία Χουζούρη τα γλυκά κουταλιού, η κα Άννα Μανιού μπακλαβά και ο σεφ Στέλιος Κορρές έφερε γλυνερό, χωριάτικο λουκάνικο και παραδοσιακά φαγητά στον ξυλόφουρνο.

Μίλησε η βιολόγος βοτανολόγος κα Astrid Μανδηλαρά για τη χρήση των βοτάνων στη μαγειρική των νησιών με ζωντανό παράδειγμα τη Νάξο. Ανέφερε ότι τα βότανα είναι απαραίτητα στη διατροφή μας γιατί περιέχουν μινεράλια και ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, αρωματικές ουσίες και αιθέρια έλαια, πικρές ουσίες και φυτικές χρωστικές ουσίες. Βοηθάνε στην υγεία επειδή είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό μας ή επειδή έχουν φαρμακευτική δράση αντιβιοτική ή αντιμυκητιακή. Μεγάλη η συμβολή των βοτάνων στη διατροφή μας γιατί νοστιμίζουν το φαγητό μας, βοηθάνε στην υγεία και στη διατήρηση της ισορροπίας στον οργανισμό και είναι απαραίτητα για μια φυσική ζωή. Η κα Μανδηλαρά συνεργάζεται σε ερευνητικό επίπεδο στο θέμα αυτό με πανεπιστήμια στη Γερμανία.

Ενίσχυσε με τη δική της τοποθέτηση η διατροφολόγος κα Σοφία Βάσιλα σχετικά με τη νησιώτικη Αιγαιακή κουζίνα που περνάει από τη γιαγιά στη μαμά, στηρίζει τη διατροφή των παιδιών και μένει στη μνήμη για να συνεχίσει να εξελίσσεται. Όπως είπε, οι μαμάδες της Νάξου έμαθαν στα παιδιά τους την ισορρπημένη αυτή διατροφή. Ο πλούτος των προϊόντων, το ωμό ελαιόλαδο, το σουσάμι, το μέλι, τα χόρτα, τα γαλακτοκομικά, η πατάτα και τα άλλα τοπικά προϊόντα, συνθέτουν την υγιεινή και γευστική γαστρονομία της Νάξου. Τα λιπαρά βαριά φαγητά ούτως ή άλλως ήταν 1-2 φορές το χρόνο σύμφωνα με τις παραδόσεις και τις θρησκευτικές εορτές. Συνδυασμοί όπως αυτός του χόρτου με τις σταφίες συνθέτουν ισορροπημένο πιάτο. Απευθύνθηκε στο κοινό και πρότεινε να παίρνουν οι γονείς τα παιδιά στις αγροτικές εργασίες για να μαθαίνουν τα μυστικά της φύσης και τη χρήση τους στην καθημερινή διατροφή.

Η καταγραφή του γαστρονομικού πλούτου της Νάξου υπάρχει «στο μαερειό της Νάξου» από την κα Κατερίνα Σιδερή. «Σαν έμπεις μες στο μαερειό κι ανοίξεις το τσικάλι, όλες οι γεύσεις του νησιού θα σου ‘ρθουνε και πάλι». Το βιβλίο δίνει πληροφορίες για την κτηνοτροφία, την αλιεία, τις καλλιέργειες, το μικροκλίμα, τη φυσιογνωμία της Νάξου, τις ασχολίες των κατοίκων, διατροφικές συνήθειες τα έθιμα των εορτών και παραδόσεις που σχετίζονται με τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τις θρησκευτικές εορτές. Περιλαμβάνει πλούσιο υλικό με συνταγές από τα χαρακτηριστικά φαγητά του νησιού.

Η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου συνάντησε τη νεαρή Πόπη Ανεβλαβή που έλαβε το Β’ βραβείο στο Master chef junior. Απέδειξε ότι κρατάει την παράδοση, διαθέτει γνώση, σεμνότητα και αγάπη για τις τοπικές γεύσεις. Ανέφερε ότι το καλύτερο πιάτο που παρουσίασε, το εμπνεύστηκε από τη γιαγιά της.

Οι «κηπουροί του Αιγαίου» έβαλαν τα καπελάκια τους και έδρασαν με ενθουσιασμό στο δημοτικό σχολείο Απειράνθου με την καθοδήγηση του γεωπόνου κου Κώστα Βορδάκη και την παρουσία του διευθυντού κου Λογοθέτη Κρητικού.

Μίλησαν για τα φυτά, τα αρωματικά, τα βότανα, τη χρήση τους και την ευεργετική τους δράση στα φαγητά και στη συνέχει φύτευσαν στο σχολείο φυτά και σπόρους. Έλαβαν οδηγίες για την φροντίδα τους από τον γεωπόνο και υποσχέθηκαν να τα περιποιούνται και να τα ποτίζουν στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι γιαγιάδες έλαβαν την κάρτα όπου θα γράψουν την αγαπημένη συνταγή τους και τα μυστικά της και θα την αφιερώσουν στην κόρη ή την εγγονή τους , ενώ στα παιδιά δόθηκαν σελιδοδείκτες και τα καπέλα των «κηπουρών του Αιγαίου».

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα κατά τόπους επαρχεία και τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι εκπαιδευτικές δράσεις των «μικρών κηπουρών του Αιγαίου» πραγματοποιούνται από το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου.

Χορηγός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια και Αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines.

Το Γραφείο Τύπου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κλιματική κρίση: Οι έξι πληγές του Αιγαίου, μπορούν να επουλωθούν;

Ποιες είναι οι έξι πληγές του Αιγαίου; Πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Νάξος – Κωμιακή (Σύλλογος Γυναικών): Η διαδρομή του Επιταφίου φωτισμένη με αυτοσχέδια φαναράκια

Μεγάλη Παρασκευή και ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής θα φωτίσει τη διαδρομή με αυτοσχέδια φαναράκια για την περιφορά του Επιτάφιου

Κυκλάδες: Μηχανική βλάβη για το “Power Jet”, τι συνέβη;

Μηχανική βλάβη στο Power Jet – Συνεχίζει με μειωμένη ταχύτητα για τα νησιά των Κυκλάδων

Πένυ Ρόγκα: Ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο και σημειώνει “Η μάχη μόλις ξεκίνησε”

Η λίμπερο του Παναθηναϊκού, Πέννυ Ρόγκα, γνωστοποίησε ότι έχει καρκίνο και έχει ξεκινήσει χημειοθεραπεία

Πάσχα χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές στη νησιωτική χώρα

Παρά τα όποια κίνητρα που ανακοινώνονται τα νησιά στην Ελλάδα δεν έχουν επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό - Τι φταίει;

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου

Νάξος – Μεγάλη Πέμπτη: Η Κωμιακίτισσα θα κάνει το βάψιμο των αυγών με ρίζες από το Καψάλι

Μικρές ιστορίες από την Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

Play Offs: Ε όχι έτσι, να αποκλειστείς από τον τελικό Πανναξιακέ (!!!)

Απίστευτη εξέλιξη στον σημερινό αγώνα με τον Ηλυσιακό... Δέχτηκε σερί 12 -1 στις τελευταίες φάσεις και έχασε 67-65... Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τα πλέι οφ η ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Πάσχα: ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση στη παράδοση της Νάξου

ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση με το Πάσχα στη παράδοση της Νάξου

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα