Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Πέντε μήνες χρωστούμενα στους εμπλεκόμενους με την Ειδική Αγωγή

Ελλάδα: Πέντε μήνες χρωστούμενα στους εμπλεκόμενους με την Ειδική Αγωγή

|

Τα τελευταία χρόνια πεδίο πολέμου αποτελεί το ζήτημα της Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα. Γιατί άραγε; Ακόμη και έξι μήνες περιμένουν για την αποζημείωση μέσω του ΕΟΠΥΥ για τις δαπάνες θεραπειών 

Κατάσταση χάους επικρατεί στον χώρο της ειδικής αγωγής της χώρας μας, ως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων αλλαγών στις σχετικές διαδικασίες που έχει θέσει σε εφαρμογή από τις αρχές του έτους ο ΕΟΠΥΥ. Χιλιάδες θεραπείες ειδικής αγωγής βρίσκονται στον «αέρα», λόγω καθυστερήσεων στην έγκριση των σχετικών ηλεκτρονικών γνωματεύσεων από την ειδική επιτροπή του οργανισμού –μια διαδικασία που ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2019–, ενώ άλλες γνωματεύσεις απορρίπτονται από την επιτροπή χωρίς καν να εξετάζονται τα παιδιά.

Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, εάν δεν έχει λάβει έγκριση μια γνωμάτευση από την επιτροπή, η εκτέλεσή της δεν αποζημιώνεται αναδρομικά από τον ΕΟΠΥΥ, οι γονείς έχουν πλέον δύο επιλογές: είτε να πληρώσουν από την τσέπη τους χωρίς να περιμένουν να τους επιστραφεί το ποσό από τον οργανισμό είτε να προχωρήσουν σε αναστολή των θεραπειών του παιδιού τους. Την ίδια στιγμή, καθυστερήσεις μηνών σημειώνονται και στην αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ των γονέων για δαπάνες θεραπειών ειδικής αγωγής. Είναι ενδεικτικό ότι οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, κυρίως των αστικών κέντρων, δεν έχουν εκκαθαρίσει αποδείξεις ασφαλισμένων από θεραπείες ειδικής αγωγής από τον προηγούμενο Δεκέμβριο ή ακόμα και από τον Νοέμβριο.

Την εικόνα αβεβαιότητας σε ότι αφορά την ειδική αγωγή αυτή περιγράφουν οι θεραπευτές (εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ.ά) που κατηγορούν τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας για μεθοδεύσεις οι οποίες αποσκοπούν στην περικοπή του προϋπολογισμού του Οργανισμού για τις θεραπείες ειδικής αγωγής των ασφαλισμένων.

Οπως σημειώνουν, από τα 105 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε ο ΕΟΠΥΥ το 2015 για θεραπείες ειδικής αγωγής σε ασφαλισμένους -όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης-, ο προϋπολογισμός για το 2019 έχει προσδιορισθεί σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα σε 65 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει περικοπή της δαπάνης κατά 40%. Και σύμφωνα με τους θεραπευτές πρόκειται για μία «μείωση αυθαίρετη για την οποία δεν έχει προηγηθεί επιδημιολογική μελέτη για την καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού».

Οπως ανέφερε στην «Καθημερνή» ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής κ. Παναγιώτης Μπούρος, ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας προκαλούν χάος με στόχο να μειωθεί η δαπάνη με κάθε τρόπο μία κατάσταση που τελικά έχει θύματα τους ασφαλισμένους. Ο ίδιος αναφέρει στην «Κ» περίπτωση γονέα, ο οποίος αναμένει από τα τέλη Φεβρουαρίου, έγκριση από την Επιτροπή για θεραπεία στην οποία πρέπει να υποβληθεί το παιδί του. Η προηγούμενη γνωμάτευση -χειρόγραφη- έληξε τον Απρίλιο, που σημαίνει ότι εάν δεν εγκριθεί άμεσα η νέα γνωμάτευση, τέλος Mαΐου θα αναγκαστεί να πληρώσει ο ίδιος τον θεραπευτή χωρίς να δικαιούται επιστροφή των ποσών από τον ΕΟΠΥΥ. «Και αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές παρόμοιες περιπτώσεις που ζούμε καθημερινά», σημειώνει. Σύμφωνα με τον κ. Μπούρο, εκτός από την καθυστέρηση σε εγκρίσεις, έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις μαζικών απορρίψεων γνωματεύσεων από την Επιτροπή –«κόψιμο μπροστά από έναν υπολογιστή και χωρίς εξέταση του παιδιού», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά–, ακόμα και εάν αυτές έχουν εκδοθεί από γιατρούς των κρατικών δομών.

Οι θεραπευτές αντιδρούν και στην τελευταία εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ με την οποία ζητεί την πιστοποίηση των θεραπευτών σε μία πλατφόρμα που αφορά τους συμβεβλημένους με τον οργανισμό παρόχους. Οι εκπρόσωποι των θεραπευτών ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να ανταποκριθούν θετικά «σε κινήσεις που επιτείνουν το χάος στον κλάδο της ειδικής αγωγής».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΕΚΥΤ: Εκδήλωση με θέμα “Κυκλάδες: Φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον υπό απειλή;”

Ένωση Κυκλαδικού Τύπου (ΕΚΥΤ) - Πότε και που θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα "Κυκλάδες- Φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον υπό απειλή"

Σαγκρί – ΠΝΟΕΣ: Μεγάλη Παρασκευή με περιφορά Επιταφίου, …τσουρέκια την Ανάσταση

Πρόσκληση παρουσίας την Μεγάλη Παρασκευή στο Μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου στο Σαγκρί - Τι έχουν ετοιμάσει τα μέλη από τις ΠΝΟΕΣ για την Ανάσταση

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας – Καλλίνικος: “Η βραδιά της Αναστάσεως να είναι μία ουσιαστικά εμπειρία κοινωνίας κι όχι μία εθιμοτυπική συμμετοχή”

Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Παροναξίας Καλλίνικου για την εορτή του Πάσχα προς τους Πιστούς Νάξου, Πάρου και Αντιπάρου - Ποια είναι η ευχή του

Meteo – Απρίλιος: Ο πιο θερμός μήνας τα τελευταία 15 χρόνια στο Νότιο Αιγαίο (!!!)

Ο πιο θερμός Απρίλιος τα τελευταία 15 χρόνια σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Νησιά Αιγαίου (πίνακας)

Νάξος – Πρωτομαγιά: Επιτυχημένη η κινητοποίηση με επίκεντρο την αύξηση των δημοτικών τελών

Απεργιακό συλλαλητήριο Πρωτομαγιάς και διαμαρτυρία για την αύξηση των Δημοτικών Τελών

ΠΝΑι – Φολέγανδρος: Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων (Photos)

Ολοκλήρωση της ανακατασκευής της αθλητικής εγκατάστασης στην Φολέγανδρο από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Αθήνα: Αυτοκίνητο παρέσυρε πέντε άτομα, ένα παιδί νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Αυτοκίνητο στην Πειραιώς παρέσυρε πέντε άτομα – Ανάμεσά τους τρία παιδιά, ένα εξ αυτών νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση το "Αγλαϊα Κυριακού"

Πανναξιακός ΑΟΚ: Το “αντίο” του Καραλευθέρη και η μεγάλη αγκαλιά που βίωσε στη Νάξο (video)

Με ένα ξεχωριστό τρόπο ο Λευτέρης Καραλευθέρης έκλεισε το κεφάλαιο "Πανναξιακός ΑΟΚ - Νάξος" - Τι αναφέρει στο μήνυμά του (video)

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ….. πορεία προς μία κοινωνία δικαιοσύνης

Αρθρο του Κωνσταντίνου Σκαρβέλη με αφορμή την Πρωτομαγιά.. Πρώτη ημέρα του μήνα των λουλουδιών, των ανθέων. Εποχή του Έρωτα.

Μητρόπολη Παροναξίας: Το τροπάριο της Κασσιανής στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Νάξου

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Νάξου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Play Offs: Ε όχι έτσι, να αποκλειστείς από τον τελικό Πανναξιακέ (!!!)

Απίστευτη εξέλιξη στον σημερινό αγώνα με τον Ηλυσιακό... Δέχτηκε σερί 12 -1 στις τελευταίες φάσεις και έχασε 67-65... Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τα πλέι οφ η ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ