Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΑιγαίο: Η κεραμική τέχνη της Ρόδου προς ένταξη στον κατάλογο της της...

Αιγαίο: Η κεραμική τέχνη της Ρόδου προς ένταξη στον κατάλογο της της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

|

Στο δεύτερο στάδιο της επεξεργασίας προς ένταξη στον κατάλογο της Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς πέρασε η αίτηση του Δήμου Ρόδου για την Κεραμική Τέχνη του νησιού – Ποια άλλα Ελληνικά προϊόντα έχουν ενταχθεί στον εν λόγω κατάλογο 

Την εγγραφή της Κεραμικής Τέχνης της Ρόδου στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας εντάσσει ο Δήμος Ρόδου. H κεραμική τέχνη της Ρόδου, συνέχεια της ονομαστής ροδιακής κεραμικής τέχνης της αρχαιότητας και του Βυζαντίου, παραμένει ενεργή και εξελισσόμενη. Τα εργαστήρια του κεντρικού και βόρειου μέρους του νησιού παρασκευάζουν χρηστικά, διακοσμητικά και εκκλησιαστικά κεραμικά διατηρώντας την ιδιαίτερη τοπική τεχνική και αισθητική τεχνοτροπία, η οποία κληρονομείται προφορικά στις επόμενες γενιές.

Πηγή έμπνευσης στη σύγχρονη εποχή, η εταιρεία Industria Ceramiche Artistiche Rodio Orientali (I.C.A.R.O.) που ιδρύθηκε κατά την Ιταλική περίοδο το 1928, με σκοπό την παραγωγή καλλιτεχνικών κεραμικών, αντιγράφων των «λινδιακών» κεραμικών του Ιζνίκ, τα οποία, εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσής τους στην περιοχή, εθεωρούντο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα ως «ροδιακά» ή «λινδιακά». Η παραγωγή καλλιτεχνικών κεραμικών άκμασε στο νησί και μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, καθώς άνοιξε τον δρόμο για την δημιουργία εργαστηριών από νέους που διδάχτηκαν την τέχνη στο «ΙΚΑΡΟΣ». Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη διαδικασία υποβολής προτάσεων για την εγγραφή στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (περίοδος 2019), δημοσιεύθηκαν οι Δηλώσεις Πρόθεσης Υποβολής Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που κατατέθηκαν στη ΔΙΝΕΠΟΚ που συνάδουν με το πνεύμα που διέπει τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και την εφαρμογή της στη χώρα μας. Από τις 33 (τριάντα τρεις) δηλώσεις πρόθεσης υποβολής που υποβλήθηκαν οι 28 (είκοσι oκτώ) προκρίνονται στο δεύτερο στάδιο, εκείνο της δημόσιας διαβούλευσης και της επεξεργασίας εκ μέρους των ενδιαφερομένων φορέων του Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Μεταξύ αυτών η Κεραμική Τέχνη Ρόδου και άλλες όπως: Oι άγραφοι θεσμοί και τα εθιμικά γνωρίσματα της κοινωνίας των βοσκών του Ψηλορείτη, Παραδοσιακή Αλιεία Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου- Αιτωλικού, Tσικουδιά- Παραδοσιακή Απόσταξη, Σεφαραδίτικη Μουσική Παράδοση Θεσσαλονίκης /Ελλάδος/Βαλκανίων/ Μικράς Ασίας, Χαλκούνια Αγρινίου, Ούζο Πλωμαρίου κ.α.

«Ο Δήμος Ρόδου έκανε το πρώτο βήμα για την εγγραφή του στοιχείου της Κεραμικής Τέχνης Ρόδου στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το δεύτερο στάδιο αφορά την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των φορέων, δηλαδή της κοινωνίας, συλλόγων, βιοτεχνών, αρχαιολόγων, τεχνιτών κλπ, προκειμένου η παράδοση της Κεραμικής Τέχνης, όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να εξελιχθεί καθώς είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Ρόδου. Το σημαντικότερο δε είναι ότι σύμφωνα με την Νέα Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης της Μεσαιωνικής Πόλης, προβλέπεται η ολοκλήρωση του τεμένους Ρετζέπ Πασά στην Πλατεία Δωριέως και η μετατροπή του σε Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, στοιχείο που μας παρέχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της κεραμικής της Μεσογείου» τονίζει ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος.

«Η πρόταση της Εφόρου Αρχαιοτήτων κας Μάνια Μιχαηλίδου για την δημιουργία Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης στο Ρετζέπ Πασά είναι η ιδανική. Διασφαλίζεται η αξιοποίηση ενός μουσειακού χώρου που θα στεγάσει την ιστορία και την παραγωγή μιας τέχνης που ξεκίνησε από την αρχαιότητα, εμπνεύστηκε από την Νίκαια (Βηθυνίας),αλλά για πολλούς αιώνες συνδέθηκε με τη Ρόδο και αποτέλεσε έναν σημαντικό πυλώνα της οικονομίας του νησιού. Ταυτόχρονα εδραιώνει την πολυπολιτισμικότητα του νησιού, καθώς και με την μελέτη ανάδειξης και του Ιερού Ναού του Άγιου Φανουρίου και της στέγασης εκκλησιαστικού μουσείου στην πλατεία, η Δωριέως μετεξελίσσεται σε πλατεία θρησκειών» υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού Μεσαιωνικής Πόλης & Mνημείων Τέρης Χατζηιωάννου.

«Θυμίζω παράλληλα ότι για πρώτη φορά μετά το 1988, μέρος της συλλογής «Π. Ιωαννίδη» (44 πιάτα Ιζνίκ)που ανήκουν στον Δήμο Ρόδου–Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης παρουσιάστηκαν στο κοινό με αφορμή την έκθεση «ΙCARO – ΙΚΑΡΟΣ- Το Εργοστάσιο Κεραμικών της Ρόδου 1928-1988» που φιλοξενήθηκε για σχεδόν 10 μήνες (ολοκληρώνεται στις 5 Μαΐου) στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα για την Κεραμική Τέχνη δείχνουν και δεκάδες συμπολίτες μας με την συμμετοχή τους στα Σεμινάρια που διοργανώθηκαν στο εργαστήρι του αείμνηστου τεχνίτη και δασκάλου Νάσου Μυλωνά (Nassos keramik)από το «ΚΕΚ Γεννηματάς» αναφέρει ο κ. Χατζηιωάννου που ανέλαβε και την σχετική διαδικασία εγγραφής της Κεραμικής Τέχνης Ρόδου στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει εγγράψει στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO) την Μεσογειακή Δίαιτα (από κοινού με την Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Κύπρο, Κροατία), την Παραδοσιακή Μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο, την Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων , το Ρεμπέτικο και από κοινού (με τις Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Σλοβενία) την Τέχνη της Ξερολιθιάς.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα dimokratiki.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑΙ – Νάξος: Νέα παράταση στον διαγωνισμό για την κατασκευή της ΜΕΑ

Το νέο χρονοδιάγραμμα για τον διαγωνισμό όσον αφορά την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Νάξο

Νάξος – Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών: Ομιλία για γονείς και εκπαιδευτικούς

Ομιλία για γονείς και εκπαιδευτικούς από τον Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Γυναικών Νάξου: "Το παιδί μας, το σχολείο κι εμείς"

Νάξος: Το “ευχαριστώ” της Ελένης Ισπόγλου για την παρουσίαση του βιβλίου της “Για όσα Τόλμησα”

Τι αναφέρει η συγγραφέας Ελένη Ισπόγλου για την παρουσίαση της στη Νάξο..

Τήνος: Σύσκεψη εργασίας για το γήπεδο στη Στενή

Σύσκεψη εργασίας για την αξιοποίηση του Γηπέδου Στενής "Νίκος Φώσκολος" - Τι αποφασίστηκε

Readers’ Choice Awards 2024: Διεθνείς διακρίσεις για ξενοδοχεία και νησιά όπως η Πάρος και η Σαντορίνη

Σάρωσε η Ελλάδα στα Readers' Choice Awards 2024 – Διεθνείς διακρίσεις για ξενοδοχεία, νησιά και το "Ελ. Βενιζέλος"

Νάξος – Γυμνάσιο Τραγαίας: Δράσεις την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Ποιες ήταν οι δράσεις από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Τραγαίας την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Δονούσα – “6ο Ορεινό Τρέξιμο”: Εκτακτη δρομολόγηση του Express Skopelitis, έκλεισαν οι εγγραφές

Η τελευταία ενημέρωση για τον 6ο Ορεινό αγώνα Τρεξίματος - Πότε θα δρομολογηθεί το Express Skopelitis

Σαντορίνη – Νομίκεια 2024: “Πώς περιμένουμε τα παιδιά να έχουν κατάλληλα πρότυπα, όταν δεν τα προβάλλουμε;”

Στη Σαντορίνη χτυπάει η καρδιά του γυναικείου βόλεϊ για το τουρνουά "Νομίκεια" - Τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας και οι σκέψεις για την σύνδεση κοινωνίας - αθλητισμού

Πρόταση Ημέρας – Γλυκό: Από την Ηρακλειά γλυκά τυροπιτάκια

Αρακλειώτικα γλυκά τυροπιτάκια - Μία διαφορετική προσέγγιση

Εκτακτο – Νάξος: Πρόκληση πυρκαγιάς σε περιοχή των Τριπόδων (video)

Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Ορκού στην Νάξο - Παρουσία και ελικοπτέρων (video)

Νάξος – Σαγκρί: Έρχεται επένδυση σε συγκρότημα κατοικιών με πισίνες

Άδεια για επένδυση συγκροτήματος κατοικιών με πισίνες στο Σαγκρί της Νάξου

Fast Ferries: Μία ανάσα από την αγορά των “Διονύσιος Σολωμός” και “Αδαμάντιος Κοραής”

Αλλαγές στην Ελληνική Ακτοπλοία .. Το μπάσιμο της Fast Ferries. Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το deal...

Golden Star Ferries: Το “Andros King” ετοιμάζεται για Ελλάδα, που θα δρομολογηθεί;

Ετοιμάζεται το Andros King για τον ερχομό του στην Ελλάδα

Ηρακλειά: Το “ευχαριστώ” στην Blue Star Ferries και το αίτημα για επέκταση δρομολογίων έως 25 Σεπτεμβρίου

Η κοινότητα Ηρακλειάς καταθέτει την άποψή της για το θέμα της επέκτασης δρομολογίων έως τέλη Σεπτεμβρίου

Κυκλάδες – Fraport: Σαντορίνη και Μύκονος χωρίς αεροπορική σύνδεση για 20 περίπου μέρες

Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης στα αεροδρόμια της Fraport (πίνακας)

Αμοργός: Στο δάσκαλό μας (Σταύρο Τζαννίνη) με αγάπη

Στην Αμοργό μαθητές τιμούν τον δάσκαλό τους Σταύρο Τζαννίνη.. Πότε και που

Νάξος – Μέλανες: Ασε τα όνειρά σου να γίνουν τα φτερά σου

Μία τοιχογραφία από τον Νίκολα Ντελάρτε στο Δημοτικό σχολείο Μελάνων

Νάξος – ΔΑΚ: Εγκρίθηκε η οικοδομική άδεια για την ανάπλαση του χώρου

Οι κινήσεις που έρχονται για την οριστική ανάπλαση του χώρου ανάμεσα στο κλειστό και το ανοιχτό γήπεδο στο ΔΑΚ Νάξου

Fast Ferries: Το “Αικατερίνη Π” είπε “αντίο” στη Νάξο, μένει δεμένο (για την ώρα) στη Ραφήνα (video)

Δεμένο για μερικές ημέρες παραμένει το "Αικατερίνη Π" στην Ραφήνα.. (video)