Τρεις ημέρες διαρκεί η περιφορά της εικόνας της Παναγίας της “Μαγιάτισσας” απ’ άκρη σ’ άκρη στην πανέμορφη Φολέγανδρο, που γιορτάζει την άνοιξη και το Πάσχα με ένα έθιμο μοναδικό: όλοι οι κάτοικοί του ανοίγουν τα σπίτια τους και υποδέχονται με τα πιο νόστιμα κεράσματα την ακολουθία της εικόνας – Το ταξίδι με την αγωγή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύρου και Νήσων κκ Δωρόθεου Β’
Πάσχα στην Φολέγανδρο… Και όσοι έχουν βρεθεί στο πανέμορφο νησί των Δυτικών Κυκλάδων, βιώνουν μία πρωτογνωρη εμπειρία… Η πρώτη εικόνα; Kαμπάνες, φωνές, αγκαλιές και φιλιά, Μεγάλο Σάββατο βλέπετε… Και το επόμενο πρωί; Μια πομπή ανηφορίζει έως την εκκλησία της Παναγίας (Από μία μαρμάρινη επιγραφή που χρονολογείται το 1687 εικάζεται η ανακαίνιση του ναού την χρονολογία αυτή, ενώ ο ναός πήρε την σημερινή του μορφή με διάφορες κατασκευές και επεμβάσεις που έγιναν μεταξύ των ετών 1816 και 1821. Το μαρμάρινο δε τέμπλο το έχει φιλοτεχνήσει ο περίφημος τηνιακός γλύπτης Καπαριάς). και παίρνει μαζί της την παλιά ξύλινη εικόνα της Παναγίας, που είναι ντυμένη με ασήμι. Παναγιά η Μαγιάτισσα. Σύμφωνα με το έθιμο, η εικόνα θα περάσει από όλα τα νοικοκυριά του νησιού (την Κυριακή του Πάσχα από τη Χώρα, τη Δευτέρα από την Ανω Μεριά, την Τρίτη από τον Πετούση, το Λιβάδι και το λιμάνι του Καραβοστάση), για να ευλογήσει τόσο τα σπίτια όσο και τα ψαράδικα καΐκια.
Γιατί Μαγιάτισσα, η εικόνα που χρονολογείται από τους βυζαντινούς χρόνους; “Μια παράδοση που διηγούνται οι γεροντότεροι, όταν έχουν πιει μερικά ποτηράκια ρακί, που την έχουν ακούσει και αυτοί με την σειρά τους από τους παππούδες τους, λέει ότι κάποτε, τα παλιά χρόνια, την Πρωτομαγιά του 1790 και λίγο πριν τον ξεσηκωμό του Αιγαίου από τον Λάμπρο Κατσώνη, εμφανίστηκαν απειλητικά 18 φούστες με Αλγερινούς πειρατές, τους φοβερότερους πειρατές της εποχής που λυμαίνονταν το Αιγαίο.
Οι κατατρομαγμένοι φιλειρηνικοί κάτοικοι του νησιού έτρεξαν ψηλά στην εκκλησία της Παναγίας για να τους προστατεύσει και αφού προσευχήθηκαν ευλαβικά και με κλάματα απελπισίας, αλλά και ελπίδας για την βοήθεια της Παναγίας, πήραν την εικόνα της και την μετέφεραν στην άκρη του γκρεμού παρακαλώντας την να τους σώσει. Τότε ένας φοβερός βοριάς άρχισε να φυσά μανιασμένα και παρέσυρε τα πειρατικά πλοία και τα βούλιαξε πνίγοντας όλους τους φοβερούς πειρατές.
Σώθηκε μόνο ένας χριστιανός αιχμάλωτος που κολύμπησε προς την στεριά και όταν έφτασε σώος κοντά στους πιστούς, με ξέπνοη φωνή τους είπε, ότι πριν βουλιάξουν τα καράβια, είδε μια μεγάλη αστραπή να κατεβαίνει από ψηλά από τον βράχο και να κτυπάει τα καράβια. Όλοι με δάκρυα στα μάτια τους ευχαρίστησαν την Παναγία και απέδωσαν το γεγονός σε θαύμα Της ενώ από έκτοτε οι ντόπιοι θεωρούν την Πρωτομαγιά πολύ μεγάλη γιορτή για τον τόπο τους και την Παναγία της Φολέγανδρου λόγο του θαύματος που έσωσε τους ίδιους από τους πειρατές».
Και φτάνουμε στο σήμερα όπου σύμφωνα με την ανάρτηση της ιστοσελίδας της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου (και Νήσων) έχουμε το ταξίδι της Παναγιάς: “Αμεσως μετά την άφιξη του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ το μεσημέρι στη Φολέγανδρο, στην προβλήτα του μικρού λιμανιού του νησιού η Εικόνα της Παναγίας της επιλεγομένης «Μαγιάτισσας», η οποία επί διήμερον «φιλοξενείται» από όλα τα σπίτια της Φολεγάνδρου, «επιβιβάσθηκε» στο πλοίο «Aqua Jewel”, περιήλθε όλους τους χώρους του και κατέληξε στη γέφυρα του πλοίου, όπου την κατησπάσθη συγκινημένος ο Ερμουπολίτης Πλοίαρχος κ. Πέτρος Ψωμάς και όλο το πλήρωμα.
Ακολούθως, το πλοίο έκανε τον περίπλου της Φολεγάνδρου, ενώ τα συνοδεύοντα αυτό πλοιάρια με πυροτεχνήματα και κροτίδες εξέφραζαν την τιμή, την ευγνωμοσύνη και το σεβασμό των Φολεγανδρίων προς τη Θεοτόκο, η οποία πριν τρεις αιώνες διέσωσε το νησί από επιδρομή πειρατών, που λυμαίνονταν τότε τα νησιά και τις ακτές του Αιγαίου.
Μετά την επιστροφή της στο λιμάνι της Φολεγάνδρου,η Εικόνα της Παναγίας της «Μαγιάτισσας» θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Αρτεμίου, στο Καραβοστάσι, όπου θα τελεσθεί Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’, και εν συνέχεια η ιερά Εικόνα θα συνεχίσει τις «επισκέψεις» στα σπίτια των Φολεγανδρίων, κατά το τοπικό έθιμο.
Αύριο, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χώρας και το απόγευμα θα επιστρέψει στην Ερμούπολη”.
Ευχαριστούμε θερμά για τις φωτογραφίες του ταξιδιού