Πέμπτη, 1 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΣύρος - Νεώριο: Τι είδε ο Θεοδωράκης και με ποιους μίλησε

Σύρος – Νεώριο: Τι είδε ο Θεοδωράκης και με ποιους μίλησε

|

Ο Σταύρος Θεοδωράκης – επικεφαλής του “Ποταμιού”- στα πλαίσια της περιοδείας του ενόψει των ευρωεκλογών βρέθηκε στη Σύρο – Μίλησε με παράγοντες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, έδωσε συνέντευξη στους τοπικούς δημοσιογράφους του νησιού και επισκέφθηκε το Νεώριο … Τι αναφέρει για την επίσκεψή του στον οικονομικό πνεύμονα της “Αρχόντισσας” των Κυκλάδων

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, πρόεδρος του Ποταμιού, βρέθηκε στην Σύρο… Στα πλαίσια της περιοδείας του, για την οποία γράφει στην προσωπική του ιστοσελίδα ” Ένα βαν, 20 υποψήφιοι ευρωβουλευτές, 7.000 χιλιόμετρα, 6 περιφέρειες, 25 πόλεις, Δεκάδες χωριά, 5 ανοιχτές συγκεντρώσεις, 7 ανοιχτές συνεντεύξεις τύπου, 22 αποκλειστικές συνεντεύξεις και Ένα σύνθημα: Αλήθειες μόνο!” Στο πλευρό του όταν έφτασε στην Ερμούπολη είχε τους τους τρεις υποψήφιους Ευρωβουλευτές του Ποταμιού, τον Γιώργο Κορκόβελο, τη Μάρω Κακαβέλα και τον Θανάση Χειμωνά, Επισκέφθηκε το ναυπηγείο Νεώριο, καθώς και το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης. Και βέβαια στο πλευρό του και ο Υπεύθυνος του Τομέα Αμυνος, Γιώργος Τσιτσιλιανός.. .

Παράλληλα, έδωσε συνέντευξη Τύπου προς τους τοπικούς δημοσιογράφους, όπου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ναυπηγείο του νησιού, για το οποίο τόνισε ότι το “Ποτάμι” θέλει να ενισχύσει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι για την επανεκκίνηση του Νεωρίου, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες της εγκατάστασης του νέου επενδυτή, ο οποίος έχει δεσμευτεί να καταβάλει τα παλιά δεδουλευμένα των εργαζομένων, ενώ παράλληλα προσπαθεί να διευθετήσει τα τεράστια χρέη που άφησε πίσω της η προηγούμενη διοίκηση. “Είναι φανερό ότι ο Ελληνοαμερικανός επενδυτής πιστεύει πολύ στη δύναμη του ναυπηγείου, του μόνου που έχει διασωθεί στην Ελλάδα. Όλα τα άλλα, ως γνωστόν, θυσιάστηκαν από ανίκανους πολιτικούς, διεφθαρμένους «επενδυτές» και κομματικούς εργατοπατέρες. Θυσιάστηκαν και έδωσαν την ευκαιρία στην Τουρκία να βρεθεί με 35 ναυπηγεία εκεί που κάποτε είχαν μόνο 1. Το Νεώριο όμως ανασταίνεται”.

Τι αναφέρει όμως στην προσωπική του ιστοσελίδα στα social media; ” Στη Σύρο γνώρισα ένα νέο είδος συνδικαλιστή. Χειριστής γερανού και πρόεδρος του Σωματείου. Όχι του φραπέ και του γραφείου. Γενικότερα η επίσκεψή μου στο Νεώριο Σύρου με εξέπληξε ευχάριστα. Εργαζόμενοι και διοίκηση, μια γροθιά, παλεύουν για την εκ νέου ανάπτυξη του ναυπηγείου. Μέσα σε ένα χρόνο κατάφεραν να υποδεχτούν 73 πλοία. Ο στόχος για το 2019 είναι τα 120.  Η συνέπειά τους στους χρόνους, οι ανταγωνιστικές τους τιμές και η «πάππου προς πάππου» τεχνογνωσία τους είναι τα πλεονεκτήματά τους.

«Αφήστε μας να δουλέψουμε» λένε ο Αντώνης Χατζαντώνης, ο Γιώργος Βασσάλος, ο Μάρκος Ρηγούτσος, Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας αντίστοιχα του Σωματείου των εργαζομένων. «Δεν θέλουμε επιδόματα. Ευκαιρίες για δουλειά θέλουμε και τις δημιουργούμε». 411 εργαζόμενοι είναι σήμερα στη μισθοδοσία και μπορεί να διπλασιαστούν το επόμενο διάστημα. Ο Βασίλης Σαββίδης Γενικός Διευθυντής του Ναυπηγείου είναι αισιόδοξος περιμένοντας την νέα ιδιοκτησία του Πάνου Ξενοκώστα, να αναλάβει και τυπικά τα ηνία του ναυπηγείου. 

Ο ελληνοαμερικανός Ξενοκώστας – με ενημερώνουν οι εργαζόμενοι – έχει ήδη δεσμευτεί να καταβάλει τα παλιά δεδουλευμένα των εργαζομένων (από 18 έως 25 μήνες ο καθένας). Παράλληλα προσπαθεί να διευθετήσει τα τεράστια χρέη που άφησε πίσω της η προηγούμενη διοίκηση. Είναι φανερό ότι ο Ελληνοαμερικανός πιστεύει πολύ στη δύναμη του ναυπηγείου, του μόνου που έχει διασωθεί στην Ελλάδα. Όλα τα άλλα, ως γνωστόν, θυσιάστηκαν από ανίκανους πολιτικούς, διεφθαρμένους «επενδυτές» και κομματικούς εργατοπατέρες. Θυσιάστηκαν και έδωσαν την ευκαιρία στην Τουρκία να βρεθεί με 35 ναυπηγεία εκεί που κάποτε είχαν μόνο 1.

Το Νεώριο όμως ανασταίνεται.  Όπως λέει και ο Βαμβακάρης: 
“Να ακούσουν όλοι οι Συριανοί/
βρε Σύρα μου τραγούδια/
με μεράκια να θυμηθούνε το παλιά/ βρε Σύρα μου/
να σβήσουν τα φαρμάκια”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανάσα στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Μειώσεις μέσω λιμενικών τελών ανακοίνωσε ο Β. Κικίλιας

Μεσοσταθμική μείωση 3,2% και σημαντικές εκπτώσεις για οικογένειες υπόσχεται η κυβέρνηση, με στόχο πιο προσιτά ταξίδια στα νησιά για το 2025.

Κίνα: Από την ανάβαση με ιδρώτα, στην άνεση με κυλιόμενες σκάλες

Στην Κίνα, ένα φιλόδοξο έργο μεταμορφώνει την παραδοσιακή ανάβαση στο βουνό Lingshan, ύψους 1.500 μέτρων, με την εγκατάσταση κυλιόμενων σκαλών που επιτρέπουν στους επισκέπτες να φτάσουν στην κορυφή με άνεση.

Δονούσα γιορτάζει το βιβλίο: Πρώτο φεστιβάλ βιβλίου στο νησί των Κυκλάδων

Από τις 2 έως τις 4 Μαΐου, ο Σταυρός στη Δονούσα μετατρέπεται σε μια πολιτιστική γωνιά λογοτεχνίας με τη συμμετοχή σημαντικών συγγραφέων και δημιουργικές δράσεις για όλες τις ηλικίες.

Αμερική – 100 μέρες Τραμπ: Η Νέα Υόρκη καθρέπτης των αλλαγών

Μία Ελληνίδα στην Νέα Υόρκη μας μεταφέρει τις σκέψεις της με αφορμή τις 100 πρώτες ημέρες παρουσίας του Τραμπ στο τιμόνι της Αμερικανικής ηγεσίας (α μέρος)

Αλόννησος: Έσπασε ο κάβος πλοίου εν μέσω θυελλωδών ανέμων – Αναστάτωση στο λιμάνι (video)

Οι δυνατοί άνεμοι παρέσυραν το πλοίο κατά την επιβίβαση αυτοκινήτων – Σκηνές ανησυχίας και παρέμβαση των λιμενικών για την ασφαλή ολοκλήρωση του δρομολογίου. (video)

Αριστεία στην Καρδιολογία: Γιατί οι διεθνείς ασθενείς επιλέγουν Γερμανούς καρδιολόγους

Για τους ασθενείς που αναζητούν ακρίβεια, συμπόνια και παγκόσμιας κλάσης εξειδίκευση στην καρδιολογία, η Γερμανία παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους προορισμούς.

Φόρτωμας: Τι είπε στη Βουλή για τον επαναπατρισμό γιατρών και τη στελέχωση του Νοσοκομείου Σαντορίνης

O Φίλιππος Φόρτωμας στη Βουλή για τον επαναπατρισμό γιατρών από τις ΗΠΑ

Golden Star Ferries – Superferry: Παρέμβαση σωτηρίας χειριστή kite surf στην Αρτέμιδα

Άμεση κινητοποίηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης από τον πλοίαρχο Κωνσταντίνο Νίκα και το πλήρωμα του Ε/Γ-Ο/Γ SUPERFERRY – Θερμές ευχαριστίες από ΠΕΠΕΝ και το ΕΚΣΕΔ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Πρόταση Ημέρας: Τυρόπιτα εν τάχει με την βοήθεια του Τυροκομείου Πιτταρά

Εύκολη, καθώς δεν απαιτεί καμία δεξιοτεχνία στο στρώσιμο των φύλλων, η πατσαβουρόπιτα γίνεται στο πι και φι!

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο