Τρίτη, 5 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΕλλάδα: Διάσημοι σεφ θα μαγειρέψουν για τα παιδιά δημοτικού

Ελλάδα: Διάσημοι σεφ θα μαγειρέψουν για τα παιδιά δημοτικού

|

Σήμερα μοιράζονται στα δημοτικά σχολεία 130.000 γεύματα ημερησίως, ωστόσο προβλέπεται από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς να παρέχονται έως και 600.000 ημερησίως – Επώνυμοι σεφ θα αναλάβουν την προετοιμασία των μαθητικών γευμάτων 

Φαγητό από διάσημους Ελληνες σεφ και μαγειρεμένο με τοπικά υλικά σχεδιάζεται να σερβίρεται από τον Σεπτέμβριο στα γεύματα που δίδονται στα δημόσια δημοτικά σχολεία. Το σχετικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την «Μπριγάδα», την Ενωση – ομάδα που έχουν δημιουργήσει επαγγελματίες μάγειροι, παραγωγοί και άλλοι απασχολούμενοι με τη διατροφή, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο στόχος είναι διττός: από τη μία η γαστρονομική εκπαίδευση των μαθητών και η αύξηση της ποικιλίας των τροφών που δοκιμάζουν και από την άλλη η ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής.

Σήμερα μοιράζονται στα δημόσια δημοτικά σχολεία 130.000 γεύματα ημερησίως, ωστόσο προβλέπεται από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς να παρέχονται έως και 600.000 ημερησίως. «Εφόσον συμβεί αυτό, έχουμε υπολογίσει ότι οι ποσότητες κρέατος που θα χρησιμοποιούνται θα αντιστοιχούν στο 5% της ελληνικής παραγωγής», τονίζει στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της «Μπριγάδας», σεφ Νίκος Φωτιάδης. «Αυτό αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό θα είναι για την ελληνική κτηνοτροφία, τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη γενικότερα», συμπληρώνει.

Οπως παραδέχεται, η αναγνωρισιμότητα που έχουν αποκτήσει πολλοί Ελληνες σεφ μέσα από τα προγράμματα της τηλεόρασης για τη μαγειρική και τη γαστρονομία θα χρησιμοποιηθούν ως τρόπος έλξης και πειθούς για τους μικρούς μαθητές. «Οπως και να το κάνουμε, πιο εύκολα πείθεις ένα παιδί να φάει ένα φαγητό που το έχει μαγειρέψει ο Χ σεφ που τον έχει δει πολλές φορές στην τηλεόραση», επισημαίνει.

Οι σεφ της «Μπριγάδας», η οποία πριν από λίγους μήνες που ιδρύθηκε αριθμούσε 23 μέλη και σήμερα ήδη έχει φτάσει τα 130 (μεταξύ των οποίων παραγωγοί και συνεταιρισμοί), έχουν αναλάβει να φτιάξουν 18 επώνυμα μενού, εκ των οποίων τα εννέα θα φέρουν την υπογραφή συγκεκριμένου μάγειρα και τα υπόλοιπα θα περιέχουν τοπικά φαγητά, έτσι ώστε «τα παιδιά της Αθήνας για παράδειγμα να μάθουν τι τρώνε τα παιδιά στον Εβρο ή στα νησιά και με αυτόν τρόπο να αυξηθεί η ποικιλία των τροφίμων που θα συμπεριλάβουν και στην μετέπειτα ενήλικη ζωή τους», όπως λέει ο κ. Φωτιάδης. Τα συγκεκριμένα μενού σχεδιάζεται να παρουσιαστούν αμέσως μετά το Πάσχα, με σκοπό να εφαρμοστούν άμεσα, έστω πειραματικά.

Παράλληλα, η ομάδα εργάζεται για τη δημιουργία συγκεκριμένων προδιαγραφών τις οποίες σε συνεργασία πάντα με το υπουργείο Εργασίας που χρηματοδοτεί τη δράση, θα πρέπει να ακολουθούν οι επιχειρήσεις κέτερινγκ που θα συμμετέχουν στον σχετικό διαγωνισμό. Η χρήση ελληνικού κρέατος και εποχικών προϊόντων για την παρασκευή των σχολικών γευμάτων, θα αποτελούν αναγκαίες προδιαγραφές, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην «Μπριγάδα».

Το επόμενο βήμα αφορά την πραγματοποίηση έρευνας για την καταγραφή των ποσοτήτων τροφίμων που πετιούνται – σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα κάθε πολίτης πετά στα σκουπίδια 280 κιλά τροφίμων τον χρόνο–, έτσι ώστε να οργανωθεί πολιτική σωστής αξιοποίησης της τροφής κυρίως από τα εστιατόρια. «Θα θέλαμε κάποια στιγμή όλοι οι σεφ που συμμετέχουν στην Ομάδα να δεσμευθούν ότι στα εστιατόρια που εργάζονται χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα και μάλιστα από συγκεκριμένους παραγωγούς οι οποίοι θα αναγράφονται στον κατάλογο», καταλήγει ο κ. Φωτιάδης


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σε τελικό στάδιο η παραχώρηση των 22 μικρών περιφερειακών αεροδρομίων, ανάμεσά τους και της Νάξου

Αναμένεται ο διαγωνισμός για τη μεταβίβαση της διαχείρισης – Το Υπερταμείο αναζητά επενδυτικά σχήματα – Επίκεντρο η τουριστική δυναμική της Νάξου και της Πάρου

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Επικοινωνεί πλέον και ψηφιακά με τους δημότες μέσω του notify.gov.gr

Ειδοποιήσεις για υπηρεσιακά ζητήματα με SMS & email – Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Δημήτρης Ταλιάνης: Ο άνθρωπος που έδωσε ήχο στη φωτογραφία (video)

Το έργο του καταξιωμένου φωτογράφου και δημιουργού «ηχοραμάτων», με σταθμούς το Αιγαίο, τη Λέσβο και τη Σαντορίνη

Μαθαίνουμε Κολύμπι με Ασφάλεια και Παιχνίδι στην Αγιασσό

Δωρεάν μαθήματα κολύμβησης για παιδιά – 10 έως 13 Αυγούστου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Σαγκριωτών Νάξου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»

«Η Σαντορίνη του φωτός: Οι ματιές της Nelly’s πριν τον σεισμό»

Μια φωτογραφική επιστροφή στον αυθεντικό νησιωτικό χώρο του μεσοπολέμου, μέσα από το βλέμμα της Nelly’s — από τις λήψεις του 1928 στα τείχη του Καστελιού Πύργου, καλοκαίρι 2025.

Έλεγχοι για ελεύθερη κατασκήνωση στο Κάτω Κουφονήσι, αυστηρές συστάσεις στους παραβάτες

Μεικτό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος απομάκρυνε σκηνές και κατασκευές – Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην περιοχή «Νερό»

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Η Πορτάρα δεν αξίζει πρόχειρες λύσεις – Χρειάζεται ουσιαστική πολιτιστική διαχείριση»

Έντονη κριτική για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος στο εμβληματικό μνημείο της Νάξου – Κάλεσμα για διάλογο και σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά

Μία Νάξος ενωμένη στον συρτό γέφυρα μνήμης και ενότητας (photo)

Όταν ο χορός γίνεται γέφυρα μνήμης, ενότητας και ταυτότητας στην καρδιά του καλοκαιριού

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.