Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ : Οι "μαμάδες του Αιγαίου" εντυπωσίασαν με τη γαστρονομική παράδοση της...

ΠΝΑΙ : Οι “μαμάδες του Αιγαίου” εντυπωσίασαν με τη γαστρονομική παράδοση της Σαντορίνης

|

Η Σαντορίνη επιβεβαίωσε την μεγάλη γαστρονομική κληρονομιά της και τα τοπικά της  προϊόντα – Τι έγινε στην εκδήλωση “Aegean mamas know best” & “Aegean Gardeners” 

Οι δράσεις «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα – Aegean mamas know best» και «Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου – Aegean gardeners», συνάντησαν τη φημισμένη γαστρονομία της Σαντορίνης, την Πέμπτη 18 Απριλίου στον υπέροχο χώρο του Santo Wines που πρόσφερε τη φιλοξενία στην εκδήλωση.

Με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και την πρέσβειρα σεφ Αργυρώ Μπαρμαρίγου συναντήθηκαν οι μαμάδες του Αιγαίου, μέλη συλλόγων και τα προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας Santo Wines. Τη δράση παρουσίασε εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων  κ. Γιώργος Λεονταρίτης.

Αναφέρθηκε στον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, Νότιο Αιγαίο», την εξωστρέφεια και τις προοπτικές που δίνει, την ανάπτυξη στην παραγωγή, την τυποποίηση και πιστοποίηση προϊόντων, τις διακρίσεις που λαμβάνουν για την ποιότητά τους, την προαγωγή της κουζίνας του κάθε νησιού καθώς και τις συνεργασίες και συνέργειες που προκύπτουν σε κάθε επίπεδο.

 Όλα αυτά στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες, την οικονομία, την τουριστική ανάπτυξη μέσα από την ποιότητα, την αυθεντικότητα, την ταυτότητα κάθε νησιού στο Νότιο Αιγαίο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πολιτιστικός και αθλητικός σύλλογος Ακρωτηρίου Θήρας με το χορευτικό του στους χορούς, συρτό, μπάλο, μολαριτό και με την ορχήστρα του: κ. Νίκος Μπάϊκας στο βιολί, κ. Κυριάκος Πρέκας στο λαούτο και η κα Γιάννα Μαυρομάτη στο τραγούδι.

Τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του ο κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης, από το εστιατόριο «Σελήνη» , ο οποίος συνέβαλε στην ανάπτυξη της «σαντορινιάς κουζίνας» και στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, πρωτοπόρος με το παράδειγμά του για όλη την Ελλάδα. 

Αναφερόμενος στα 33 χρόνια της πορεία τους, ευχήθηκε οι νοικοκυρές να συνεχίσουν τις νησιώτικες γεύσεις, έκανε έκκληση να μπει το φαγητό αυτό στην καθημερινότητα, να το βρίσκουν οι επισκέπτες και να δοθεί η προσοχή στην παραγωγή, οι νέοι να ασχοληθούν με τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκος Καφούρος, παρουσίασε τα προϊόντα του νησιού, με το κρασί, την ντομάτα, τη φάβα να ξεχωρίζουν. Βασίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους στο μικροκλίμα και το έδαφος, αποσπούν διακρίσεις για την ποιότητά τους.

Επίσης, στο σημαντικό ρόλο της συλλογικότητας σε μια πορεία που μέσα από επιτυχίες αλλά και δυσκολίες έβαλε γερά θεμέλια για τη διαφύλαξη και την προώθηση των μοναδικών παραδόσεων και των αυθεντικών προϊόντων της Σαντορίνης δημιουργώντας ένα διεθνές brand.  Συμμετείχαν οι τοπικοί σύλλογοι: Σύλλογος Θήρας, Σύλλογος Φηρών, Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Ακρωτηρίου, Πολιτιστικός και Πνευματικός Σύλλογος Καρτεράδου, Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργου.

Η πρέσβειρα, σεφ Αργυρώ Μπαραμπρίγου ανέδειξε και παρουσίασε με τα μέλη των συλλόγων και νοικοκυρές τις σαντορινιές γεύσεις, την ιστορία τους, τις παραδόσεις: σκλαβομαεριά από την κα Ειρήνη Δρόσου, Σφουγγάτο με πατάτες και κολοκύθι από την κα Σταυρούλα Δρόσου, μπακαλιάρο γιαχνί από την κα Ευαγγελία Νομικού, μπουσέ και παντεσπάνια από την κα Ρένα Φουστέρη Φύτρου, καπαρόκουμπα γιαχνί με φάβα από την κα Άννα Γαλαίου, γιαπράκια, σπανακοκεφτέδες και παξιμάδι από την κα Μαρία Πελεκάνου, λατζάνια και σισαμέλαιο από την κα Γαλάτεια Μάϊκα, φαβατοκεφτέδες από την κα Άννα Αρβανίτη, κοσκοσέλα, πατατο μελιτζάνα σκορδοσκούπι, φεσκουλοκεφτέδες από τις κυρίες Μαργαρίτα Δακούτρου και Μελιχούρτη Μαρία, σκορδομακάρονα από την κα Παναγιώτα Βαζαίου, ντόπιο κοτόπουλο με σαντορινιά ντοματάτα και ζυμαρικά από την κα Μόσχα Μενδρινού, Μελιτίνια από την κα Φύτρου Μάρθα, κοτόπουλο με λεμόνι, κανέλλα, ψωμί και σφουγγάτο γλυκό με σισάμι και μέλι από την κα Δαμίγου Ευαγγελία, σαντορινιά φάβα από την κα Μαρία Καραμολέγκου, κουφέτο – το γλύκισμα του γάμου από την κα Μαρία Νομικού.

Έλαβαν στη συνέχεια τον «Έπαινο» για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση και την την πολύτιμη συμβολή της για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της παραδοσιακής κουζίνας της Σαντορίνης.

Παραβρέθηκε ο διευθυντή του Santo Wines κος Ματθαίος Δημόπουλος, μέλη ΔΣ της Ένωσης Συναιτερισμών Θηραϊκών προϊόντων και τα στελέχη που προετοίμασαν από την πλευρά τους την όμορφη εκδήλωση.

Η κα Κίρα Γκάρτζου Κατσουγιάννη που εκπονεί την διδακτορική της διατριβή στο London School of Economics, συνέβαλε στη γόνιμη συζήτηση με διαπιστώσεις από το θέμα της έρευνάς της που αναφέρεται στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη , και ειδικότερα πως από τη συνεργασία και τη δικτύωση, μπορούν να αναπτυχθούν επιτυχημένες, βιώσιμες και καινοτόμες μορφές επιχειρηματικότητας στους κλάδους της αγροδιατροφής και του τουρισμού, συμβάλλοντας στην ευημερία της ελληνικής υπαίθρου.

Επιχειρηματίες και τοπικές αρχές, μέσα από τη συνεργασία, δίνουν νέα ζωή στον τόπο τους. Την εκδήλωση υποστήριξαν με τη φιλοξενία και τις υπηρεσίες τους το Santo Wines, το ξενοδοχείο Meltemi στην Πέρισσα, το Santo cars και ο σύλλογος Λεμβούχων Σαντορίνης.

Οι «Κηπουροί του Αιγαίου», δράση  του Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου, στο Δημοτικό σχολείο Μεγαλοχωρίου, με τα καπελάκια τους και τα αρωματικά φυτά, μίλησαν για τα εποχικά φαγητά, τους παραδοσιακούς σπόρους, τα εποχικά φρούτα και λαχανικά.

 Ο γεωπόνος κ. Γιώργο Σκοπελίτης, ανέπτυξε γλαφυρά τα ειδικά προϊόντα της Σαντορίνης, έλυσε απορίες των παιδιών, τους έδειξε πως να φυτεύουν σπόρους και φυτά με τον γεωπόνο κ. Κώστα Κόκιο.

 Η συμμετοχή των παιδιών σε αυτή την εκδήλωση  αλλά   και το ενδιαφέρον τους είναι η καλύτερη απόδειξη για τη συνέχεια και την ενασχόληση με τις καλλιέργειες του νησιού τόσο για την κάλυψη των αναγκών της οικογένειας όσο και επαγγελματικά στο μέλλον.

Οι γιαγιάδες έλαβαν την κάρτα όπου θα γράψουν  την αγαπημένη συνταγή τους και τα μυστικά της και θα την αφιερώσουν στην κόρη ή την εγγονή τους. Τα παιδιά έλαβαν σελιδοδείκτες και τα καπέλα των «κηπουρών του Αιγαίου». 

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα κατά τόπους επαρχεία και τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι εκπαιδευτικές δράσεις των «μικρών κηπουρών του Αιγαίου» πραγματοποιούνται από το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου.

Χορηγός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια

Αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines.

Το Γραφείο Τύπου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Το καλύτερο νησί στον κόσμο για το 2025, διεθνής θρίαμβος για τις Κυκλάδες

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure ανέδειξε την Πάρο στην 1η θέση παγκοσμίως – Σημαντικές διακρίσεις και για άλλους ελληνικούς προορισμούς

Στοπ σε κρίσιμα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, σε αβεβαιότητα η νησιωτική ανάπτυξη

Μεγάλες περικοπές στο σχέδιο "Ελλάδα 2.0" αφήνουν εκτός δεκάδες υποδομές σε υγεία, ενέργεια και παιδική μέριμνα – Πλήγμα για νησιά και τοπικές κοινωνίες

Ανδρος – «Όταν ξεκίνησα, η θάλασσα ήταν ακόμα ζωντανή»: Ο ψαράς Δημήτρης Ζάννες αφηγείται τη ζωή του

Ο Ανδριώτης ψαράς Δημήτρης Ζάννες μιλά για την αγάπη του για τη θάλασσα, την κρίση στην αλιεία και τον ρόλο του αλιευτικού τουρισμού σε ένα επάγγελμα που σβήνει σιωπηλά.

ΑΠΑΣ Νάξου στον 1ο Όμιλο της “National League 1”, ποιοι είναι οι αντίπαλοί (πίνακας)

Ανακοινώθηκαν οι όμιλοι της National League 1 για τη σεζόν 2025-2026 – Δυνατές ομάδες και υψηλό επίπεδο στον γεωγραφικό όμιλο της Νάξου

ΚΟΚ – Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους: 3.959 παραβάσεις σε μία εβδομάδα

Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. και αυστηροποίηση των ποινών με τον νέο ΚΟΚ – Στο Νότιο Αιγαίο 374 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Σαντορίνη – 9 Ιουλίου 1956: Ο φονικός σεισμός και το τσουνάμι που σημάδεψαν το Αιγαίο

69 χρόνια από τον σεισμό μεγέθους έως 7,8 Ρίχτερ στην Αμοργό – 54 νεκροί, 100 τραυματίες και κύματα άνω των 20 μέτρων στη Σαντορίνη - Η ανάρτηση της κας Νομικού

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού