Στα τρία ευρώ αναμένεται ν’ αυξηθεί από την 1η Μαΐου η τιμή για το τυλιχτό σουβλάκι λόγω της αύξησης της τιμής του κρέατος – Οι πρώτες αντιδράσεις
Ελεος…. Οταν το βράδυ που μπήκαμε στο ευρώ, αφήνοντας πίσω μας την αγαπημένη δραχμή, το σουβλάκι από τις 170 ή 180 δραχμές, πήγε στο ένα ευρώ… Κανείς τότε δεν μίλησε. Ηταν στα πλαίσια της αναβάθμισης. Και του εξορθολογισμού… Μέσα σε ένα βράδυ. Χωρίς καν να γίνει νέα παραγγελία… Και την Πρωτομαγιά του 2019 αναμένεται να φτάσει στα τρία ευρώ (σ.σ. 1020 δραχμές) όπως ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης το υπό ίδρυση Σωματείο Ψητοπωλών.
Ο λόγος; Η αύξηση από 10% έως 15% που αναμένεται να δουν οι καταναλωτές οφείλεται στην αύξηση της τιμής του κρέατος όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σωματείου Ψητοπωλών, Γιώργος Πολύζος. Σύμφωνα με τον ίδιο, από την 1η Μαρτίου η τιμή του κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% και σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία και τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, οδηγεί τους συναδέλφους του στην απόφαση να υπάρξει αύξηση στην τιμή προκειμένου, όπως υποστήριξε, να διασφαλιστεί η ποιότητα του κρέατος αλλά και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου. «Θα κάνουμε αυξήσεις για να διασφαλίσουμε την ποιότητα» είπε ο κ. Πολύζος μιλώντας για αύξηση της τάξης του 10-15% «καθώς το μεγαλύτερο βάρος θα το απορροφήσουμε εμείς». και πρόσθεσε: «Ο καταναλωτής επειδή αναφέρατε ότι θα στεναχωρηθεί με την αύξηση στην τιμή. Δεν θα στεναχωρηθεί. Θα στεναχωρηθεί αν δεν υπάρχει ποιότητα στο προϊόν που θα πάρει. Εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει αυτή η ποιότητα γι’ αυτό ετοιμαζόμαστε να κάνουμε κάποιες αυξήσεις. Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε το προϊόν μας». Παράλληλα τόνισε ότι όλα τα ψητοπωλεία θα πρέπει να αλλάξουν τις τιμές γιατί η αύξηση έχει γίνει σε όλους. «Αν δεν αλλάξουμε τις τιμές μας η ποιότητα μας δεν θα αυτή που είναι τώρα».
Κι ενώ τότε δεν υπήρξαν αντιδράσεις, τώρα και με την κρίση να είναι σε εξέλιξη, δεν ειναι και λίγες… Πρώτος και καλύτερος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου έκανε έκκληση προς όλους τους αρμόδιους «να ξεκινήσει άμεσα ένας γόνιμος διάλογος προκειμένου να αποφευχθεί μία τόσο μεγάλη αύξηση σε ένα προϊόν που απευθύνεται κυρίως σε λαϊκά στρώματα αλλά έχει σχέση και με την παράδοση μας».
«Κατανοώ απολύτως τον προβληματισμό των επαγγελματιών και των μελών του υπό ίδρυση Σωματείου Ψητοπωλών, που επικαλούνται για αυτήν τους την απόφαση την υψηλή φορολογία και την αυξημένη τιμή του εισαγόμενου κρέατος. Όπως έχει τονίσει πολλές φορές το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η υπερφορολόγηση έχει «συνθλίψει» επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και απαιτείται άμεσα ελάφρυνση των πολύ μεγάλων βαρών. Η κυβέρνηση οφείλει να βάλει ένα τέλος σε αυτόν τον παραλογισμό και να αλλάξει τις υφεσιακές πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια» και πρόσθεσε: «Η αύξηση της τιμής του θα επιβαρύνει σημαντικά και τα νοικοκυριά -ειδικά τα χαμηλότερης οικονομικής δυνατότητας – αλλά εκτιμώ και τους επαγγελματίες, καθώς θεωρώ ότι θα μειωθεί η κατανάλωση. Αρα είναι προς το συμφέρον όλων η αύξηση κατά 10%-15% να μην εφαρμοστεί, χωρίς βέβαια να συνεχίζουν οι επαγγελματίες να απορροφούν τα αυξημένα κόστη».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ