Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ - Κως: Οι "Μαμάδες του Αιγαϊου" μαγείρεψαν με χάρη

ΠΝΑΙ – Κως: Οι “Μαμάδες του Αιγαϊου” μαγείρεψαν με χάρη

|

Η Κως ξεδίπλωσε τη γαστρονομική κληρονομιά και τα ποιοτικά προϊόντα της την προηγούμενη Κυριακή (14/04) – Δράση («Aegean mamas know best» & «Aegean Gardeners») που έγινε στo πλαίσιο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, Νότιο Αιγαίο 2019» – Επόμενος σταθμός; Σαντορίνη 

 

Οι δράσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα – Aegean mamas know best» και «Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου – Aegean gardeners», συνάντησαν την Κωακή γαστρονομία, την Κυριακή 14 Απριλίου στο θεατράκι της Ευαγγελίστριας στο Ασφενδιού.

Με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και την πρέσβειρα του Νοτίου Αιγαίου, ως Γαστρονομικής Περιφέρειας 2019, σεφ Αργυρώ Μπαρμαρίγου, συναντήθηκαν πολιτιστικοί σύλλογοι της Κω και πιστοποιημένα προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.

Τη δράση παρουσίασε εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ο έπαρχος κ. Γιώργος Χαλκιδιός με την συμμετοχή και της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου, Φρύντης Νάκη που συμμετείχε  και στην προετοιμασία,. Την Λέσχη Δωδεκανήσου και Κυκλάδων εκπροσώπησαν τα μέλη σεφ Νίκος Σταυλάς και Σεβαστή Πετρίδη. Σημαντικός ο ρόλος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ασφενδίου «Θεόκριτος» που ανέλαβε μέρος της διοργάνωσης με τις ενέργειες της δραστήριας προέδρου κας Ιωάννας Γραβάνη και των μελών του.

Η πρέσβειρά Αργυρώ Μπαρμπαρίγου συνεργάστηκε με τους συλλόγους και τους παραγωγούς και παρουσίασε μαζί τους φαγητά, έθιμα, παραδόσεις, προϊόντα, μυστικά της Κωακής γαστρονομίας. Με αφορμή την παρουσία της προέδρου της Ένωσης Ξεν/χων Κω κας Κων/νινας Σβύνου, αναφέρθηκε στο «Ελληνικό Πρωινό» που έχει θεσπίσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και εφαρμόζεται στην Κω σε πολλές μονάδες, με τη χρήση τοπικών προϊόντων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Οι γιαγιάδες που πήραν μέρος,  έλαβαν την κάρτα που δημιουργήθηκε για την περίσταση όπου έγραψαν  την αγαπημένη συνταγή τους και τα μυστικά της και την αφιέρωσαν στην κόρη ή την εγγονή τους. Τα παιδιά έλαβαν σελιδοδείκτες.

Οι «κηπουροί του Αιγαίου» πάντα σε δράση με τα καπελάκια τους και τα αρωματικά φυτά, μίλησαν για τα εποχικά φαγητά, τους παραδοσιακούς σπόρους τα εποχικά φρούτα και λαχανικά. Παρόντες από το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου ο γεωπόνος κ. Γιώργος Παρασκευάς και ο κ. Κυριάκος Χατζηκαλημέρης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα & Γαστρονομίας κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης δήλωσε: «Η μεταλαμπάδευση της γνώσης από την μαμά στην κόρη και την εγγονή είναι ο πιο αποτελεσματικός, ο πιο αυθεντικός τρόπος για αν κρατηθεί ζωντανή η παράδοσή μας. Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σταθερά βρίσκεται δίπλα σε όλα τα νησιά και στηρίζει την διάσωση και διάδοση των παραδόσεών μας.»

 Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου, κ. Μιχάλης Μπαριανάκης δήλωσε: «Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Περιφερειακό της Φυτώριο από την πρώτη μέρα της θητείας μας απέκτησε ουσιαστική παρουσία και στο πιο μικρό νησί. Η δράση Aegean Gardener  είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να μυήσουμε τους μικρούς μας νησιώτες στην αναγνώριση των παραδοσιακών σπόρων αλλά και στην αγάπη που πρέπει να έχουν για το περιβάλλον».  

 Στην εκδήλωση της Κω συμμετείχαν οι:

  • Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ασφενδίου «Θεόκριτος» με ντολμαδάκια νηστίσιμα και με κρέας, κανελάδα, χαλβά κουταλιού με σταρένιο αλεύρι, μαγειριά, καρυδόπιτα, ελιές χαμάδες, κρασί κόκκινο ντόπιο γλυκό,
  • Λέσχη «Φιλίας» με χαλβά με σταρένιο αλεύρι του κουταλιού, χαλβά με συμιγδάλι, γλυκό πουλάκια, εβραϊκό, ρεβυθοκεφτέδες, παρουσίασαν δε βιβλίο με καταγραφή παραδοσιακών τραγουδιών.
  • Πολιτιστικός Σύλλογος «Απελλής» με μαεριά, πλιγούρι με χοιρινό, σταυρόψωμο
  • Πολιτιστικός σύλλογος Γυναικών «Αναξίκλεια» με μπακλαβά, λαμπρόπιτες, μπισκότα νηστίσιμα με λουκούμι, ρεβύθια φούρνου,  λικέρ λεμόνι, κουμ-κουάτ, ρόδι
  • «Αργώ» Πολιτιστικός Σύλλογος Καρδάμαινας με μαρμαρίτες, κατημέρια
  • Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αντιμάχειας «Η Πρόοδος» με το πιάτο του γάμου, λαζανάκι ψημένο με μυζήθρα με μοσχάρι σε κόκκινη σάλτσα. Παρουσίασαν το νέο βιβλίο τους, λαογραφική παράδοση «Ζυές της Κω»

Τα προϊόντα:

  • ΟΙΝΑΜΠΕΛΟΣ. Οινοποιείο με παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιού από ελληνικές ποικιλίες, πολυβραβευμένα, ενώ παράλληλα διατηρεί πειραματικό αμπελώνα για τη μελέτη προσαρμογής διαφορετικών ελληνικών ποικιλιών.
  • Mesariano Organic Winery. Οινοποιίο Μωρές με το βραβευμένο οργανικό κρασί Μεσαριανό
  • Natura Nisyriana με τα γνωστά κανελάδα, σουμάδα, την ηφαιστειακή μάσκα αποτοξίνωσης και θεραπείας, μοναδική ελληνική εφεύρεση
  • Οινοποιείο Χατζηεμμανουήλ, τρίτη γενιά οινοποιοί με λευκά, ερυθρά, ερυθρωπά και τον γλυκύ τρίτης γενιάς με παραδοσιακή μέθοδο
  • Γιαννιώτικο φούρνος, με τυρί της πόσας και ψωμί, ντόπιο σιτάρι και παξιμάδι στον πετρόμυλο
  • Τυροκομικά προϊόντα Παναγιώτη Γιάννου από το 1996 με το χαρακτηριστικό τυρί της Κω, «της Πόσιας» – το κρασοτύρι, κώτικη φέτα, γιαούρτι γνήσιο, μυζήθρα,  τυροβολάκι, τυρί με τρούφα
  • Αίγλη ΚΟΙΝΣΕΠ «Ευφραίνειν» με λικέρ αμπαρρόριζα, ντοματάκι γλυκό, παξιμάδια γλυκάνισου και σκόρδου, Λαζαράκια για τα παιδιά. Λειτουργούν με παραδοσιακό τρόπο και προϊόντα χειροποίητα το καφέ Αιγλη στην ιστορική πλατεία Ελευθερίας
  • Χατζηπέτρος – ελαιοτριβείο. Από το 1954 παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αγουρέλαιο, σαπουνάκια διάφορα, ελιές
  • ΚΩΑΚΗ ΓΗ – τυροκομείο. Παράγει και τυποποιεί μια σειρά προϊόντων από τη γη και τα ζώρα. Κρασοτύρι, μυζήθρα, ανθότυρο, μαρμάρι, γραβιέρα 2 ετών ωρίμανσης, με τρούφα, με πιπέρι, κλασσική, κεφαλοτύρι δύο ετών, παραδοσιακό, κρέμα τυρί, κοπανιστή, αγελαδινή φέτα, γιαούρτι στραγγιστό

Χόρεψε συρτό, μπάλο, σιγανό – σούστα, καρσιλαμά, πεντοζάλη Κω και άλλους χορούς, το χορευτικό του Συλλόγου «Θεόκριτος» με δάσκαλο τον κ. Μανώλη Σφεντουράκη και την ορχήστρα Δίκαιος Ασφεντίου. Έπαιξαν οι: Μανώλης Κεφαλιανός βιολί, Μάνος Πόγιας ακορντεόν, Παπαϊωάννου Θεοδόσης λαούτο, Ζαχαρίας Κασίου λαούτο.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα κατά τόπους επαρχεία και τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι εκπαιδευτικές δράσεις των «μικρών κηπουρών του Αιγαίου» πραγματοποιούνται από το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου.

Υποστήριξαν την εκδήλωση οι επιχειρήσεις: ξενοδοχείο Costa Palace, οινοποιείο Τριανταφυλλοπούλου, Κωακή Εστία, Παραδοσιακό Καφενείο Ασφενδίου, Φυτωριακή Γη στο Ζηπάρι.

Χορηγός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια και Αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines.

Γραφείο Τύπου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καύσωνας σαρώνει τη χώρα – Στους 38°C η Νάξος, 42,1°C στο Κρανίδι (πίνακας)

Ακραίες θερμοκρασίες καταγράφηκαν την Τετάρτη 9 Ιουλίου – Πάνω από 37°C σε 125 περιοχές σύμφωνα με το meteo.gr – Δείτε πού «έβρασαν» οι Κυκλάδες

Σε πύρινο κλοιό ο Ωρωπός: Εκκενώθηκε το Ασπροχώρι – Σε ετοιμότητα η Μαλακάσα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Ωρωπό – Εκκενώθηκαν σπίτια, απειλείται η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα – Ενεργοποιήθηκε το 112, πάνω από 140 πυροσβέστες στο πεδίο

«Στη Σκιά του Ζα»: Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025 από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου

Συναυλίες, αφιερώματα, εκδηλώσεις παράδοσης και ιστορίας στο Φιλώτι – Ένα καλοκαίρι γεμάτο τέχνη και συγκίνηση στην καρδιά της Νάξου

Πάρος: Το καλύτερο νησί στον κόσμο για το 2025, διεθνής θρίαμβος για τις Κυκλάδες

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure ανέδειξε την Πάρο στην 1η θέση παγκοσμίως – Σημαντικές διακρίσεις και για άλλους ελληνικούς προορισμούς

Στοπ σε κρίσιμα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, σε αβεβαιότητα η νησιωτική ανάπτυξη

Μεγάλες περικοπές στο σχέδιο "Ελλάδα 2.0" αφήνουν εκτός δεκάδες υποδομές σε υγεία, ενέργεια και παιδική μέριμνα – Πλήγμα για νησιά και τοπικές κοινωνίες

“Εξοικονομώ” με νέα μορφή από το 2026: Με συμμάχους τους παρόχους ρεύματος

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται ριζικές αλλαγές στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης – Πάνω από 300.000 ωφελούμενα νοικοκυριά, ESCO μοντέλο και Κάρτα Δικαιούχου φέρνουν νέα εποχή στο «Εξοικονομώ».

Ανδρος – «Όταν ξεκίνησα, η θάλασσα ήταν ακόμα ζωντανή»: Ο ψαράς Δημήτρης Ζάννες αφηγείται τη ζωή του

Ο Ανδριώτης ψαράς Δημήτρης Ζάννες μιλά για την αγάπη του για τη θάλασσα, την κρίση στην αλιεία και τον ρόλο του αλιευτικού τουρισμού σε ένα επάγγελμα που σβήνει σιωπηλά.

Ο Ζαν Τάμπακ στα εγκαίνια του Rizes Gastro Taverna στη Σαντορίνη

Ο πρωταθλητής του NBA και προπονητής παγκόσμιου κύρους τίμησε με την παρουσία του μια ξεχωριστή γαστρονομική βραδιά

ΑΠΑΣ Νάξου στον 1ο Όμιλο της “National League 1”, ποιοι είναι οι αντίπαλοί (πίνακας)

Ανακοινώθηκαν οι όμιλοι της National League 1 για τη σεζόν 2025-2026 – Δυνατές ομάδες και υψηλό επίπεδο στον γεωγραφικό όμιλο της Νάξου

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Λαμπρός εορτασμός της Αγίας Κυριακής στη Μέση

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά