Τρίτη, 29 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΚυκλάδες: Οι δήμοι Θήρας και Μυκόνου θα έχουν λόγo στην μίσθωση σπιτιών...

Κυκλάδες: Οι δήμοι Θήρας και Μυκόνου θα έχουν λόγo στην μίσθωση σπιτιών (AirBNB)

|

Πρόταση από αρμόδιους φορείς που δημιουργεί νέα δεδομένα: Οι Δήμοι Χανίων, Ρεθύμνου, Θήρας και Μυκόνου θα έχουν λόγο στους περιορισμούς για την τουριστική μίσθωση σπιτιών

Προτάσεις για την ομαλή εξέλιξη του φαινομένου της τουριστικής μίσθωσης σπιτιών στην Ελλάδα κατέθεσαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ) και ο Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού (Σ.Ο.ΔΙΑ) σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συλλόγων βραχυχρόνιας μίσθωσης, του προέδρου του ΕΟΤ Χαράλαμπου Καρίμαλη, του Νίκου Σκορίνηυπεύθυνου Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης και του Παναγιώτη Αρανίτη από το τμήμα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση είναι να αναλάβουν οι δήμοι το ζήτημα των περιορισμών, όπου υπάρχει πρόβλημα, μετά από μελέτη και αξιολόγηση από τις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες. Στην πρώτη γραμμή αναφέρονται οι δήμοι στα Χανιά, Ρέθυμνο, Μύκονο και Σαντορίνη. Η μελέτη θα γνωστοποιείται και στους συλλόγους ιδιοκτητών και διαχειριστών, ενώ η απόφαση για τους περιορισμούς θα λαμβάνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νόμο.

Αναλυτικές προτάσεις κατέθεσε στη συνάντηση η πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού (Σ.Ο.ΔΙΑ), Θεοδώρα Δήμα, η οποία τόνισε ότι οι περιορισμοί που συζητούνται σε δημοσιεύματα τον τελευταίο καιρό, μπορούν να φέρουν ύφεση όχι μόνο στην δραστηριότητα των τουριστικών μισθώσεων σπιτιών, αλλά σε ολόκληρο τον τουριστικό κλάδο, καθώς, όποως υπογραμμίζει, η αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στην προσφορά κατοικιών για διαμονή και έχει φέρει ανάπτυξη σε μέρη που πλήττονταν σοβαρά από την κρίση, και στα αστικά κέντρα αλλά και στην επαρχία. “Η εφαρμογή περιορισμών θα ανακόψει βίαια την εξέλιξη μιας γόνιμης δραστηριότητας και θα μας γυρίσει πίσω στα χρόνια της κρίσης και της ύφεσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι προτάσεις του Σ.Ο.ΔΙΑ. είναι οι ακόλουθες:

• Φορολόγηση στη πηγή

Πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος φορολόγησης από την πολιτεία και να αντιμετωπιστεί ως μία ιδιαίτερη μορφή εκμετάλλευσης ακίνητης περιουσίας. Η φορολόγηση από το 15% στο 35% έχει μεγάλη απόκλιση. Θα ήταν ωφέλιμο για όλους να υπήρχε και ενδιάμεση τιμή κλίμακας 25% όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη. Ο Σύλλογος υποστηρίζει σταθερά πως μια φορολόγηση 15% απευθείας στην πηγή θα ωφελούσε όλους και κυρίως τα κρατικά έσοδα και θα αποφεύγονταν στρεβλώσεις στην αγορά καθώς αυτή η επιβάρυνση θα υπολογίζονταν αυτόματα από όλους στο κόστος διανυκτέρευσης.

• Αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών

Η βραχυχρόνια μίσθωση λειτούργησε ευεργετικά σε κάποιες γειτονιές της Αθήνας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα εργαλείο για περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση γειτονιών που ακόμα βρίσκονται παρατημένες. Θα μπορούσαν να δοθούν κάποιες φοροελαφρύνσεις για όσους θέλουν να ανοίξουν τα σπίτια τους σε υποβαθμισμένες περιοχές και με αυτό τον τρόπο να αναπτυχθούν και άλλες γειτονιές της Αθήνας ώστε να αποφευχθεί η συγκεντροποίηση.

• Κανόνες ασφαλείας

Να θεσπιστούν κανόνες ασφαλείας για την προστασία των τουριστών αλλά και του ιδιοκτήτη. Άτυπα οι περισσότεροι που μισθώνουν σπίτια σε τουρίστες έχουν προμηθευτεί ανιχνευτές καπνού, πυροσβεστήρες, έχουν κάνει ασφάλιση πυρός και αστικής ευθύνης. Καλό θα είναι να υπάρχουν σε όλα τα καταλύματα που δίνονται για βραχυχρόνια μίσθωση για την προστασία του τουρίστα αλλά και έμμεσα και του διαχειριστή ακινήτου.

• Να εγγραφούν όλοι στο μητρώο

Ο Σύλλογος κρίνει απαραίτητο να γίνει η σωστή καταγραφή όλων των καταλυμάτων που δίνονται για βραχυχρόνια μίσθωση. Όσοι δεν εγγράφηκαν στο μητρώο και δεν αποδίδουν φόρους προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ της κοινότητας της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ο Σ.Ο.ΔΙΑ ζητεί από το κράτος συνεργασία με τις πλατφόρμες και να διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είχαν εγγραφεί 49.000 ακίνητα, αλλά όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, τα στοιχεία από τις πλατφόρμες δείχνουν ότι είναι παραπάνω, ίσως και διπλάσια. “Θεωρούμε υποχρέωση του κράτους να διαφυλάξει όσους ασχολούνται νόμιμα με τη δραστηριότητα από τους ευκαιριακούς καιροσκόπους”, αναφέρει ο Σύλλογος.

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν επίσης αρκετά ζητήματα ως προς τη στεγαστική πολιτική, ειδικότερα στους 4 τουριστικούς δήμους (Χανιά, Ρέθυμνο, Μύκονος, Σαντορίνη) και τονίστηκε η σημασία δράσης των δήμων αυτών σε τοπικό επίπεδο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δανακός: “Το μυστήριο της γύρης”, μία θεατρική γιορτή για τις μέλισσες

Η παιδική περιβαλλοντική παράσταση της ομάδας The Bee Camp ζωντανεύει τη μαγεία της φύσης και αποκαλύπτει γιατί τα αμύγδαλα… εξαφανίστηκαν, τη Τρίτη 29 Ιουλίου στη βρύση του Δανακού.

Αρχέγονα Πάθη στην Αμοργό

Μια λογοτεχνική βραδιά με τον Χρήστο Νομικό – Από το «Πέρασμα στην Αμοργό» σε μια βαθιά συναισθηματική και φιλοσοφική αφήγηση

Καλοκαιρινές προσφορές στα… ύψη σε Σαντορίνη και Μύκονο, διαθεσιμότητα και εκπτώσεις ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο!

Δεκάδες διαθέσιμα καταλύματα σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κέρκυρα και Χανιά – Οι τουρίστες προτιμούν last minute κρατήσεις, πιέσεις στα ξενοδοχεία από την υπερπροσφορά της Airbnb

Μαρίνα Σπανού: Μια μουσική βραδιά (03/08) γεμάτη καλοκαιρινές ιστορίες στη Νάξο

Η τραγουδοποιός της γενιάς της, Μαρίνα Σπανού, έρχεται στη Νάξο την Κυριακή 3 Αυγούστου για μια μοναδική συναυλία στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου.

Seajets: Τα δρομολόγια που συνδέουν τη Νάξο με νησιά Κυκλάδων, Κρήτη και Πειραιά (πίνακας)

Η Seajets εξυπηρετεί καθημερινά με δεκάδες αναχωρήσεις σε Κυκλάδες, Ραφήνα, Πειραιά και Ηράκλειο – Δείτε αναλυτικά όλα τα δρομολόγια από Νάξο προς Πάρο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ίο, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Σχοινούσα και Ανδρο.

Άνδρος: Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας, Μονάδα αφαλάτωσης στο Μπατσί

Σε κατάσταση επιφυλακής η Άνδρος με την τουριστική σεζόν σε πλήρη εξέλιξη – Προσωρινή λύση η κινητή μονάδα αφαλάτωσης, προετοιμάζεται και μόνιμος σχεδιασμός ενίσχυσης του υδροδοτικού δικτύου.

Νάξος – Αντώνης Μανιός: «Στόχος μας η ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας να γίνει μια από τις καλύτερες στην Ελλάδα» (video)

Στήριξη από Δήμο, Περιφέρεια και πολίτες . Ο Αντώνης Μανιός μιλά για το σχέδιο αναβάθμισης της ομάδας εθελοντών πολιτικής προστασίας

Σαντορίνη: Υποδοχή Του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Ειρήνης από την ενορία του Εμπορείου

Υποδοχή του Iερού Lειψάνου της Αγίας Ειρήνης και καθημερινές ιερές ακολουθίες μέχρι τις 17 Αυγούστου

Νάξος – Γηροκομείο: Πανηγυρικά τιμήθηκε ο Άγιος Παντελεήμων, την 1η Νοεμβρίου τα εγκαίνια

Σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος στο Γηροκομείο Νάξου – Τι ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος για την αποπεράτωση του Ιδρύματος

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Ανυπόφορη η “ανάσα” στις Κυκλάδες, ο καύσωνας “έγραψε” 40 βαθμούς στη Μέση της Νάξου (!!!)

Ακραίες θερμοκρασίες σάρωσαν το Αιγαίο: 40άρια σε Μέση Νάξου, Δαμαριώνα, Κουφονήσια – Πνιγηρές συνθήκες ακόμα και στις πιο δροσερές νησιωτικές ανάσες

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Νάξος: Παραίτηση Φλεριανού από τη θέση του Αντιδημάρχου Ισότητας, ποιους λόγους επικαλείται (έγγραφο παραίτησης)

Ο Βασίλης Φλεριανός παραιτήθηκε από την προεδρία της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, επικαλούμενος αντικειμενική αδυναμία άσκησης των καθηκόντων του – Συζητείται η αντικατάστασή του στο σημερινό (23/07) Δημοτικό Συμβούλιο.