Η επόμενη ημέρα της ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2019 από την Δημοτική Αρχή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, φέρνει την ανακοίνωση από την Δημοτική παράταξη “Μαζί Αλλάζουμε” με τίτλο ” Ετήσιος απολογισμός – προϋπολογισμός: Το ΣΟΚ των αριθμών”
«Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα…» Κώστας Βάρναλης και «Οι Μοιραίοι»… Με τον στίχο αυτόν, η Δημοτική παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε» σχολιάζει τον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων… Και όχι απλά τον σχολιάζει, αλλά με βάση τους αριθμούς, δίνει μία εικόνα που δεν έχει σχέση με την … αναπτυξιακή προοπτική που έχει με βάση την λογική της Δημοτικής Αρχής…
Μιλάει για ΣΟΚ.. στοιχειοθετεί με βάση τους αριθμούς και μας λέει ότι τα χρήματα για μελέτες ήταν μόλις στο 6.7% του προϋπολογισμού, στον κάθε δημότη αποδίδονται 300 μόνο ευρώ για έργα και υπηρεσίες, εκ των οποίων 113 ευρώ για επενδύσεις και βέβαια γίνεται αναφορά στην ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής (και της επόμενης δημοτικής παράταξης που θα διεκδικήσει τον Δήμο) με χαρακτηρισμούς όπως «δειλή, συντηρητική και άτολμη στην πρόβλεψη και διαχείριση των κρίσεων». Και καταλήγει «Η δημοτική παράταξη ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ με υποψήφιο Δήμαρχο τον Λεονάρδο Χατζηανδρέου, ως δημοτική αρχή, θα βασίζει τον προϋπολογισμό του Δήμου στις ανάγκες των δημοτών και θα τον καταρτίζει μέσα από δημοκρατική διαβούλευση»
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε» με τίτλο «Ετήσιος απολογισμός – προϋπολογισμός: Το ΣΟΚ των αριθμών» αναφέρει:
«Ο ετήσιος απολογισμός-προϋπολογισμός είναι ο καθρέφτης λειτουργίας ενός Δήμου. Η μελέτη του οδηγεί στην εικόνα της αποδοτικότητας, της κοινωνικής και πολιτικής του αντίληψης, του αναπτυξιακού του οράματος, της συνολικής ικανότητάς του.
Η ικανότητα αυτή αξιολογείται με δύο κυρίως δείκτες: Το βαθμό ολοκλήρωσης του προϋπολογισμού και το βαθμό απόδοσης.
Ο βαθμός ολοκλήρωσης του προϋπολογισμού από το δημαρχιακό πυρήνα των κ.κ. Μαργαρίτη-Λιανού ανέρχεται στο 52% (προϋπολογίστηκαν 27.077.625 ευρώ δαπάνες και εκτελέστηκαν 14.104.053), ενώ ο βαθμός απόδοσης ανέρχεται στο 40% (προϋπολογίστηκαν 6.052.583 ευρώ επενδύσεις και υλοποιήθηκαν 2.435.633).
Χειρότεροι είναι οι επιμέρους βαθμοί απόδοσης στις μελέτες και τα έργα. Προϋπολογίστηκαν 1.244.063 ευρώ μελέτες και πραγματοποιήθηκαν ύψους 83.920 ποσοστό απόδοσης 6,7%, ενώ στα έργα το ποσοστό απόδοσης μόλις αγγίζει το 50%. Ακόμα και στους βασικούς τομείς διαχείρισης των καθημερινών αναγκών (ύδρευση, άρδευση, καθαριότητα) αλλά και στους ευαίσθητους τομείς κοινωνικής πολιτικής, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Βαθμός απόδοσης 31% και 77%.
Τέλος, αν αφαιρεθούν από τα 14.104.053 των συνολικών δαπανών, οι πάγιες και ανελαστικές δαπάνες, στον κάθε δημότη αποδίδονται 300 μόνο ευρώ για έργα και υπηρεσίες(!!!!), εκ των οποίων 113 ευρώ(!!) για επενδύσεις, ενώ μέρος των ποσών αυτών ο δημότης έχει ήδη προκαταβάλλει.
Το σοκ των αριθμών αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη σύνθεση του δημαρχιακού πυρήνα Μαργαρίτη-Λιανού είναι ανίκανη να υλοποιήσει αυτό που η ίδια προγραμματίζει.
Είναι ανίκανη να προϋπολογίσει (με βάση το νόμο η κατάρτιση του προϋπολογισμού ξεκινά την 1η Αυγούστου) και να καταρτίσει έγκαιρα έναν προϋπολογισμό ρεαλιστικό, με αναπτυξιακό παραγωγικό προσανατολισμό, που να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη, στον πολιτισμό, παιδεία και αθλητισμό.
Είναι ακατάλληλη για να διαχειρισθεί την ίδια την καθημερινότητά μας.
Είναι δειλή, συντηρητική και άτολμη στην πρόβλεψη και διαχείριση των κρίσεων (υδατική κρίση, συγκοινωνιακό χάος), αλλά και ανεπαρκής σε γνώση και όραμα για να οδηγήσει μπροστά τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες.
Βουλιάζει τον Δήμο σε στασιμότητα, ενώ δεσμεύει αρνητικά και την επόμενη δημοτική αρχή.
Ο Δημαρχιακός αυτός πυρήνας, που δίνει εξετάσεις χρόνια τώρα και γράφει κάτω από τη βάση, είναι επιζήμιος για το μέλλον μας. Οι δημότες, που τώρα έχουν τη δύναμη στα χέρια τους, οφείλουν να διεκδικήσουν έναν άλλο Δήμο, το Δήμο που τους αξίζει.
Η δημοτική παράταξη ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ με υποψήφιο Δήμαρχο τον Λεονάρδο Χατζηανδρέου, ως δημοτική αρχή, θα βασίζει τον προϋπολογισμό του Δήμου στις ανάγκες των δημοτών και θα τον καταρτίζει μέσα από δημοκρατική διαβούλευση. Θα δώσει στον προϋπολογισμό έναν λειτουργικό, αναπτυξιακό και βιώσιμο χαρακτήρα, που θα υλοποιεί τους στόχους και τα οράματά μας στον 21ο αιώνα».