Άρθρο του Αλέξανδρου Θαλή με τίτλο “Προεκλογικές αναζητήσεις” και η απάντηση στο ερώτημα ” Πως όμως ο εκάστοτε πολίτης επιλέγει ποιο κόμμα και ποιόν υποψήφιο θα προτιμήσει;”
“Πως ο εκάστοτε πολίτης επιλέγει ποιο κόμμα και ποιόν υποψήφιο θα προτιμήσει; “Το ερώτημα που απασχολεί όλο και περισσότερους λίγο πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση… Και ο Αλέξανδρος Θαλής με άρθρο του, με τίτλο “Προεκλογικής Αναζητήσεις” δίνει την απάντηση ..
Αναλυτικά το άρθρο του Αλέξανδρου Θαλή:
Αγαπητοί συμπολίτες,
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα θέμα που με απασχολεί γενικότερα, και όσο πλησιάζουν πάντοτε εκλογές, ειδικότερα.
Το πολίτευμα της χώρας μας είναι η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία από το 1974. Ο λαός εκλέγει τους βουλευτές του από την πολιτική παράταξη που τον εκφράζει, και ύστερα , το κόμμα που συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους μόνο του ή με την βοήθεια κάποιου άλλου κόμματος σχηματίζει την κυβέρνηση. Οι ίδιοι βουλευτές ψηφίζουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Μέχρι εδώ τα γνωρίζουμε όλοι και τα θεωρούμε ορθά και δημοκρατικά. Πως όμως ο εκάστοτε πολίτης επιλέγει ποιό κόμμα και ποιόν υποψήφιο θα προτιμήσει;
Εάν η επιλογή βασίζεται σε πολιτικά ιδεώδη και μέσω ενός πρίσματος αντικειμενικότητας είναι καθολικά και πλήρως σεβαστή επιλογή. Τι συμβαίνει όμως , όταν η επιλογή περιλαμβάνει ένα είδος άτυπης προσωπικής υπόσχεσης, χρέους, δώρου γάμου ή βαπτίσεων , καθώς και βοηθείας σε επαγγελματικό ή προσωπικό τομέα;
Έχετε αναρωτηθεί πόσο κοστίζει στον υπόλοιπο λαό η δική σας ”τακτοποίηση” ή ”υποχρέωση”; Επεκτείνεται αυτήν την σκέψη στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Ο έχοντας την μεγαλύτερη και ισχυρότερη επιρροή στον περίγυρο του αλλά και στην οικογένεια του , ουσιαστικά επηρεάζει το αποτέλεσμα. Εκεί που δεν προσμετράτε η ικανότητα του εκάστοτε υποψηφίου να διαπραγματευτεί και να λύσει τα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά στην ικανότητα να λύσει τα προσωπικά προβλήματα σε όποιον υποσχέθηκε.
Χωρίς ο υποψήφιος να έχει κανένα μορφωτικό επίπεδο και κανένα υπόβαθρο να προσληφθεί σε κανέναν άλλον χώρο, γίνεται υποψήφιος ώστε πρώτα να λύσει τα δικά του προσωπικά προβλήματα.
Αν λάβουμε υπ όψιν μας την πυραμίδα των αναγκών του Maslow, ένα άτομο θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τον βιοπορισμό του για να προχωρήσει στην πολιτική ,αδιάλειπτα και ανεπηρέαστα.
Ας κάνουμε μια μικρή επαγωγή, οι ”Άρχοντες” κάθε τόπου υπόσχονται στον λαό ατομικά προς όφελος τους. Κυβερνούν , αποσπούν κονδύλια, ωφελούν αυτούς που υποσχέθηκαν αλλά και τους ίδιους. Αυτό γίνεται στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές.
Οι ίδιοι οι εκλεχθείς, εγκωμιάζουν βουλευτές που έχουν συμφέροντα. Και εκείνοι σχηματίζουν Κυβέρνηση. Καλό θα ήταν να αναρωτηθούμε ποιοι πρέπει να ψηφίζουν σε κάθε τόπο. Αυτοί που ζουν εκεί και βλέπουν τα προβλήματα και τις αδυναμίες ;
Οι ευθύνες για αστοχία στην διακυβέρνηση πρέπει να βαραίνουν αυτούς που Κυβερνούν για χρόνια Μέσα στο μπλε παραβάν, αναλογιστείτε ποιο μέλλον θέλετε. Αναλογιστείτε ότι η ψήφος σας έχει δύναμη. Ότι μπορείτε έτσι να διαγράψετε το μέλλον των παιδιών μας και των εγγονιών μας.