Κυριακή 7 Απριλίου και στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Απειράνθου θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση από τον Απεραθίτικο Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Τα Φανάρια» – Θέμα: Γεροντική Ανοια – Ομιλητής: Γιαννούλης Μανωλάς (νευρολόγος)
Γεροντική άνοια.. Εκφραση που την έχουμε ακούσει αρκετές φορές… Όμως, τι ξέρουμε γι αυτήν; Στην Απείρανθο, το….. πέτρινο χωριό της Νάξου, την Κυριακή 7 Απριλίου έχουμε ενημερωτική δράση με αυτό το θέμα. Από τον Απεραθίτικο Πολιτιστικό Σύλλογο « Τα Φανάρια» που στα πλαίσια των δράσεων του διοργανώνει αυτή την πολύ σημαντική ενημερωτική εκδήωση. Θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Απειράνθου Νάξου στις 7 το απόγευμα και ομιλητής θα είναι ο γιατρός – νευρολόγος Γιαννούλης Μανωλάς.
Με τον όρο… γεροντική άνοια χαρακτηρίζουμε όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα neurologos.gr «το σύνδρομο εκείνο που προοδευτικά μειώνει τις εγκεφαλικές και γνωσιακές λειτουργίες. Ο ασθενής εμφανίζει έκπτωση στις νοητικές λειτουργίες με προβλήματα στην μνήμη, την ίδια την ομιλία και την συγκέντρωση. Άμεσα, δημιουργούνται προβλήματα στην καθημερινότητα και την κοινωνική ζωή του ατόμου. Η πιο κοινή αιτία της άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες ασθένειες όπως εγκεφαλικό, Πάρκινσον κ.α.
Η άνοια, γι’ αυτό ονομάζεται και γεροντική άνοια, εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 65 χρόνων. Η συχνότητα εμφάνισής της διπλασιάζεται όσο περνούν τα χρόνια, με αποτέλεσμα ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό στα 90 χρόνια να πάσχει από άνοια.
Πρώτα συμπτώματα της άνοιας
Στα αρχικά συμπτώματα, η άνοια πλήττει το πρόσφατο μνημονικό, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην θυμούνται που έχουν βάλει τα πράγματά τους και να επαναλαμβάνουν τις ίδιες ερωτήσεις στους κοντινούς τους ανθρώπους. Αυτά τα συμπτώματα είναι συναφή και με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι η άνοια δεν πρέπει να συγχέεται με το Αλτσχάιμερ. Η άνοια περιγράφει κάτι γενικό και έχει πολλές μορφές, ενώ το Αλτσχάιμερ είναι μία συγκεκριμένη ασθένεια που απλά ευθύνεται σε ένα συντριπτικό ποσοστό για την άνοια.
Τέλος, στα πρώιμα συμπτώματα μπορούμε να συναντήσουμε ψυχιατρικά και νευρολογικά συμπτώματα.
Βασική συμπτωματολογία άνοιας
Τα παραπάνω συμπτώματα γίνονται πιο έντονα, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονο πρόβλημα στις καθημερινές δραστηριότητες και στην αυτοεξυπηρέτηση, στα ψώνια του σπιτιού, στην λήψη φαρμάκων τη σωστή στιγμή. Στα βασικά συμπτώματα ανήκει το παραλήρημα και οι ψευδαισθήσεις. Όσον αφορά την απώλεια μνήμης, πλέον γίνεται πιο έντονη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.
Συμπτώματα σοβαρής άνοιας
Τα άτομα με σοβαρή άνοια δεν είναι δυνατόν να μείνουν μόνα τους στο σπίτι, χωρίς βοήθεια, καθώς καθίστανται ανίκανα να επιτελέσουν βασικές εργασίες όπως το μπάνιο, το ντύσιμο, το φαγητό. Επίσης εμφανίζουν παντελή αδυναμία να αναγνωρίσουν άτομα του περιβάλλοντός τους και είναι πιο έντονες οι ψυχοκινητικές δυσλειτουργίες, όπως η αδυναμία βάδισης.
Τεστ άνοιας – Τι ισχύει
Δύο είναι τα πιο διαδεδομένα τεστ άνοιας. Το MMSE (Mini Mental State Examination) και το τεστ του ρολογιού (clock drawing test). Με αυτά παρακολουθείται η πορεία του ασθενούς και ελέγχεται κατά πόσο μπορεί η εκάστοτε θεραπεία να προβεί αποτελεσματική. Στα τεστ ελέγχεται ο προσανατολισμός, η γλώσσα, η μνήμη, η γραφή κ.α.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ
Μεγάλη ηλικία
Χτυπήματα κεφαλής
Γυναικείο φύλο
Υπέρταση, διαβήτης
Κληρονομικότητα και συγκεκριμένα γονίδια
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η διάγνωση τίθενται με βάση το ιστορικό του κάθε ασθενούς και την περαιτέρω διερεύνηση της τωρινής του κατάστασης υγείας. Απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονική και μαγνητική τομογραφία είναι πολύ βοηθητικές για να δείξουν την εσωτερική δομή του εγκεφάλου και να αποκλείσουν ή να επιβεβαιώσουν διάφορες παθήσεις.