Δευτέρα, 23 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΓ. Βακόνδιος: "Η εκδρομή στα Σκόπια"

Γ. Βακόνδιος: “Η εκδρομή στα Σκόπια”

|

Άρθρο του πολιτευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Βακόνδιου με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια 

Την Τρίτη 2 Απριλίου ο Τσίπρας επισκεύθηκε την πόλη των Σκοπίων, όπου υποτίθεται ότι πήγε να προωθήσει τις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Σποπίων.

Αρθρο του Γιώργου Βακόνδιου (#)

Κατ’αρχάς τρεις παρατηρήσεις επί της σημιολογίας του ταξιδιού:

#Δεν επιτρέπεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός να μην γνωρίζει την ονομασία του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης.

#  Όταν είσαι Πρωθυπουργός δεν συμπεριφέρεσαι με την αβάστακτη ελαφρύτητα μαθητή σε πενταήμερη εκδρομή.

# Εφ’όσον έχεις θέματα να διαπραγματευτείς ή να προωθήσεις επικεντρώνεσαι σε αυτά και δεν χαζολογάς ανούσια για την προσωπική ζωή της κόρης του φίλου σου.

Είναι προφανές όμως ότι το συγκεκριμένο ταξίδι είχε δύο προφανείς στόχους:
# Να «λουστράρει» την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών.

# Να εμφανίσει ότι υπάρχουν οφέλη από αυτήν την συμφωνία, διότι ο Τσίπρας και ο Ζάεφ έχουν μπροστά τους εκλογές στις οποίες η συμφωνία επιφέρει σημαντικό πολιτικό κόστος.

Δεν έχει νόημα να αναφερθούμε και πάλι στην ίδια την συμφωνία των Πρεσπών, η οποία είναι καταφανώς επιζήμια για την Ελλάδα, δεδομένου ότι αφήνει μεγάλα περιθώρεια πυροδότησης των αλλητροτικών διαθέσεων των γειτόνων μας.

Εξ’άλλου  ακόμη δεν γνωρίζουμε εάν είναι προϊόν συναλλαγής με την Τρόικα που σχετίζεται  με την αποφυγή περικοπών των συντάξεων, ή με εξωγενείς οικονομικούς παράγοντες όπως δηλώνει ο Καμμένος.
Ας έρθουμε όμως στον υποτιθέμενο στόχο του ταξιδιού, δηλαδή στην προώθηση οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων.

Ορισμένες παρατηρήσεις:
# Από την τελευταία δεκαετία του προηγούμενου αιώνα η Ελλάδα έχει εισχωρήσει επιχειρηματικά στην γειτονική χώρα. Ελληνικές εταιρίες πρωταγωνιστούσαν στην ενέργεια, τα καύσιμα, τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευές, την χαλυβουργία, το εμπόριο και τον τραπεζικό τομέα στην γειτονική χώρα. Τότε δεν υπήρχε καμμία συμφωνία, αλλά αυτό δεν ήταν εμπόδιο να επικρατήσουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις. Απλά τότε υπήρχε μια ισχυρή Ελληνική οικονομία.

#Εάν δει κανείς την σύνθεση της Ελληνικής αποστολής οι περισσότεροι επιχειρηματίες έχουν εδιαφέρον για μεγάλα έργα υποδομής. Αυτού του είδους τα έργα σήμερα είναι λίγα στην μικρή αυτή χώρα και επειδή θα χρηματοδοτηθούν και από διεθνείς οργανισμούς, θα υλοποιηθούν μέσω διεθνών διαγωνισμών. Επομένως όσο μεγάλη και αν είναι η φιλία του Τσίπρα με τον Ζάεφ, ελάχιστη σημασία έχει.

# Είναι περίεργο να έχεις θέματα με την άλλη πλευρά για τις εμπορικές ονομασίες προϊόντων, που θίγουν κυρίως την Ελληνική πλευρά και να τα παραμπέμπεις σε επιτροπή που θα καταλλήξει σε προτάσεις μετά από τρία χρόνια. Πολλά από αυτά τα προϊόντα εν τω μεταξύ θα υποστούν αθέμιτο ανταγωνισμό και θα κινδυνεύσει η παρουσία τους στο διεθνές εμπόριο. Εάν κάποια από αυτά δεν αντέξουν στις πιέσεις, θα έχουν χαθεί επενδύσεις στη διανομή και εμπορία, θα έχουν πληγεί οικονομικές επιχειρήσεις και θα έχουν χαθεί θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

# Στην παρούσα συγκυρία υπάρχει έλλειψη επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Ποιος άραγε είναι ο λόγος που ο Τσίπρας κόπτεται για επενδύσεις εκτός Ελλάδος. Κατανοώ ότι μπορεί να υπάρχει πρόσκαιρη σκοπιμότητα να βάζουμε τη ΔΕΗ να αγοράσει πανάκριβα μία χρεοκοπημένη εταιρία που ανήκει σε συγγενείς του Ζάεφ. Κατανοώ επίσης ότι η χαμηλή φορολογία και το χαμηλό εργασιακό κόστος στη γειτονική χώρα, ενδεχομένως να αποτελούν δέλεαρ για κάποιους επιχειρηματίες.

Όμως στην πραγματικότητα δεδομένου ότι η μικρή τοπική αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει το σύνολο της δυνητικής παραγωγής από τις εκεί εγκατεστημένες Ελληνικές επιχειρήσεις, θα υπάρχει πάντα κίνδυνος η εκεί παραγωγή προϊόντων, να λειτουργήσει ανταγωνιστικά σε παραγώμενα στην Ελλάδα προϊόντα (πχ κλωστοϋφαντουργία) και εν τέλει να ζημειώσει την Ελληνική παραγωγή και τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Συμπερασματικά, ο πόνος του Τσίπρα για Ελληνικές επενδύσεις στη γειτονική χώρα είναι είτε προσχηματικός είτε προϊόν άγνοιας του τρόπου λειτουργίας της αγοράς. Σίγουρα όμως είναι μία ξεκάθαρη προσπάθεια στήριξης της επιζήμιας συμφωνίας των Πρεσπών. Αν ο Τσίπρας επιθυμεί την πρόοδο της Ελληνικής επιχειρηματικότητας θα μπορούσε να ασχοληθεί με την τόνωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, τη μείωση εισφορών και κρατήσεων, τη βελτίωση της δημιουργίας της δικαιοσύνης, την σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, την προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών κλπ

Δηλαδή ότι απεχθάνεται η παλαιοκομμουνιστική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι΄αυτό πρέπει να φύγει.

# Γιώργος Βακόνδιος, Πολιτικός Κυκλάδων ΝΔ Υπεύθυνος ακτοπλοΐας Τομέα Ναυτιλίας


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εικονική περιήγηση στον ναό του Απόλλωνα μέσω επαυξημένης πραγματικότητας (vid)

Η τεχνολογία φέρνει στο φως τον αρχαίο ναό του 6ου αιώνα π.Χ., προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία περιήγησης και σύνδεσης με την ιστορία του κυκλαδικού πολιτισμού.

Η Τέχνη που ενώνει τα νησιά: Έρχεται η 3η Χορευτική Σύμπραξη Κυκλάδων στη Νάξο;

Μαθητές από 7 νησιά της Περιφέρειας ανεβαίνουν στη σκηνή με ψυχή, ταλέντο και φαντασία — Μια γιορτή πολιτισμού με επίκεντρο τον χορό και τη συνεργασία

Από την ταράτσα του Πύργου Μπαζαίου: Μια κραυγή για τη γη της Νάξου

Ένα βλέμμα στον πλούτο και την παρακμή της ναξιώτικης γης μέσα από τα μάτια ενός επισκέπτη – Μήνυμα αφύπνισης και ευθύνης

Κυκλάδες: Ισχυροί άνεμοι στο επίκεντρο και πάλι η Τήνος, τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα (πίνακας)

Ριπές που άγγιξαν τα 95 km/h την Κυριακή – Πού θα παραμείνουν τα 8 μποφόρ και τι προβλέπει η ΕΜΥ για τις Κυκλάδες τη Δευτέρα 23 Ιουνίου

Χίος σε πύρινο κλοιό: Τρία ανεξέλεγκτα μέτωπα – Εκκενώσεις, διακοπές ρεύματος και ενισχύσεις από όλη τη χώρα

Μεγάλη φωτιά στη Χίο: Εκκενώνονται διαδοχικά περιοχές – Εκατοντάδες πυροσβέστες στη μάχη – Έρευνες για εμπρησμό από τη ΔΑΕΕ

ΚΚΕ Νάξος: Συλλαλητήριο (22/06) ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Διαμαρτυρία στην Πλατεία Μανδηλαρά απόψε στις 7:00 μ.μ., με αίτημα την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τις πολεμικές εξελίξεις στο Ιράν

Μια βραδιά ιστορικής μνήμης και διαλόγου στην Απείρανθο με τον συγγραφέα Δημήτρη Βεριώνη

Παρουσιάστηκε το βιβλίο "Θάνατοι στη Χούντα" παρουσία του συγγραφέα και πλήθους κόσμου στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού

Νάξος – Χαλκί: Ο “Αντίλαλος” δίνει φωνή στις γυναίκες του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη

Το φωνητικό σύνολο «Αντίλαλος» παρουσιάζει απόψε μια μουσική παράσταση-φόρο τιμής στους δύο μεγάλους Έλληνες δημιουργούς και στις γυναίκες-ηρωίδες των τραγουδιών τους

Αμοργός: Το “μαργαριτάρι του Αιγαίου” που κλέβει την καρδιά των Γάλλων

Αυθεντική, ήρεμη και μακριά από την πολυκοσμία, η Αμοργός αναδεικνύεται σε διαμάντι του ελληνικού καλοκαιριού μέσα από τα μάτια των γαλλικών ΜΜΕ

Στον αυτόματο πιλότο το ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες, έκκληση για μόνιμες λύσεις πριν να είναι αργά

Καλοκαίρι με εκατομμύρια επισκέπτες και 2-3 διασώστες ανά νησί – Οι Κυκλάδες σε κρίσιμο σταυροδρόμι για την υγεία και την ασφάλεια κατοίκων και τουριστών.

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.