Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΝάξος - Τυροκομείο Οικογένειας Μπαμπούνη: Το Αρσενικό Νάξου ταξιδεύει σε όλο το...

Νάξος – Τυροκομείο Οικογένειας Μπαμπούνη: Το Αρσενικό Νάξου ταξιδεύει σε όλο το κόσμο

|

Ο συνδυασμός παράδοσης και εκσυγχρονισμού έφερε εξαγωγές των τυροκομικών προϊόντων της Οικογένειας Μπαμπούνη και αύξηση ζωικού κεφαλαίου – Γιώργος Μπαμπούνης: «Δοκίμασαν τα προϊόντα, κατάλαβαν την ποιότητα που διαθέτουμε και μας προσέγγισαν»

Το Αρσενικό της Νάξου θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα πιο εκλεκτά τυριά της Ελλάδας χάρη στην ιδιαίτερη και πικάντικη γεύση του. Ο κτηνοτρόφος Γιώργος Μπαμπούνης έχει καταφέρει μαζί με την οικογένειά του να αναδείξουν το εύγευστο τυρί και να το συστήσουν τόσο σε καταναλωτές της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Ο Γιώργος, ωστόσο, δεν ειδικεύεται μόνο στην παραγωγή Αρσενικού, αλλά και σε άλλα τυριά που αποκτούν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και από τον τρόπο εκτροφής των ζώων που ακολουθεί η κτηνοτροφική οικογένεια. «Βρισκόμαστε στην Αγιασσό της Νάξου, όπου και εκτρέφουμε 1.000 κατσίκια και πρόβατα. Από το 2009 διαθέτουμε το δικό μας τυροκομείο, ενώ εδώ και τρία χρόνια προωθούμε ένα μέρος της παραγωγής μας σε ξένες αγορές», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Γιώργος.

Η παράδοση της κτηνοτροφίας στην οικογένεια Μπαμπούνη, που περνά από γενιά σε γενιά, έγινε η βάση ώστε να συνδεθούν η εμπειρία και η γνώση των χρόνων με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Και όπως αναφέρει, η ψυχή του Τυροκομειού, ο Γιώργος «Ασχολούμαι με την κτηνοτροφία από τη στιγμή που γεννήθηκα, καθώς είναι η παράδοση που περνάει από πάππου προς πάππου. Πριν από κάποια χρόνια, εκσυγχρονίσαμε τη μονάδα μας με νέα αρμεκτήρια, ενώ από τη στιγμή που μπήκα και επίσημα στο κτηνοτροφικό επάγγελμα καταφέραμε να αυξήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο».  Με μεγάλο αγώνα και δουλειά, όπως ο ίδιος τονίζει, κατάφεραν να φτάσουν σήμερα στην εκτροφή 1.000 ζώων. Και προσθέτει «Όταν ξεκίνησα, ο πατέρας μου διέθετε γύρω στα 400 ζώα. Καταφέραμε με μεγάλο αγώνα, αλλά πάνω από όλα με την αγάπη και τον ζήλο που έχουμε για τον κτηνοτροφικό τομέα, να τα αυξήσουμε».

Εκτροφή

Τα ζώα της οικογένειας είναι ελευθέρας βοσκής. Ένα ελεύθερο κοπάδι αιγοπροβάτων που ζει στα ορεινά της Αγιασσού, με τον Γιώργο να γνωρίζει με τι τρέφονται και πώς μεγαλώνουν. Το γάλα τους μεταφέρεται στο τυροκομείο της οικογένειας, στο οποίο εκτός από το Αρσενικό της Νάξου παράγονται τυριά, όπως ανθότυρο, γλυκιά μυζήθρα, ξινομυζήθρα, τουλουμοτύρι, ξινότυρο και κωμό. Ο 37χρονος αγρότης μάς εξηγεί ότι το τυροκομείο λειτουργεί από το 2009 και είναι ο λόγος για τον οποίο ο ίδιος παραμένει στο κτηνοτροφικό επάγγελμα. «Αν δεν έκανα αυτό, θα έπρεπε να φύγω από τη δουλειά. Όταν ήμουν 20 χρονών, υπήρχαν δύο τυροκομεία που αγόραζαν το γάλα, με αποτέλεσμα να εξαρτιόμαστε από αυτά. Έτσι, λοιπόν, πήραμε την απόφαση με την οικογένειά μου να δημιουργήσουμε το δικό μας τυροκομείο και να περάσουμε και στην τυποποίηση». Εκ του αποτελέσματος, ο Γιώργος αναφέρει ότι η απόφαση ήταν σωστή, αν και ήταν «μία χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία από πλευράς δουλειάς, αλλά και οικονομικής άποψης».

Η απόφαση της οικογένειας να περάσει και στην τυροκόμηση αποδείχτηκε ως μια κίνηση τα τυριά και οι γεύσεις που παράγει στην Ελλάδα να ταξιδέψουν και στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος μάς ενημερώνει ότι «τα προϊόντα με το όνομα “Οικογενειακό Τυροκομείο Μπαμπούνης” ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα και τα νησιά του Αιγαίου σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και μαγαζιά ντελικατέσεν. Επίσης, τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε ξεκινήσει και τις εξαγωγές, με το 20% της παραγωγής να πηγαίνει στις αγορές του Βελγίου, της Αγγλίας και της Νορβηγίας, ενώ έχουμε στείλει και κάποιες μικρές ποσότητες τυριών στην Αμερική». Οι εξαγωγές της οικογένειας οφείλονται στην παρουσία της σε εκθέσεις, καθώς όπως αναφέρει ο 37χρονος «η παρουσία μας εκεί ήταν που έφερε και τις συμφωνίες για τις εξαγωγές. Δοκίμασαν τα προϊόντα, κατάλαβαν την ποιότητα που διαθέτουμε και μας προσέγγισαν». Τα τυριά που προορίζονται για εξαγωγές είναι κυρίως το Αρσενικό της Νάξου και το ξερό ανθότυρο.

Επόμενα σχέδια

Στα μελλοντικά σχέδια του Γιώργου είναι η επέκταση των εγκαταστάσεων στον χώρο του τυροκομείου, αλλά και η αύξηση του αριθμού του ζωικού τους κεφαλαίου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ολυμπιακός: Ο Σαντιάγκο Εσε με τη σύντροφό του γιορτάζουν το Πάσχα στη Νάξο

Ο Σαντιάγκο Εσε μαζί με την αγαπημένη του αποφάσισαν να ταξιδέψουν και να ανακαλύψουν τις ομορφιές της Ελλάδας

Πάσχα – Αγιο Φως: Στις 19:30 θα βρίσκεται στο “Ελ. Βενιζέλος”

Ολοκληρώθηκε στα Ιεροσόλυμα η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο

Κραουνάκης για Αννα Παναγιωτοπούλου: “Εφυγε από τη ζωή η Αννα”

Η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. Οι ρόλοι της σε σειρές που άφησαν εποχή.

Πολίτικη μαγειρίτσα με γιαουρτάλευρο αντί για αυγολέμονο (συνταγή)

Εξοχη μαγειρίτσα, με ένα απίθανο κόλπο που μας γλιτώνει πολύ χρόνο (ποια είναι η συνταγή)

Σάμος: 49χρονη σκότωσε τον πατέρα της

Οικογενειακή τραγωδία στη Σάμο - Τι έγινε με την 49χρονη γυναίκα

Ανάσταση Κυρίου: Χρέος μας να αγωνιστούμε για τη δημιουργία μιας κοινωνίας με επίκεντρο τον άνθρωπο

Ο Αλέκος Αρβανιτάς μας αναλύει την εβδομάδα που φεύγει και στέλνει το δικό του μήνυμα ενόψει της Ανάστασης του Κυρίου

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: «Σεισμός» στην Πρώτη Ανάσταση (video)

"Σεισμός" στην.... Πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στην Μητρόπολη Παροναξίας (video)

Δυτικές Κυκλάδες: Μπήκαν στο πρόγραμμα πολυτελούς κρουαζιέρας για τη φετινή σεζόν

Τήνος, Σέριφος και Κύθνος περιλαμβάνονται στα προγράμματα κρουαζιέρων πολυτελείας για το 2024

Σίφνος: Η “ζωή εν Τάφω”, ο Επιτάφιος στο “Super Jet” (video)

Μεγάλη Αγία Παρασκευή και στο Super Jet που βρίσκεται στις Καμάρες της Σίφνου, ο Επιτάφιος κάνει την εμφάνισή του

Le Monde: Μιλάει για εγκατάλειψη της Αμοργού, ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση (!!!)

Le Monde για την εγκατάλειψη του νησιού της Αμοργού "Οι κάτοικοι της Αμοργού νιώθουν ότι το νησί βρίσκεται «πολύ μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων» της Αθήνας ή των Βρυξελλών.

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

Play Offs: Ε όχι έτσι, να αποκλειστείς από τον τελικό Πανναξιακέ (!!!)

Απίστευτη εξέλιξη στον σημερινό αγώνα με τον Ηλυσιακό... Δέχτηκε σερί 12 -1 στις τελευταίες φάσεις και έχασε 67-65... Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τα πλέι οφ η ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Πάσχα: ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση στη παράδοση της Νάξου

ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση με το Πάσχα στη παράδοση της Νάξου

Πάσχα – Ταξίδι: Στη Νάξο η πληρότητα εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 90%

Που θα τα ταξιδέψουν για το Πάσχα οι Ελληνες; Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση - Τα νησιά και πάλι κέρδισαν τις υπηρωτικές περιοχές