Την επιτήρηση της παράλιας του Ναυαγίου θα αναλάβει το Λιμενικό και το Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου – Τρεις ζώνης πρόσβασης δημιουργούνται από τον Απρίλιο για τους λουόμενους
Μέσα στον Απρίλιο θα επιτραπεί και πάλι σε κατοίκους και τουρίστες η πρόσβαση στην παραλία του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο… Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας του Ευθύμιου Λέκκα και της ομάδας του, που θα δοθεί σε λίγες ήμερες στη δημοσιότητα, θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε ένα κομμάτι της παραλίας, σε ένα δεύτερο κομμάτι θα επιτρέπεται η πρόσβαση υπό αυστηρή επιτήρηση, και σε ένα τρίτο κομμάτι της παράλιας, εκεί που είχαμε πέρυσι τις κατολισθήσεις, θα απαγορευθεί τελείως η πρόσβαση. Την επιτήρηση της παράλιας του Ναυαγίου θα αναλάβει το Λιμενικό και το Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου.
Η απόφαση του Λιμεναρχείου Ζακύνθου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Β’ 907/15.03.2019 αναφέρει:
«Έχοντας υπόψη την εξακολουθούσα ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη διαφύλαξη της τάξης – ασφάλειας και κατ’ επέκταση του εν γένει δημοσίου συμφέροντος, συνεπεία των φυσικών φαινομένων της 13ης Σεπτεμβρίου 2018 και εκ της 26ης Οκτωβρίου 2018, το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και την ισχύουσα νομοθεσία, αποφασίζουμε:
1. Την απαγόρευση προσέγγισης-αγκυροβολίας κάθε μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου πλωτού μέσου, καθώς και την απαγόρευση λήψης θαλάσσιου λουτρού στον Όρμο «Ναυάγιο» Ζακύνθου, για το χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση της παρούσας και εωσότου καθορισθούν-υλοποιηθούν θεσμικά αρμοδίως τα διαλαμβανόμενα στα (ιδ) και (ιζ) σχετικά και βεβαιωθεί θεσμικά αρμοδίως η εξάλειψη του κινδύνου συνεπεία των φυσικών φαινομένων (ιθ) σχετικού.
2. Οι παραβάτες της εν λόγω απόφασης ανεξαρτήτως συντρεχουσών ποινικών ή αστικών ευθυνών υπόκεινται σε διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 157 του ν.δ. 187/73 (ΦΕΚ 261/Α’/1973) όπως ισχύει.
3. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργείται κάθε άλλη απόφαση που έρχεται σε αντίθεση αυτής ή/και που αναφέρεται σε θέματα που ρυθμίζονται από αυτήν».
Σύμφωνα με το imerazante.gr, το νησί βρίσκεται στο στάδιο των διαβεβαιώσεων και υποσχέσεων αφού αυτό εισέπραξε ο Δήμαρχος Ζακύνθου παραδίδοντας στο υπουργείο Περιβάλλοντος τον φάκελο με τις άδειες παρέμβασης σε αναδασωτέα δασική έκταση και εν συνεχεία στο υπουργείο Τουρισμού για την περιοχή του Ναυαγίου. Καθοριστικός θα είναι το επόμενο διάστημα ο ρόλος και των τοπικών αρχών, που θα κληθούν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την οριοθέτηση της ακτής, την τοποθέτηση σήμανσης και το κυριότερο, την παρουσία φύλακα που όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να βρίσκεται εκεί για να επιβλέπει την τήρηση των οδηγιών που θα δοθούν.
Τι είχε συμβεί
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε στο Ναυάγιο Ζακύνθου σκορπώντας τον τρόμο στην παραλία που ήταν γεμάτη λουόμενους. Την σκηνή είχε καταγράψει ένας τουρίστας με το κινητό του και στα βίντεο φαίνεται ο βράχος να καταρρέει και οι τουρίστες να τρέχουν πανικόβλητοι. Κατά το περιστατικό είχαν τραυματιστεί επτά άνθρωποι. Σε σοβαρότερη κατάσταση ήταν μια 34χρονη γυναίκα από την Τσεχία, η οποία χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο της Ζακύνθου με κάταγμα σε σπόνδυλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα κολυμπούσε στην αριστερή πλευρά της παραλίας, στο σημείο δηλαδή όπου αποκολλήθηκε ο βράχος.
Η κατολίσθηση μάλιστα είχε γίνει σταδιακά, σε τρεις φάσεις. Στην αρχή έπεσαν κάποιες πέτρες και ακούστηκε θόρυβος, ακολούθησε μια δεύτερη μικρή κατολίσθηση μικρών πετρών και στη συνέχεια, σε τρίτη φάση, έγινε η μεγάλη κατολίσθηση του βράχου που αποκολλήθηκε. Ετσι, όσοι βρίσκονταν στην παραλία μπόρεσαν, ευτυχώς, να απομακρυνθούν εγκαίρως από το σημείο και να γλιτώσουν τα χειρότερα.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ