Τετάρτη, 13 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΥγείαΝάξος: "Το διαβητικό πόδι, η μάστιγα του 21ου αιώνα"

Νάξος: “Το διαβητικό πόδι, η μάστιγα του 21ου αιώνα”

|

Eνημερωτική ομιλία με θέμα «Το Διαβητικό Πόδι – Η Μάστιγα του 21ου Αιώνα & ο Σακχαρώδης Διαβήτης», υπό την αιγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων  θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 24 Μαρτίου (ώρα 11:00) στην Αίθουσα «Ιάκωβος Καμπανέλλης», στο Δημαρχείο Νάξου – Το πρόγραμμα των ομιλιών.

«H υγεία του σώματος ξεκινά από την υγιεινή των ποδιών». Ακούγεται κοινότυπο αλλά είναι αλήθεια. Και αποτελεί το βασικό μύνημα όλων των γιατρών πλέον καθότι η φροντίδα των ποδιών είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Η φροντίδα δε πρέπει να είναι καθημερινή, να γίνεται με επιμέλεια, καθώς τα πόδια μας στηρίζουν, μας δίνουν σταθερότητα και μας δίνουν τη δυνατότητα να περπατήσουμε, να τρέξουμε και να κινούμαστε…

Και οι Ελληνες ασχολούνται; Κατανοούν την ανάγκη για καθημερινή φροντίδα; όπως το πλύσιμο, το καλό στέγνωμα  μετά το πλύσιμο για την αποφυγή του κινδύνου μυκητίασης, η περιποίηση των νυχιών , η καθημερινή ενυδάτωση με ειδική ενυδατική κρέμα, η αποφυγή της συστηματικής  χρήσης παπουτσιών με υψηλά τακούνια, είναι βασικοί παράγοντες της υγιεινής και της υγείας των ποδιών…Οταν μάλιστα έχουμε την .. επαφή με το σάκχαρο και δη τον σακχαρώδη διαβήτη, τότε ο συνδυασμός είναι άκρως επικίνδυνος..  Το διαβητικό πόδι, μια από τις συχνότερες και πιο επικίνδυνες επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη θεωρείται – και είναι – μια «ύπουλη» πάθηση, η οποία ευθύνεται για περίπου ένα εκατομμύριο ακρωτηριασμούς κάτω άκρων παγκοσμίως σε ετήσια βάση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι κάποιος συνάνθρωπός μας ακρωτηριάζεται διεθνώς ανά 20 δευτερόλεπτα!!! 

Σε ότι αφορά τη χώρα μας, η κατάσταση είναι εξίσου απογοητευτική, καθώς υπολογίζεται ότι το 4 – 5% των διαβητικών ασθενών εμφανίζουν στην τρέχουσα χρονική στιγμή έλκη κάτω άκρων, γεγονός που σημαίνει ότι 40.000 – 50.000 άτομα με Διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού. Ταυτόχρονα, περίπου παραπάνω από 120.000 άτομα εμφανίζουν, όπως υπογράμμισαν οι ειδικοί, χρόνιες αγγειακές βλάβες που αφορούν τα μεγάλα αγγεία που αιματώνουν τα διάφορα όργανα του σώματος. Εάν «μαυρίσει» ή αλλάξει το χρώμα του ποδιού προς το σκούρο, υπάρχει, συνήθως, βλάβη των αγγείων, δηλαδή απόφραξη των αρτηριών που φέρνουν το αίμα στα κάτω άκρα. Αυτή η επιπλοκή ονομάζεται περιφερική αρτηριοπάθεια. Το άκρο, που δεν αιματώνεται, νεκρώνεται, ολόκληρο ή κάποια δάκτυλα. Ενίοτε η άμεση παρέμβαση που θα ανοίξει την απόφραξη και θα αποκαταστήσει την κυκλοφορία του αίματος σώζει το πόδι. Η νευροπάθεια, βλάβη των πολύ μικρών αγγείων του οργανισμού (τριχοειδή), παρουσιάζεται στο 30% των διαβητικών ατόμων.Στην Ελλάδα τα άτομα που εμφανίζουν διαβητική νευροπάθεια ανέρχονται σε 250.000 – 300.000. 

Και για όσους δεν μπορούν να αντιληφθούν την σοβαρότητα, υπάρχει η αυριανή ημερίδα… Υπό την αιγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Στο Δημαρχείο, το “Ιάκωβος Καμπανέλλης” Μετά τις 11 το πρωί…  Θέμα; «Το Διαβητικό Πόδι – Η Μάστιγα του 21ου Αιώνα & ο Σακχαρώδης Διαβήτης»

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας 

«Διαβητικό Πόδι : Η μάστιγα του 21ου αιώνα. Ποια  είναι η Κλινική «Διαβητικό Πόδι»

Ομιλητής: Δρ. Κούστας Σ. Γεώργιος, Md, PhD – Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής και Ιδρυτής της Κλινικής «Διαβητικό Πόδι» – Ομίλου Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

«Σακχαρώδης Διαβήτης & οι επιπτώσεις του στην Όραση» 

Ομιλητής : Δρ. Σταύρακας Ιωάννης FRCS Χειρουργός Οφθαλμίατρος – Ειδικός για Υαλοειδές – Αμφιβληστροειδή.

«Νεφρική ανεπάρκεια – Τεχνητό νεφρό. Πρώτη αιτία σήμερα ο Σακχαρώδης Διαβήτης»

Ομιλήτρια : Δρ. Κατσούρη Κυριακή – Διευθύντρια Νεφρολογικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

«Διαβητική Νευροπάθεια  – Υπάρχει θεραπεία?»

Ομιλητής : Δρ. Κοσμίδης Μιχάλης – Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

«Διαβητικό Έλκος – Λοιμώξεις – Είναι πράγματι η πιο συχνή αιτία Ακρωτηριασμού?»

Ομιλήτρια : Δρ. Στούπη Αθηνά – Διευθύντρια τμήματος Λοιμώξεων – Ταξιδιωτικής κλινικής ομίλου Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Σύμβουλος Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου –  Τμήματος Λοιμώξεων.

« Είναι η άσκηση ωφέλιμη για το Διαβητικό Πόδι?»

Ομιλητής :  Πετρούλιας Νικήτας – Αντιστράτηγος ΕΑ , Ειδικών Δυνάμεων

Υπεύθυνος Προγράμματος & Συντονισμού:  κος Γεώργιος Γαζεπίδης – Γενικός Διευθυντής «Αγγειοχειρουργικής Κλινικής»

Βιογραφικό Γεωργίου Κούστα

Ο κος Κούστας Γεώργιος, Αριστούχος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών εξειδικεύτηκε στα καλύτερα κέντρα του εξωτερικού και έφερε στην χώρα μας πρωτοπόρες τεχνικές. Είναι από τους πλέον γνωστούς Αγγειοχειρουργούς στον κόσμο.

Είναι ο πρώτος που τοποθέτησε φίλτρο στην κάτω κοίλη φλέβα μετά από σπουδές στην Γαλλία, για την πρόληψη της πνευμονικής εμβολής και σήμερα θεωρείτε ο Pioneer στην χώρα μας.

Εφάρμοσε για πρώτη φορά την τοπική θρομβόλυση με τον Καθ. Κ. Μπάλα και σήμερα θεωρείτε ο πιο ειδικός για τις οξείες αποφράξεις των αγγείων.

Εφάρμοσε για πρώτη φορά το bypass με φλέβα από τον ίδιο τον ασθενή (in situ bypass) μετά από μετεκπαίδευση στο Kassel της Γερμανίας στον Καθηγητή G. Gruss, τον πιο ειδικό πανευρωπαϊκά.

Έχει αναπτύξει την <Λεμφολογική Κλινική>, την πρώτη πανελλαδικά μετά από σπουδές στην μεγαλύτερη κλινική Λεμφοιδήματος στον κόσμο, στο Πανεπιστήμιο του Freiburg στην Γερμανία στον Καθηγητή M. Foldi.

Πρώτος στην Ελλάδα που έφερε και εφάρμοσε το <Ενδαγγειακό Laser>, για την θεραπεία των κιρσών και των λοιπών αγγειακών παθήσεων.

Είναι ο ιδρυτής των <Κλινικών Διαβητικό Πόδι>, οι πρώτες που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα και αποτελούν την <Σωτηρία των κάτω άκρων> για τους διαβητικούς στην Ελλάδα.

Είναι η πλέον οργανωμένη επιστημονική κλινική με τους 14 εξειδικευμένους επιστήμονες και απαρτίζουν την <Επιστημονική Ομάδα> και αγκαλιάζουν και μελετούν το <διαβητικό πόδι>.

Ο κος Κούστας μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Loyola στο Chicago, στον καλύτερο παγκόσμιο Καθηγητή Baker, στις παθήσεις των <καρωτίδων>.

Ολοκλήρωσε τις Πανεπιστημιακές του σπουδές στο M.G.H. , Γενικό Νοσοκομείο της Μασσαχουσέτης σε Πανεπιστήμιο του Harvard, που είχε την ευκαιρία να μελετήσει και να εκπαιδευθεί στο καλύτερο και το πλέον prestigious Πανεπιστήμιο του κόσμου.

Τα ανευρύσματα της θωρακικής και κοιλιακής αορτής ήταν τα αγαπημένα του εκπαιδεύσεις του. Υπήρξε σταθμός, εκπαίδευση, γνώσης και εμπειρίας στους καλύτερους του κόσμου. Dr. William Abbott, Dr. R. Cambria και Dr. Brewster , υπήρξαν οι καθηγητές στο Harvard και καθοδήγησαν τις σπουδές και την εξέλιξή του.

Σήμερα διευθύνει την πλέον οργανωμένη <Αγγειοχειρουργική Κλινική> στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών με μια οργανωμένη, υψηλών standard επιστημονική ομάδα που αποτελεί κόσμημα λειτουργίας, μελέτης και θεραπείας των αγγειακών ασθενών.

Η ενδαγγειακή χειρουργική και οι αγγειοπλαστικές έχουν αντιμετωπιστεί στο 65-70% των περιπτώσεων χωρίς νυστέρι.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανώνυμη δωρεά-ανάσα στην Κω: 2 εκατ. ευρώ για στέγαση γιατρών αν δεν βρεθεί κρατική χρηματοδότηση

Όταν η έλλειψη στέγης στα νησιά γίνεται πρόβλημα ζωής, η προσφορά ενός συμπολίτη φέρνει ελπίδα

Ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. οι αναχωρήσεις από τα λιμάνια της Αττικής – Άνοδος 3,99% σε σχέση με πέρυσι

Μικρή αύξηση στην ακτοπλοϊκή κίνηση το φετινό καλοκαίρι – Η μεγαλύτερη άνοδος στον Αργοσαρωνικό

Κυκλάδες – Αστυνομικό δελτίο: Συλλήψεις σε Σαντορίνη, Νάξο και Μύκονο, βιασμός, παραβάσεις και κλοπές

Σειρά συλλήψεων από τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες των Κυκλάδων για σοβαρά και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα

Νάξος (Φιλώτι): 20 χρόνια μνήμης και ποδοσφαίρου, το τουρνουά «Μανώλης Μάκαρης» μας συγκίνησε ξανά

Με επετειακό χαρακτήρα, το φετινό τουρνουά τίμησε τη μνήμη του Μανώλη Μάκαρη, συνδυάζοντας αθλητισμό, συγκίνηση και την παρουσία μικρών παιδιών που έδωσαν ξεχωριστό χρώμα στη διοργάνωση.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Κακολύρι: Το νέο μαρτυρικό χωριό της Ελλάδας, δικαίωση μνήμης και ιστορίας

Μετά από χρόνια αγώνων, το Κακολύρι Εύβοιας εντάσσεται επίσημα στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών, τιμώντας τη θυσία των 30 εκτελεσθέντων κατοίκων στις 24 Μαΐου 1944.

Γιώργος Αγγελόπουλος στη Νάξο, στα «Palatia» της Αγίας Άννας για αξώτικες γεύσεις και ερυθρόλευκες στιγμές

Ο πρόεδρος του μπασκετικού Ολυμπιακού επιστρέφει για ακόμη ένα καλοκαίρι στο "νησί-φρούριο" των ερυθρόλευκων, μοιράζοντας χαμόγελα και φωτογραφίες με φίλους και οπαδούς.

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου καλωσορίζει τον 18χρονο Γιάννη Νικολάου!

Ο νεαρός αθλητής ύψους 2,02 μ. ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας – Προέρχεται από την ΑΕΚ με εμπειρία στη Stoiximan GBL.

Αιγαίο: Εκτακτα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 αύριο Τετάρτη (13/08)

Έκτακτα δρομολόγια HIGHSPEED 3 & 4 στις 13 Αυγούστου μετά την άρση απαγορευτικού - Αναλυτικά οι ώρες αναχώρησης και άφιξης για την εξυπηρέτηση των νησιών

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες