Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΣτοίχημαΣτ. Τσιτσιπάς: "Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από το να παίζεις για την...

Στ. Τσιτσιπάς: “Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από το να παίζεις για την Ελλάδα»

|

Ο 20χρονος Στέφανος Τσιτσιπάς είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος – Μιλάει για την έως τώρα πορεία του, για τους ανθρώπους που τον επηρέασαν, αποκαλύπτει τα όνειρά του και τα χόμπι του και εξηγεί γιατί είπε όχι στην πρόταση για αλλαγή υπηκοότητας 

Σε ηλικία μόλις 20 χρονών, ο Στέφανος Τσιτσιπάς διανύει τα τελευταία χρόνια μια πραγματικά εντυπωσιακή πορεία στο παγκόσμιο τένις, κάνοντας μεγάλα άλματα στην παγκόσμια κατάταξη ανδρών από την αρχή της καριέρας του μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της bwin για τα ATP rankings του Στέφανου Τσιτσιπά, το 2014 και σε ηλικία μόλις 15 ετών, ο νεαρός Έλληνας τενίστας βρισκόταν στη θέση 1280, ενώ έναν χρόνο μετά, κάνοντας ένα τεράστιο άλμα ανέβηκε στη θέση 576. Tο 2016 βρέθηκε στην θέση 210, ενώ το 2018 ήταν πραγματικά η χρονιά του, αφού από την 91η θέση σκαρφάλωσε στην 15η! Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο ψηλότερο σκαλί που έχει βρεθεί ποτέ στην καριέρα του, καθώς έπειτα από τη συμμετοχή του στο τουρνουά του Ντουμπάι πριν από μερικές μέρες και την πρόκρισή του στο τελικό απέναντι στον Ρότζερ Φέντερερ, ανέβηκε στην 10η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Πρόσφατα έγινε γνωστό μέσα από δημοσιεύματα ότι το αναδυόμενο αστέρι του τένις δέχτηκε πρόταση από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, για να αλλάξει υπηκοότητα προκειμένου να απολαμβάνει παραπάνω προνόμια. Εξάλλου, τέτοιες προσεγγίσεις δεν είναι ασυνήθιστες για την Ομοσπονδία Τένις της Αυστραλίας, η οποία μάλιστα, το 2015 έδωσε αυστραλιανή υπηκοότητα στην έφηβη Ρωσίδα Ντάρια Γκαβρίλοβα και το 2018 στην Κροάτισσα Άιλα Τομλιάνοβιτς.

Είναι γεγονός ότι η Ομοσπονδία Τένις της Αυστραλίας προσελκύει παίκτες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν αυστραλιανή υπηκοότητα προσφέροντας ως αντάλλαγμα προπονητική εμπειρογνωσία, ψυχολογική υποστήριξη και εγκαταστάσεις παγκόσμιας κλάσης. Πρώην Ευρωπαίοι και Ρώσοι αθλητές απολαμβάνουν πλέον περισσότερης προσοχής απ’ ό,τι αν διατηρούσαν την αρχική τους υπηκοότητα και έχουν ίσες ευκαιρίες με τους Αυστραλούς συναθλητές τους.

Ωστόσο, όπως είπε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στη δημοσιογράφο Λίντα Πιρς έπειτα από τη νίκη του επί του Ρότζερ Φέντερερ στον τέταρτο γύρο του Αυστραλιανού Όπεν, μπορεί η Ομοσπονδία Τένις της Αυστραλίας να υποστηρίζει σημαντικά τους παίκτες της, όμως, για εκείνον αποτελεί μεγάλη τιμή το να εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Ο Τσιτσιπάς θεωρείται πλέον ένας παίκτης που θα μπορούσε στο μέλλον να κερδίσει πολλές μεγάλες διοργανώσεις, ενώ η νίκη του επί του τρίτου στην παγκόσμια κατάταξη Φέντερερ θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα του τένις των τελευταίων χρόνων και συγκρίνεται με την αντίστοιχη ανατροπή του Πιτ Σάμπρας από τον Φέντερερ στο Γουίμπλεντον το 2001.

Τη θέση του να μην εγκαταλείψει την ελληνική υπηκοότητα επανέλαβε ο Στέφανος Τσιτσιπάς και στη συνέντευξή του στον Αντώνη Σρόιτερ για την εκπομπή «Αυτοψία» του Alpha, που έγινε στις εγκαταστάσεις της Mouratoglou Tennis Academy στη Γαλλία και βάση του νεαρού Έλληνα τενίστα.

Για την ακρίβεια, στην ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ σχετικά με τα δημοσιεύματα που θέλουν διάφορες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας να έχουν προσεγγίσει τον Τσιτσιπά στα τουρνουά της ITF και της ATP με σκοπό να πάρει «τη δική τους υπηκοότητα, με ένα σωρό προνόμια», ο 20χρονος απάντησε: «Συνέβη και φυσικά το αρνήθηκα γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από το να παίζεις για την Ελλάδα».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Στέφανος μίλησε τόσο για την μεγάλη προσπάθεια που έκανε για να τελειώσει το σχολείο ώστε να μπορεί να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο τένις, όσο και για τις αποτυχίες που τον έκαναν να σκεφτεί να σταματήσει το τένις. «Ένα σερί χαμένων αγώνων με έκαναν να γυρίσω στο σπίτι και να πω, τέλος! Δεν κάνω για αυτό το άθλημα! Όμως, ο πατέρας μου με έκανε να αλλάξω γνώμη». Μάλιστα, όπως εξομολογήθηκε ο πατέρας του, «αν δεν υπήρχε η στήριξη της μητέρας και των υπολοίπων μελών της οικογένειας, τίποτε δεν θα μπορούσε να γίνει».

Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι δραστηριότητες που αγαπά ο Στέφανος μετά το τένις είναι η φωτογραφία και η κινηματογράφηση. Αφιερώνει μάλιστα μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του για να ανεβάζει φωτογραφίες και βίντεο που επιμελείται ο ίδιος, στο λογαριασμό του στο Instagram και στο κανάλι του στο YouTube. Δεν κρύβει εξάλλου, ότι θα ήθελε να ακολουθήσει επαγγελματικά τον χώρο, όταν η καριέρα του στο τένις ολοκληρωθεί. «Θα ήθελα να γίνω σκηνοθέτης μετά το τένις, ή κινηματογραφιστής, παραγωγός ταινιών, ή όλα αυτά μαζί», είπε χαρακτηριστικά.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Το Γλέντι»… αλλιώς! ONIRAMA & Νίκος Οικονομίδης ενώνουν κόσμο, βιολί και καλοκαίρι (video)

Η πιο feel-good διασκευή του καλοκαιριού είναι εδώ: Νησιώτικο βιολί, ηλεκτρική ενέργεια και ρυθμός που δεν κάθεται ποτέ

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας

Γιάννης Βρούτσης: Ταξίδι στην Κύθνο για τον εορτασμό της Αγίας Τριάδας

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού τιμά την Πολιούχο της Χώρας Κύθνου και συναντά αθλητικούς και τοπικούς φορείς, συνοδευόμενος από Θάνου και Παυλακάκη

Πρόταση Ημέρας: Αλμύρα τσιγαριαστή με αυγό μάτι και φέτα

Η αλμύρα — ένα από τα πιο νόστιμα χόρτα της άνοιξης και του καλοκαιριού — δεν είναι μόνο για σαλάτα. Η πρόταση της ημέρας από τον "Γαστρονόμο"

Αμοργός: Δημόσια παρουσίαση του Τοπικού Πολεοδομικού σχεδίου, ο λόγος στους πολίτες

Την Τρίτη 10 Ιουνίου στην Αιγιάλη παρουσιάζονται τα πρώτα εναλλακτικά σενάρια του ΤΠΣ του Δήμου Αμοργού – Ανοίγει η διαδικτυακή πλατφόρμα συμμετοχής για όλους τους πολίτες

Όταν οι τοίχοι μιλάνε στη Σχοινούσα, μιλούν με ρυθμό και παράδοση (video)

Μια νέα τοιχογραφία εμπνευσμένη από το πανηγύρι και τη συλλογική μνήμη του νησιού μάς καλωσορίζει στην καρδιά της Σχοινούσας — με την Αναπτυξιακή Κυκλάδων να καλεί κι άλλους καλλιτέχνες να γεμίσουν τα νησιά με φωνή και χρώμα

6 + 1 ταινίες που μας θυμίζουν τι σημαίνει “Πατέρας”

Με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα, επτά συγκινητικές, τρυφερές και ανθρώπινες ιστορίες για τον ρόλο του πατέρα στη ζωή μας — στη μεγάλη οθόνη και στην καρδιά μας

Επίσκεψη του Υφυπουργού Δικαιοσύνης στη Νάξο – Συναντήσεις με φορείς και αυτοψία σε δικαστικές εγκαταστάσεις (video)

Σε διαδοχικές συναντήσεις ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε για την πρόοδο έργων και τις ανάγκες της Νάξου στον τομέα της Δικαιοσύνης

Hellenic Seaplanes: Απογειώνονται τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, αλλά όχι σε Μήλο και Σαντορίνη

Παρά την ετοιμότητα της Hellenic Seaplanes, δύο εμβληματικά νησιά μένουν εκτός του εθνικού πτητικού χάρτη λόγω αρνητικών γνωμοδοτήσεων από τις Λιμενικές Αρχές

Μύκονος – Γ. Βρούτσης: Αναβαθμίζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Κόρφο με χρηματοδότηση 731.500€

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο Δήμαρχος Χρήστος Βερώνης ανακοίνωσαν την υλοποίηση του έργου σε ειδική εκδήλωση παρουσία Ολυμπιονικών και αθλητών

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις