Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ (συνεδρίασε την Τρίτη), αποφάσισε την κατάτμηση των δήμων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λέσβου, Βελβεντού και ίσως και της Σάμου με νομοθέτημα που θα προωθηθεί τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών – Οι αντιδράσεις
Μπαίνοντας στον Μάρτιο θα έχουμε την πρώτη μεγάλη είδηση όσον αφορά τις εκλογές σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης… Κι αυτό γιατί αναμένεται να περάσει το Νομοσχέδιο με την διάσπαση δήμων σε όλη την Ελλάδα. Και χθες, Τρίτη, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε την Τρίτη, υπό τον πρωθυπουργό, αποφάσισε την κατάτμηση των δήμων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λέσβου, Βελβεντού και ίσως και της Σάμου με νομοθέτημα που θα προωθηθεί τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών. Το θέμα θα τεθεί και στην συνεδρίαση της Κ.Ε του κόμματος το Σαββατοκύριακο. Έχουμε λοιπόν και 5ο Δήμο καθότι οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για τέσσερις, οι τρεις στα νησιά και ένας ηπειρωτικός που συγκέντρωσε και τις περισσότερες αντιδράσεις…
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας aftodioikisi.gr, μετά την διαρροή της πληροφορίας για «σπάσιμο» τεσσάρων δήμων, υπήρξε έντονη αντίδραση από τον βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη (έφτασε στο σημείο να απειλήσει με καταψήφιση του Νομοσχεδίου) αλλά και από την τοπική οργάνωση του κόμματος, που απαίτησαν τη διάσπαση σε δύο δήμους του δήμου Σάμου. Κάτι που φαίνεται ότι θα περιληφθεί στην διάταξη που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή. Αρωγός στη προσπάθεια αυτή και ο νυν Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος ο οποίος με ανοιχτή του επιστολή δήλωσε υπέρ του επαναπροσδιορισμού των γεωγραφικών ορίων του δήμου Σάμου ,τονίζοντας ότι δυο δήμοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν όχημα για την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη της Σάμου.
Αντιδράσεις
Το σχέδιο κατάτμησης τεσσάρων ή πέντε δήμων αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Τρίτη ή και την Τετάρτη το απόγευμα, ενώ η κατάτμηση θα ισχύσει άμεσα, όποτε τον Μάιο οι πολίτες θα ψηφίσουν για τις διοικήσεις των νέων δήμων. Ωστόσο, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, αντιδράσεις εξακολουθούν να υπάρχουν απ’ όσους διαφωνούν με το «σπάσιμο», με προεξάρχοντα τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση o οποίος, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, βρίσκεται σε έντονη κόντρα με τον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και προκάτοχό του στο ΥΠΕΣ Πάνο Σκουρλέτη αλλά και τους βουλευτές Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη και Ηρακλείου Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος φοβάται ένα «νέο 2010«, όταν πολλές περιοχές της Κρήτης αντιδρούσαν στις συνενώσεις του «Καλλικράτη». Και δεν είναι οι μόνοι … «Έχω στείλει επιστολή στον Χαρίτση εδώ και 8 περίπου μήνες ζητώντας του να σπάσει τους δήμους στον δικό μου νομό και το απέρριψε, λέγοντας πως δεν θα υπάρξει αλλαγή πουθενά. Τι έγινε τώρα και άλλαξε θέση;», δήλωνε εντός της Βουλής νησιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να «σηκώσουν» το θέμα κατά τη συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας στη Βουλή. Ήδη σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη έκανε λόγο για «περαιτέρω διάλυση της Αυτοδιοίκησης», ενώ αντιδράσεις αναμένονται και από άλλα κόμματα με προεξάρχων το ΚΙΝΑΛ.
Τοπική κοινωνία
Με την διάσπαση των δήμων όμως διαφωνούν και πολλοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών. Ήδη η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας με επιστολή της στον πρωθυπουργό ζητά να μετατεθεί το όποιο σχέδιο της Κυβέρνησης για την διάσπαση των δήμων για τις επόμενες εκλογές, ενώ αντίθετος είναι ο, εκλεγμένος με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, δήμαρχος Κερκυραίων Κώστας Νικολούζος. Αντίθετος με το «σπάσιμο» του δήμου Σερβίων-Βελβεντού είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο νυν δήμαρχος Αθανάσιος Κοσματόπουλος. Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και στην Κεφαλονιά από τοπικούς παράγοντες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνεί με αυτή την εξέλιξη και ο δήμαρχος του νησιού και πρόεδρος της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων Αλέξανδρος Παρίσης. Να σημειωθεί, ότι στην Κεφαλλονιά, μετά τους Θηνιάτες ξεσηκώθηκαν και οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου, συγκεντρώνοντας υπογραφές ενώ έστειλαν και σχετική επιστολή διαμαρτυρίας.