Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΣαντορίνη: Ας μην θυσιάσουμε τα πάντα στο βωμό του χρήματος

Σαντορίνη: Ας μην θυσιάσουμε τα πάντα στο βωμό του χρήματος

|

Σαντορίνη και στην ωραιότερη περιοχή που παραμένει ακόμη … παρθένα και στα όρια της, την Βλυχάδα οι γερανοί επέστρεψαν και άρχισαν εργασίες για την κατασκευή ξενοδοχείου ..  Έντονη η αντίδραση από την “Διεθνή δράση για το περιβάλλον και το πολιτισμό της Σαντορίνης”  

Και οι γερανοί ήρθαν και πάλι…. Οι εργασίες ξεκίνησαν και σε μερικούς μήνες ένα τεράστιο ξενοδοχείο θα είναι έτοιμο. Αναφερόμαστε στην δράση που εξελίσσεται στην περιοχή Μαρμάρι στη Βλυχάδα της Σαντορίνης, μία από τις ωραιότερες όχι μόνο του νησιού αλλά συνολικά στο Νότιο Αιγαίο. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα «Save Vlyhada, Σώστε τη Βλυχάδα» στις 9 Φεβρουαρίου, οι εργασίες άρχισαν εκ νέου με ταχείς ρυθμούς και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ασφαλιστικά μέτρα για διακοπή εργασιών.  Οι αντιδράσεις είναι έντονες. Όχι μόνο από την οργάνωση «Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης» αλλά και από αρκετούς κατοίκους που μέσα από τα social media καταγγέλλουν το περιβαλλοντικό έγκλημα καθότι αλλοιώνεται το φυσικό τοπίο.. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που παρεμβαίνει η συγκεκριμένη ΜΚΟ, έχοντας ως βασικό σημείο δράσης το Sea Diamond που ακόμη βρίσκεται στη Καλντέρα…

Και όπως σημειώνεται «Δεν ξέρουμε αν είμαστε εμείς που θα κρίνουμε τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο αλλά σίγουρα είμαστε εμείς που πρέπει να προστατέψουμε τον τόπο μας και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Κάθε χειμώνα γινόμαστε μάρτυρες μιας καλπάζουσας οικοδομικής δραστηριότητας η οποία γίνεται ολοένα και με δυσμενέστερους για το περιβάλλον και την κοινωνία όρους. Με αφορμή την άφιξη και στην περιοχή της Βλυχάδας των οικοδομικών γερανών, η Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον πολιτισμό της Σαντορίνης, διαπιστώνει ότι η εμμονή μερικών σε ένα επιχειρείν το οποίο δεν έχει βιώσιμο ορίζοντα και κατ’ επέκταση δεν θα εξυπηρετήσει το γενικό καλό του νησιού, απειλεί να καταστρέψει μία από τις τελευταίες εναπομείνασες περιοχές της Σαντορίνης, η οποία είναι ιδιαίτερης φυσικής και πολιτισμικής αξίας.

Η Διεθνής δράση υπενθυμίζει ότι το φυσικό περιβάλλον αποτελεί τη βάση κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας συμπεριλαμβανομένων του πολιτισμού και του τουρισμού και χρήζει προστασίας μιας και δύναται να υποβαθμιστεί ή να καταστραφεί ανεπανόρθωτα από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ας μη τρέφουμε αυταπάτες και μην εναποθέτουμε φρούδες ελπίδες για μελλοντική ευημερία. Δεν θα υπάρξει. Δεν μπορεί να υπάρξουν αυξανόμενες οικονομικές αποδόσεις από ένα νησί του οποίου το φυσικό κεφάλαιο διαρκώς συρρικνώνεται. Η πραγματικότητα είναι ότι θυσιάζοντας το φυσικό σου περιβάλλον για το βραχυπρόθεσμο κέρδος θυσιάζεις μαζί του κάθε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή πολιτισμού, οικονομική ευμάρεια και ακμαία κοινωνία σε ένα υποβαθμισμένο φυσικό περιβάλλον.

Η Διεθνής δράση κάνει έκκληση σε όλους τους αρμοδίους φορείς αλλά και στους απλούς πολίτες να δράσουν προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν πρέπει να συνεχίσουμε την κατασπατάληση του υπερπολύτιμου φυσικού μας κεφαλαίου.”

# Η “Διεθνής δράση για το περιβάλλον και το πολιτισμό της Σαντορίνης” είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που έχει ως σκοπό την προστασία της περιβαλλοντικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Ιδρύθηκε το 2006 στο Εμπορείο Θήρας.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων: 10 χρόνια «ελληνικού ήχου» και συναυλία στην Κέρο

Από τις 20 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2025, το φεστιβάλ γιορτάζει τη δεκαετία του με επτά συναυλίες και αποκορύφωμα τη μυσταγωγική βραδιά στην Κέρο.

Εκδήλωση Κλασικής Μουσικής στην Παναγία Εκατονταπυλιανή για τα 100 χρόνια του Συλλόγου Παρίων – Αντιπαρίων

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του κουαρτέτου εγχόρδων «Αέναο», τιμήθηκε η ιστορία και η προσφορά του Συλλόγου «Η Εκατονταπυλιανή»

ΕΕΕΕΚ Νάξου: Καταγγελίες για ακατάλληλες εγκαταστάσεις, απαντήσεις on camera από τον Φώτη Μαυρομμάτη (video)

Στο προσκήνιο οι συνθήκες φοίτησης μαθητών με αναπηρία στη Νάξο – Τι καταγγέλλει η αντιπολίτευση, τι απαντά ο αντιδήμαρχος Παιδείας. (video)

Νάξος: Πρόσκληση στους κατόχους voucher για εγγραφή στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Ανακοίνωση – Πρόσκληση για εγγραφές με voucher στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και τις Δομές ΚΔΑΠ

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος – Χαλκί: Συνελήφθησαν δύο άνδρες για κλοπή της Ελληνικής σημαίας από το Μνημείο Ηρώων

Σοβαρό περιστατικό προσβολής συμβόλων – Στα χέρια της Αστυνομίας οι δράστες - Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Αμοργός – Γιορτή Ξεροτήγανου: Απόψε (02/09) ένα γλυκό έθιμο που έγινε θεσμός

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου η Αιγιάλη γεμίζει με άρωμα μελιού, κανέλας και μουσικής (αφίσα)

Αρχαία Αρκεσίνη στην Αμοργό: Από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο έως το Ενετικό Καστέλι

Από τις πρώτες ιδιότυπες πόλεις των Κυκλάδων μέχρι το μεσαιωνικό κάστρο, μια μοναδική ιστορική διαδρομή πάνω σε λείψανα αιώνων.

Τήνος: Ομόφωνο ψήφισμα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παναγιώτη Κροντηρά, το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου ζητά από την κυβέρνηση την πλήρη αξιοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/542 για τη στήριξη της νησιωτικότητας.

Ιταλία – Ισπανία: Μεγάλο ντέρμπι στη Λεμεσό, προβάδισμα για τη «Ρόχα»

Η μάχη της 4ης αγωνιστικής στο Eurobasket 2025 αναμένεται συναρπαστική – Η Ισπανία δείχνει να βρίσκει ρυθμό και ποντάρει στη «βαριά φανέλα» της.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος – “Στου Βασιλαρακιού”: 3 γενιές, dry-aging κρέατα και «ωραιότερο επιδόρπιο του γαλαξία»

Στην καρδιά του ορεινού Κυνίδαρου, μια χασαποταβέρνα από το 1931 συνεχίζει να μαγεύει γαστρονομικά τους επισκέπτες.