Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΤσεχία: Απαγόρευσε την χρήση του όρου "ελληνικό γιαούρτι"

Τσεχία: Απαγόρευσε την χρήση του όρου “ελληνικό γιαούρτι”

|

Η Τσεχία κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίηση της εθνικής της νομοθεσίας, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής προϊόντος από τις γαλακτοβιομηχανίες της Τσεχίας με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι».

Σπουδαία «νίκη» της Ελλάδας για την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού αποτελεί το σχέδιο αλλαγής της εθνικής της νομοθεσίας που υπέβαλλε η Τσεχία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως προς τη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι».

Πιο συγκεκριμένα η Τσεχία κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίηση της εθνικής της νομοθεσίας, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής προϊόντος από τις γαλακτοβιομηχανίες της Τσεχίας με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι».

Αυτό επιβεβαίωσε και ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Βιτένις Αντρουκάιτις σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη στο υπουργείο, την περασμένη Τρίτη.

Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Αντρουκάιτις υπήρξε θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων σε αυτή τη διαμάχη, και όπως είχε αναφέρει σε επιστολή του προς τον τότε, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου «η ονομασία “ελληνικό γιαούρτι” είναι αποδεκτή από την Επιτροπή μόνο ως ένδειξη προέλευσης» και ότι η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας «θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Την ικανοποίησή τους για την πρόθεση της Τσεχίας να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία εκφράζουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ενώ όπως είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σταύρος Αραχωβίτης «η χώρα μας έχει καταστήσει σαφές προς όλους ότι τα ονόματα και η χρήση των συμβόλων σε προϊόντα που βασίζουν τη φήμη τους στην Ελλάδα, θα προστατευθούν» και συμπλήρωσε «αυτό το έχει κατανοήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχής γενομένης από το γιαούρτι» ενώ θα γίνουν και τα πάντα για να «προστατευθεί η φήμη των ελληνικών προϊόντων και των Ελλήνων παραγωγών».

Τα επόμενα βήματα όπως σημείωσε είναι η κατοχύρωση της ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη)». Ο φάκελος που θα κατατεθεί για κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έχει ανατεθεί από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επίσης, υπογράμμισε ότι όποιες διεθνείς συμβάσεις υπογραφούν από εδώ και στο εξής, όπως αυτές που υπεγράφησαν με την Αυστραλία, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ, θα γίνει σαφές «ότι εμείς θέλουμε πλήρη προστασία των εμπορικών μας σημάτων και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη φήμη των ελληνικών προϊόντων για να προστατεύσουμε και τους Έλληνες παραγωγούς».

Το ιστορικό της διαμάχης με την Πράγα

Όλα ξεκίνησαν το 2016 όταν η Τσεχία θέσπισε νόμο, ο οποίος επέτρεπε στις εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες της να παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα με τη χρήση των όρων ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι», καταστρατηγώντας την ενωσιακή νομοθεσία περί παραπλάνησης του καταναλωτή.

Ελλάδα και ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων) από την πλευρά τους υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγελία κατά της Δημοκρατίας της Τσεχίας, με την Επιτροπή να εκφράζεται με σαφήνεια ως προς την ασυμβατότητα μεταξύ του ενωσιακού Δικαίου και της προτεινόμενης ρύθμισης για τη χρήση του όρου «ελληνικό».

Τέλη Νοέμβρη, και συγκεκριμένα στις 20 του μηνός, ο κ. Αραχωβίτης πραγματοποίησε την πρώτη του συνάντηση με τον Επίτροπο Υγείας στις Βρυξέλλες, με την ελληνική πλευρά να θέτει εκ νέου το ζήτημα, ζητώντας παράλληλα και ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα από την Επιτροπή.

Μάλιστα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν κινηθεί διαδικασίες επί παραβάσει εναντίων της Τσέχικής Δημοκρατίας για αυτή την υπόθεση, ωστόσο μετά την αποστολή της τροποποιητικής απόφασης για την εθνική νομοθεσία η Επιτροπή αποφάσισε να αναβάλει την εκκίνηση διαδικασίας επί παραβάσει.
Έτσι, η Επιτροπή αναμένεται να αξιολογήσει το σχέδιο τροποποίησης της τσεχικής νομοθεσίας προκειμένου να αποφασιστεί η πορεία της υπόθεσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τρίποδες: Μια αυθεντική βραδιά παράδοσης, ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Νέων

Με κέφι, μουσική και συγκίνηση γέμισε το χωριό, σε μια γιορτή που τίμησε την παράδοση, τη συλλογικότητα και την ελπίδα

Κίμωλος: Όταν η Παράδοση Γίνεται Βίωμα, έκθεση για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στο «Espera Suites»

Μια ζωντανή εμπειρία ιστορίας και μνήμης, φτιαγμένη από ανθρώπους, μνήμες και ψίχουλα παράδοσης που φωτίζουν το μέλλον του νησιού

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με ευλάβεια και κατάνυξη ο Εσπερινός της Αγίας Παρασκευής στο Καστράκι Νάξου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον εσπερινό της Αγίας Παρασκευής στο Καστράκι, μεταφέροντας μήνυμα πίστης, ελπίδας και ενότητας στους πιστούς της Νάξου.

Ιστορική νίκη για τους ναυτικούς στα ιδιωτικά σκάφη, μειώνεται η φορολογία μετά από παρέμβαση του Γ. Βάλλη

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ. ανοίγει νέο κεφάλαιο για το yachting στην Ελλάδα: Δίκαιη φορολόγηση, προστασία εγκύων ναυτικών και ριζικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε ασφάλεια και επαγγελματικά δικαιώματα

Μηλώσια 2025 – Στίβος: Με συγκίνηση και μεγάλη συμμετοχή η Νάξος τίμησε τον Ιουλιανό Βλασέρο

Ο ΑΜΣ Φιλωτίου διοργάνωσε τους αγώνες στίβου “Μηλώσια” στη μνήμη του Ιουλιανού Βλασέρου, ενώ η συγκινητική συμμετοχή της οικογένειάς του και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας ανέδειξαν ξανά τη δύναμη της μνήμης και του αθλητισμού.

Kalami Festival: Μουσική απόψε κάτω από τα αστέρια της Νάξου με Aggelina, Usurum & Σκιαδαρέσσες

Η παραλία της Μικρής Βίγλας υποδέχεται για πρώτη φορά το Kalami Festival σήμερα (27 Ιουλίου) με τρεις καλλιτεχνικές παρουσίες και μια βραδιά γεμάτη ψυχή, αφήγηση και ρυθμό.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Κύθηρα και Μεσσηνία. ενδείξεις βελτίωσης αλλά ο κίνδυνος παραμένει

Από Εύβοια και Κύθηρα μέχρι Χανιά και Μεσσηνία, οι πυροσβέστες συνεχίζουν με αυταπάρνηση – Νέες αναζωπυρώσεις, ενεργά μέτωπα και προειδοποίηση για κρίσιμη Κυριακή

Καίγεται η Προύσα: Η Τουρκία μετρά πληγές από πύρινη λαίλαπα στη βορειοδυτική επαρχία

Ανεξέλεγκτη πυρκαγιά κατακαίει δασικές εκτάσεις και απειλεί οικισμούς στην επαρχία Προύσα – Εκκενώσεις, αποκλεισμοί δρόμων και δραματικές εικόνες καταστροφής

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Παρέμβαση Λιανού για δίκαιη κατανομή πόρων

Ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ζητά αλλαγή πλαισίου ώστε τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία να έχουν έσοδα για ανταποδοτικά έργα – Νέες ισορροπίες στους νησιωτικούς δήμους

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.