Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΚυκλάδες: Η Σύρος και η ...γλώσσα του άλλου

Κυκλάδες: Η Σύρος και η …γλώσσα του άλλου

|

Παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Ακρόπολης οι θεματικές του προγράμματος του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Ενημέρωσης»

Aπό τις 7 ως τις 14 Ιουλίου θα διεξαχθεί εφέτος – για δεύτερη χρονιά στη Σύρο – το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Ενημέρωσης». Το Θερινό Πανεπιστήμιο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών σε συνεργασία με το Instituto De Letras του Πανεπιστημίου Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, με ειδικό θέμα για την εφετινή χρονιά «Η γλώσσα του άλλου. Η ηθική της ετερότητας».

Το πρόγραμμα του Θερινού Πανεπιστημίου ανακοινώθηκε προσφάτως στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος μιλώντας εγκωμιαστικά για τη συγκεκριμένη δράση τη χαρακτήρισε «εμβληματική». Αλλοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι κ.κ. Φερνάντα Λέμος Ντε Λίμα (Πανεπιστήμιο Rio De Janeiro), Nικόλας Πρεβελάκης (Πανεπιστήμιο Harvard), Γιώργος Κιμούλης (ηθοποιός), Τέτα Βαρλάμη (δημοσιογράφος – «Κοινή Γνώμη») και ο Γιάννης Μαμάης (εκδ. Gutenberg). Η κυρία Βαρλάμη έχει την ευθύνη του συντονισμού του πολιτιστικού προγράμματος και ο Γ. Μαμάης προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ειδικός σύμβουλος του 5ου ΔΘΠ. Επίσης, στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» προσωπικότητες από τον χώρο της διανόησης, της τέχνης, του πολιτισμού, αλλά και της επιχειρηματικότητας. Μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Ξαρχάκος, η Κατερίνα Παναγοπούλου, πολλοί ακαδημαϊκοί κ.ά.

Ενδεικτικές θεματικές του προγράμματος εφέτος είναι οι «Γλώσσα και ετερότητα. Η πολιτική της ετερότητας», «Η κατασκευή του άλλου μέσα από τη γλώσσα», «Ο διχοτομικός και ρατσιστικός λόγος στα σύγχρονα ΜΜΕ», «Οι γλωσσικοί κώδικες των κοινωνικών ομάδων του «περιθωρίου». Γλώσσα και σεξουαλικότητα», «Η εγγραφή του «άλλου» μέσα από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση», «Η γλώσσα των νέων στη μεταξύ τους επικοινωνία και στη δημόσια σφαίρα του  Διαδικτύου και ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», «Διάλεκτοι και κοινωνικός στιγματισμός», «Διδάσκοντας τη μητρική μας στους «άλλους»» και «Γλώσσα και επικοινωνιακή προσέγγιση».

Η παράδοση της καλλιέργειας της εξωστρέφειας και των συνεργασιών με εξέχοντες διεθνείς φορείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης εξακολουθεί να ανήκει στις προτεραιότητες του Θερινού Πανεπιστημίου. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στο παρελθόν το Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ενωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ελληνικό τμήμα), την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris), το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού κ.ά. Εφέτος υποστηρίζεται από το Μουσείο της Ακρόπολης και την Ιερά Μητρόπολη Σύρου.

Τέλος, το πρόγραμμα προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες, ενώ επίσης περιλαμβάνει πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές.

Το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο θα πραγματοποιηθεί με τη συνέργεια του Δήμου Ερμούπολης – Σύρου και με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου. Πληροφορίες και υποβολή βιογραφικών/αιτήσεων εγγραφών: Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, επιστημονικώς υπεύθυνη έργου, nitsi@cc.uoi.gr και στην ιστοσελίδα summerschool.ac.uoi.gr

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα tovima.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γκίκας Γκίκας: «Χτίζουμε μέλλον στην Ίο χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν» (video)

Ο Γκίκας Γκίκας μιλά στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3 για τουρισμό, παιδεία, υγεία, τις υποδομές που δοκιμάζονται και την ανάγκη να παραδώσουμε την Ίο αυθεντική στις επόμενες γενιές.

Η «Λυσιστράτη» ταξιδεύει στο Φιλώτι, απόψε (01/07) η τελευταία παράσταση, δωρεάν μεταφορά μέσω του ΚΤΕΛ

Η απολαυστική κωμωδία του Αριστοφάνη ανεβαίνει στο αθλοθέατρο Φιλωτίου – Δωρεάν μεταφορά θεατών από τη Χώρα με στάση στον Άγιο Νικόδημο.

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Σαντορίνη: Κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Αθηνιού ενάντια στο ψηφιακό πελατολόγιο

Αντίδραση στον νέο ψηφιακό κανονισμό – Πορεία στο λιμάνι και απόπειρα αποκλεισμού της πρόσδεσης του Blue Star Delos στις 15:00. Παρέμβαση σε ζωντανή σύνδεση με ΣΚΑΪ.

Σύρος: «Έφυγε» ο Γιώργος Παπαμανώλης, πρώην Βουλευτής Κυκλάδων

Σε ηλικία 69 ετών απεβίωσε ο πρώην βουλευτής Κυκλάδων και ενεργός πολιτικός Γιώργος Παπαμανώλης – Θλίψη στη Σύρο και στις Κυκλάδες

Αναγέννηση στο παλιό σχολείο της Σικίνου, ένα νέο μουσείο γεννιέται

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εργασιών για τη μετατροπή του παλιού σχολείου σε μουσείο που θα «φιλοξενήσει» τη Νεικώ και τους αρχαίους θησαυρούς της Σικίνου – Από τον Σεπτέμβριο συνεχίζεται δυναμικά το έργο.

«Αλλαξημάρια»: Ένα πρότυπο εργαστήριο ξερολιθιάς εμπνέεται από την αμοργιανή σοφία

Ένα νέο έργο πολιτιστικής και τεχνικής βιωματικής εκπαίδευσης ξεκινά από τις Κυκλάδες – με ρίζες στη συλλογικότητα και το πνεύμα ανταλλαγής των νησιωτικών κοινωνιών.

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«DMMO Σαντορίνη»: Νέος Οργανισμός διαχείρισης και προώθησης γίνεται πραγματικότητα

Ξεκινά η λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού «Σαντορίνη» με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας – Προγραμματική σύμβαση 70.000 ευρώ για το πρώτο έτος.

Υπουργείο Ναυτιλίας: 300 εκατ. ευρώ για τον πράσινο εκσυγχρονισμό της ακτοπλοΐας

Με έμφαση στη μείωση εκπομπών, την κατασκευή νέων πλοίων και την ενεργειακή αναβάθμιση υπαρχόντων, η κυβέρνηση ενεργοποιεί Ταμείο Εκσυγχρονισμού 300 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές.

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Νάξος: Έφυγε ο “Κρινακογιώργης”, η Κωμιακή αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο

Ο Γιώργος Χωριανόπουλος, ο άνθρωπος του ταξί, του κυνηγιού και της καθημερινότητας του χωριού, φεύγει πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις, χαμόγελα και μια σιωπηλή απουσία.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο