Δευτέρα, 28 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΑκτοπλοϊα: Τι συμβαίνει με τη σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης;

Ακτοπλοϊα: Τι συμβαίνει με τη σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης;

|

Παράγοντες της Ακτής Μιαούλη εμφανίζονταν επιφυλακτικοί για την υλοποίηση αυτής της εξαγγελίας

Ερωτηματικά προκάλεσε η επαναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «συμφωνήσαμε ότι πρέπει να δουλέψουμε, ώστε το καλοκαίρι να είναι πραγματικότητα η ακτοπλοϊκή γραμμή σύνδεσης Σμύρνης-Θεσσαλονίκης.»

Μια ιστορία που έχει ξεκινήσει από το 2016, αλλά εδώ και τρία χρόνια δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη.

Παράγοντες της Ακτής Μιαούλη εμφανίζονταν επιφυλακτικοί για την υλοποίηση αυτής της εξαγγελίας λέγοντας με νόημα πως εκτός από τα υψηλά λιμενικά τέλη που ζητούσε η λιμενική αρχή Σμύρνης για τη δρομολόγηση του πλοίου πλέον υπάρχει και ένας άλλος ανασταλτικός παράγοντας που είναι το υψηλό κόστος των καυσίμων ενώ αυτή τη στιγμή καμία ναυτιλιακή εταιρεία δεν δείχνει ενδιαφέρον για αυτή τη γραμμή.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί και το καλοκαίρι του 2017  κατά τη συνάντηση του με τον τούρκο πρωθυπουργό κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ λέγοντας τότε ότι «στον τομέα των μεταφορών, επιταχύνουμε την εφαρμογή αποφάσεων που πήραμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Σμύρνη, για την καθιέρωση της απευθείας ακτοπλοϊκής γραμμής Σμύρνης-Θεσσαλονίκης».

Επίσης και το 2016 κατά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Σμύρνη και σε συνέχεια των διμερών επαφών με τον τότε ομόλογό του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου και στελεχών της ελληνικής αποστολής είχε επιβεβαιωθεί η πρόθεση των δύο πλευρών να εργαστούν προς την κατεύθυνση της άμεσης εκκίνησης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Σημειώνεται και από τουρκικής πλευράς έδιναν βάρος στην συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή γραμμή λέγοντας από πέρυσι ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να ανοίξει η γραμμή το συντομότερο δυνατόν».

Το 2017 παρά τα εμπόδια που υπήρχαν το θέμα εξετάζονταν από την ακτοπλοϊκή εταιρεία Hellenic Seaways που είχε δείξει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο δρομολόγιο με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας να λένε την ίδια στιγμή ότι «για διεθνή ακτοπλοϊκή σύνδεση πρέπει να έρθει στο υπουργείο η εταιρεία που ενδιαφέρεται και να καταθέσει σχετικό αίτημα αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ως τώρα».

Σύμφωνα με τον τότε σχεδιασμό το δρομολόγιο θα είχε ως ενδιάμεσους σταθμούς νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και επρόκειτο να αποτελέσει κίνητρο για χιλιάδες Έλληνες, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, να επισκεφθούν τις αλησμόνητες πατρίδες.

Όπως έλεγαν στελέχη της ακτοπλοϊκής εταιρείας τα κόστη ελλιμενισμού του πλοίου στον λιμένα της Σμύρνης είναι αρκετά υψηλά, ειδικά σε σχέση με τα αντίστοιχα ισχύοντα κόστη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κάτι που ουσιαστικά λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στην έναρξη του δρομολογίου.

Η Hellenic Seaways σε ανακοίνωσή της το 2016 είχε επισημάνει ότι «είναι έτοιμη να ξεκινήσει από το εφετινό καλοκαίρι το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Μυτιλήνη – Σμύρνη μόλις αποσαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες μεταξύ των δύο πλευρών, σε συνέχεια και των επίσημων διμερών επαφών των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας για το συγκεκριμένο ζήτημα μεταξύ άλλων».

Γινόταν επίσης αναφορά στο ότι «η ακτοπλοϊκή σύνδεση θα γίνει στη λογική της τακτικής δρομολόγησης, δηλαδή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, και θα προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες κρουαζιέρας για το επιβατικό κοινό, ενώ παράλληλα θα εξυπηρετεί και εμπορικές μεταφορές ενισχύοντας το εθνικό τουριστικό προϊόν και την οικονομία».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αρχέγονα Πάθη στην Αμοργό

Μια λογοτεχνική βραδιά με τον Χρήστο Νομικό – Από το «Πέρασμα στην Αμοργό» σε μια βαθιά συναισθηματική και φιλοσοφική αφήγηση

Καλοκαιρινές προσφορές στα… ύψη σε Σαντορίνη και Μύκονο, διαθεσιμότητα και εκπτώσεις ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο!

Δεκάδες διαθέσιμα καταλύματα σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κέρκυρα και Χανιά – Οι τουρίστες προτιμούν last minute κρατήσεις, πιέσεις στα ξενοδοχεία από την υπερπροσφορά της Airbnb

Μαρίνα Σπανού: Μια μουσική βραδιά (03/08) γεμάτη καλοκαιρινές ιστορίες στη Νάξο

Η τραγουδοποιός της γενιάς της, Μαρίνα Σπανού, έρχεται στη Νάξο την Κυριακή 3 Αυγούστου για μια μοναδική συναυλία στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου.

Seajets: Τα δρομολόγια που συνδέουν τη Νάξο με νησιά Κυκλάδων, Κρήτη και Πειραιά (πίνακας)

Η Seajets εξυπηρετεί καθημερινά με δεκάδες αναχωρήσεις σε Κυκλάδες, Ραφήνα, Πειραιά και Ηράκλειο – Δείτε αναλυτικά όλα τα δρομολόγια από Νάξο προς Πάρο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ίο, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Σχοινούσα και Ανδρο.

Άνδρος: Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας, Μονάδα αφαλάτωσης στο Μπατσί

Σε κατάσταση επιφυλακής η Άνδρος με την τουριστική σεζόν σε πλήρη εξέλιξη – Προσωρινή λύση η κινητή μονάδα αφαλάτωσης, προετοιμάζεται και μόνιμος σχεδιασμός ενίσχυσης του υδροδοτικού δικτύου.

Νάξος – Αντώνης Μανιός: «Στόχος μας η ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας να γίνει μια από τις καλύτερες στην Ελλάδα» (video)

Στήριξη από Δήμο, Περιφέρεια και πολίτες . Ο Αντώνης Μανιός μιλά για το σχέδιο αναβάθμισης της ομάδας εθελοντών πολιτικής προστασίας

Σαντορίνη: Υποδοχή Του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Ειρήνης από την ενορία του Εμπορείου

Υποδοχή του Iερού Lειψάνου της Αγίας Ειρήνης και καθημερινές ιερές ακολουθίες μέχρι τις 17 Αυγούστου

Νάξος – Γηροκομείο: Πανηγυρικά τιμήθηκε ο Άγιος Παντελεήμων, την 1η Νοεμβρίου τα εγκαίνια

Σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος στο Γηροκομείο Νάξου – Τι ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος για την αποπεράτωση του Ιδρύματος

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Απειλή απόσυρσης ΑΤΜ από νησιά, ποιοι κινδυνεύουν με αποκλεισμό από τα μετρητά

Η νέα νομοθεσία για τις χρεώσεις ανάληψης προκαλεί αναστάτωση – Τι απαντούν τράπεζες και εταιρείες – Πιθανή μαζική απομάκρυνση από απομακρυσμένες περιοχές

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Ανυπόφορη η “ανάσα” στις Κυκλάδες, ο καύσωνας “έγραψε” 40 βαθμούς στη Μέση της Νάξου (!!!)

Ακραίες θερμοκρασίες σάρωσαν το Αιγαίο: 40άρια σε Μέση Νάξου, Δαμαριώνα, Κουφονήσια – Πνιγηρές συνθήκες ακόμα και στις πιο δροσερές νησιωτικές ανάσες

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων