Δευτέρα, 19 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΒενεζουέλα: Βρετανοί και Ισπανοί αναγνωρίζουν τον Γκουαΐδο ως πρόεδρο

Βενεζουέλα: Βρετανοί και Ισπανοί αναγνωρίζουν τον Γκουαΐδο ως πρόεδρο

|

Ισπανία, Βρετανία, Γαλλία και Σουηδία αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο – Οι Αμερικανοί μιλάνε ακόμη και για … στρατιωτική επέμβαση 

Τέσσερις χώρες ανακοίνωσαν τη στήριξή τους στον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Πρόκειται για τη Βρετανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία.  Την ίδια στιγμή, λίγες ώρες πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου προκειμένου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει προεδρικές εκλογές, ο ίδιος έκανε νύξη για το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα.

«Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιοι είναι οι κίνδυνοι να εκτυλιχθεί ένα τέτοιο σενάριο», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta. «Τα πάντα εξαρτώνται από τον βαθμό της παράνοιας και της επιθετικότητας των βόρειων ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ) και των δυτικών συμμάχων τους», σημείωσε ο Νικολάς Μαδούρο.  Ο Τραμπ πάντως όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επέμβασης απάντησε με το γνωστό του ύφος “ειναι μία επιλογή”…  

«Η ισπανική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει επισήμως τον πρόεδρο της Εθν0οσυνέλευσης της Βενεζουέλας κ. Γκουαϊδό ως ασκούντα χρέη προέδρου της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα, καλώντας τον Χουάν Γκουαϊδό να προκηρύξει προεδρικές εκλογές το ταχύτερο δυνατόν, έπειτα από την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχαν απευθύνει στις 26 Ιανουαρίου ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο προς τον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές.

Από την πλευρά του  ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας έγραψε στο Twitter. «Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον @jguaido ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές».

Η Γαλλία θεωρεί ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό «έχει την νομιμοποίηση για να οργανώσει προεδρικές εκλογές», είχε δηλώσει λίγη ώρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν μετά την εκπνοή του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου προς τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Απέναντι στην άρνηση του προέδρου Μαδούρο να οργανώσει εκλογές για την αποσαφήνιση και τον κατευνασμό της κατάστασης στη Βενεζουέλα, θεωρούμε ότι ο κ. Γκουαϊδό έχει την ικανότητα, τη νομιμοποίηση, να οργανώσει αυτές τις εκλογές», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στο δίκτυο France Inter. Ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν απέρριψε τις κατηγορίες που διατυπώνονται από χώρες όπως η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο, για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας.

«Δεν πρόκειται για ανάμειξη, από την στιγμή που υπάρχει κρίση σε μία χώρα, υπάρχει έκκληση του προέδρου Γκουαϊδό για υποστήριξη με στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατίας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Και πρόσθεσε: «Η χώρα αυτή είναι καθημαγμένη, υπάρχουν πάρα πολλοί πρόσφυγες, υπάρχει καταπίεση, υπάρχει φοβερός πληθωρισμός, οι άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους».

Δεν είναι όμως οι μόνες… Κι αυτό γιατί το τελεσίγραφο των 8 ημερών που δόθηκε στον Μαδούρο προκειμένου να προκηρύξει εκλογές εκπνέει σήμερα και οκτώ (!!!) ευρωπαϊκές χώρες προειδοποιούν ότι θα αναγνωρίσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας. Η Αυστρία έγινε σήμερα η όγδοη χώρα της ΕΕ, μαζί με τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. 

Με πληροφορίες και φωτογραφία από την ιστοσελιδα της εφημερίδας “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Γαλάζιες Σημαίες”: Ο Δήμος Ρόδου χαράζει νέο δρόμο για τις παραλίες του

Με αποχή από τη διαδικασία πιστοποίησης για το 2025, ο Δήμος Ρόδου προτάσσει τη διαφάνεια, την ισοτιμία και την ουσιαστική ποιότητα ως προτεραιότητες για τις ακτές του νησιού.

Το Νερό Στερεύει: Από τον Άρδα έως την Ευρώπη, η κρίση νερού είναι ήδη εδώ

Μια πενταετής συμφωνία Ελλάδας–Βουλγαρίας για τον ποταμό Άρδα δεν αρκεί να σταματήσει τον κατήφορο: η λειψυδρία επεκτείνεται, τα δίκτυα «αιμορραγούν», οι αγρότες αγωνιούν και η πολιτεία καλείται να δράσει

KixaMiner: Αποκτήστε έως και 5.289 δολάρια σε ημερήσιο παθητικό εισόδημα μέσω της εξόρυξης cloud

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε την έννοια της εξόρυξης στο cloud, θα σας παρουσιάσουμε το Kixa Miner - μια κορυφαία πλατφόρμα εξόρυξης στο cloud - και θα δείξουμε πώς μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίζετε 5.289 δολάρια ή περισσότερα ημερησίως.

Αμοργός: Μαγεία για μικρούς και μεγάλους με το Θέατρο Μαριονέτας «Γκότση»

Δύο υπέροχες παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο φέρνουν το παραμύθι και το συναίσθημα κοντά στα παιδιά και τις οικογένειες του νησιού

Δήμαρχος Αμοργού: “Γιορτή ορεινού τρεξίματος, εθελοντισμού και φιλοξενίας το Amorgos Trail Challenge”

Το 8ο Amorgos Trail Challenge στέφθηκε με επιτυχία – Συγκινητικό μήνυμα του Δημάρχου Ελευθέριου Καραΐσκου για όσους στήριξαν τη διοργάνωση

Αμερική: Ο Τζο Μπάιντεν διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη, συγκινεί η στήριξη από Ομπάμα και Τραμπ

Η είδηση για την υγεία του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ προκάλεσε κύμα συμπαράστασης από φίλους, πολιτικούς αντιπάλους και πρώην συνεργάτες του – «Θα παλέψει με αποφασιστικότητα», δηλώνει ο Μπαράκ Ομπάμα

Πρόταση Ημέρας: Παστιτσάδα χωριάτικη με κόκορα

Και με άλλα κρέατα κάνουν παστιτσάδα (ή παστιτσάδο). Αλλά με τον κόκορα -παραδοσιακό γιορτινό φαγητό της υπαίθρου που κάποτε βασιζόταν σε όσα παρήγαγε η οικογένεια- είναι αξεπέραστη

Δύο νέες κατοικίες γιατρού στα Κουφονήσια: Ένα έργο με καρδιά και προοπτική

Ανακατασκευάστηκαν πλήρως και παραδόθηκαν δύο οικίες γιατρών στο Πάνω Κουφονήσι, μέσα από τη συνεργασία της Ομάδας Αιγαίου με τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση την Τρίτη (10/05) στο επίκεντρο η αναβάθμιση αφαλάτωσης στη Σχοινούσα

Συζήτηση και λήψη αποφάσεων για κρίσιμα θέματα υποδομών, προμηθειών, πολιτισμού και λειτουργικών αναγκών του Δήμου

Ελλάδα – Λύκεια: Αρχίζουν σήμερα οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις

Αρχίζουν σήμερα (19/05) οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Λύκεια – Στις 30 Μαΐου ξεκινούν οι Πανελλαδικές

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Μιχ. Πολυτάρχου: Γράφει ιστορία, νέο πρωτάθλημα, νέα άνοδος (!!!)

Ο Ναξιώτης αρχηγός οδηγεί τη Δάφνη Δαφνίου στη National League 1 με ηγετική εμφάνιση και 19 πόντους στον τελικό

Νάξος: Η ψύχραιμη προσγείωση, ο γλάρος και η μάχη για τα “Likes”

Ψύχραιμη προσγείωση και υπερβολικές αντιδράσεις: Τι πραγματικά συνέβη με τον γλάρο στην πτήση της Ολυμπιακής στη Νάξο