Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΆνδρος – Φάρος: Ο «Τουρλίτης» ένας από τους 9 ξεχωριστούς στο κόσμο

Άνδρος – Φάρος: Ο «Τουρλίτης» ένας από τους 9 ξεχωριστούς στο κόσμο

|

Στους εννέα φάρους μοναδικής ομορφιάς παγκοσμίως συμπεριλαμβάνει τον «Τουρλίτη» της Άνδρου, σε σημερινό άρθρο της, η αμερικάνικη ιστοσελίδα «matadornetwork.com» – Και ο φάρος στα Χανιά έχει θέση στην σχετική λίστα 

Στους εννέα φάρους μοναδικής ομορφιάς παγκοσμίως συμπεριλαμβάνει τον «Τουρλίτη» της Άνδρου, σε σημερινό άρθρο της, η αμερικάνικη ιστοσελίδα «matadornetwork.com», ένα δίκτυο εκατομμυρίων ταξιδιωτών σε όλη την υδρόγειο. Το εν λόγω δημοσίευμα κατατάσσει τον «Τουρλίτη» στην τέταρτη θέση, γεγονός ιδιαίτερα τιμητικό για την Άνδρο, συμβάλλοντας στη διεθνή προβολή του νησιού μας.

«Με την έλευση της σύγχρονης τεχνολογίας, οι περισσότεροι φαροφύλακες έχουν αντικατασταθεί από ηλεκτρονικά συστήματα πλοήγησης. Ωστόσο, οι ίδιοι οι φάροι εξακολουθούν να στέκονται όρθιοι. Εκτός από μνημεία μιας… ξεπερασμένης τεχνολογίας, παραμένουν από τα πλέον γραφικά και αναγνωρίσιμα παράκτια αξιοθέατα στον κόσμο», αναφέρει στην εισαγωγή του ο δημοσιογράφος κ. Eben Diskin.

 «Ο φάρος Τουρλίτης μοιάζει να βγαίνει κατευθείαν από βιβλίο του Χάρι Πότερ. Στέκεται πάνω σε έναν στενό πέτρινο βράχο, που περιβάλλεται από τη θάλασσα του Αιγαίου, στο ελληνικό νησί της Άνδρου. Χτισμένος το 1897, ο φάρος καταστράφηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαναχτίστηκε στον βράχο στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο πέτρινος βράχος έχει σχηματιστεί, έπειτα από χιλιάδες χρόνια διάβρωσης και αποτελεί το ιδανικότερο βάθρο για έναν φάρο (τόσο λειτουργικά, όσο και αισθητικά). Στη φανταστική του εμφάνιση, προστίθεται μια πέτρινη σκαλισμένη στον βράχο σκάλα, που ξετυλίγεται με κατεύθυνση προς τα πάνω, φτάνοντας στο κτήριο. Μετά την ανακατασκευή του, ο Τουρλίτης έγινε ο πρώτος αυτόματος φάρος της Ελλάδας, ο οποίος λειτουργούσε χωρίς χειριστή-φροντιστή», αναφέρεται χαρακτηριστικά για τον όμορφο φάρο της Άνδρου.

Ο «Τουρλίτης» αποτελεί σύμβολο της μακρόχρονης ναυτικής παράδοσης και της ιστορίας της Άνδρου. Εκτός από την ανεκτίμητη αισθητική και πολιτιστική του αξία, ξεχωρίζει γιατί είναι ο πρώτος «αυτόματος» φάρος της Ελλάδας. Μετά την καταστροφή του το 1943 από τον βομβαρδισμό, ο φάρος λειτούργησε εκ νέου το 1950, ενώ με δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή, ανακατασκευάστηκε στην αρχική του μορφή το 1994. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Τουρλίτης έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, ως μέρος της σειράς γραμματοσήμων «Φάροι της Ελλάδας» των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Άνδρου έχει ξεκινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου ο φάρος «Τουρλίτης» να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ποιοι είναι οι υπόλοιποι φάροι στη σχετική λίστα; «Eldred Rock» Αλάσκα (Αμερική), «Tower of Hercules» Γαλικία (Ισπανία), «Les Eclaireurs» Ουσαίη (Αργεντινή), «Pigeon Point Light Station» Καλιφόρνια (Αμερική), « Whiteford Point» Ουαλία, «Earhart Light» Howland Island (Αυστραλία), Χανιά Κρήτη (Ελλάδα) για τον οποίο αναφέρει ότι έχει κατασκευαστεί τον 16ο αιώνα αλλά αναβαθμίστηκε ανάμεσα στο 1924 και το 1832. Είναι γνωστός ως ο «Φάρος των Βενετσιάνων» , αλλά το νεώτερο μέρος του φάρου είναι γνωστό ως ο «Αιγύπτιος» γιατί κατασκευάστηκε από Αιγύπτιους που υποστήριξαν τους Οθωμανούς απέναντι στους Κρητικούς… Δεν επιτρέπεται η επίσκεψη στο εσωτερικό του.. Και τέλος έχουμε τον «Portland Head Light» στο Μέιν της Αμερικής…

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο: https://matadornetwork.com/read/most-unique-lighthouses/…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στη Βουλή οι αυξήσεις νερού στη Νάξο & Μικρές Κυκλάδες — Ερώτηση από το «Κίνημα Δημοκρατίας»

Ανεξάρτητοι βουλευτές κατέθεσαν Ερώτηση & ΑΚΕ προς ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ για τις υπερβολικές αυξήσεις σε ύδρευση–αποχέτευση, ζητώντας επανεξέταση τιμολογίων και έλεγχο κόστους αφαλατώσεων.

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Νέα ωράρια στα Δημοτικά Μουσεία (27/9–20/10/2025) & επισκέψεις με ραντεβού τον χειμώνα

Ο Δήμος ανακοινώνει τα ανανεωμένα ωράρια για Καμπανέλλη, Απειράνθου, Κορώνου και Σκαδού. Μετά τις ημερομηνίες, λειτουργία με ραντεβού.

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Ανοιχτή επιστολή και… «Τι θα θέλατε να δείτε σε ένα ελληνικό νησί;»

Ο ομότιμος καθηγητής Γιάννης Σπιλάνης απευθύνεται στους επισκέπτες των νησιών για έναν «αργό και λιτό» τουρισμό που σέβεται τη φέρουσα ικανότητα και την ταυτότητα των τόπων.

Express Samina – Δημήτρης Μάλαμας: ο υπολιμενάρχης που «λύγισε» στη διάσωση

Η «άλλη διάσταση» της τραγωδίας: ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. και υπολιμενάρχης Πάρου, Δημήτρης Μάλαμας, έφυγε από οξύ έμφραγμα ενώ συντόνιζε την επιχείρηση διάσωσης.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ανανεώνει ο Στράτος Πολιτόπουλος για δεύτερη σεζόν

Ο 25χρονος play maker (1.80) συνεχίζει στη Νάξο, μετά την πολύ καλή παρουσία του στη National League 2 όπου ο Πανναξιακός άγγιξε την κορυφή του ομίλου.

Κώστας Απιδόπουλος: «Ο Πανναξιακός είναι καταδικασμένος για νταμπλ – Λύστε το πρόβλημα των ακτοπλοϊκών» (video)

Ο πρόεδρος του Πανναξιακού μιλά για στόχους, ρόστερ και την ανάγκη δωρεάν ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για όλες τις αποστολές νησιωτικών συλλόγων. Κάλεσμα στον κόσμο: «Όλοι μαζί για την άνοδο».

Ακτοπλοΐα 2025: αντοχή χωρίς ρεκόρ — Η κρουαζιέρα «γράφει» +10% αλλά με φρένο στις προκρατήσεις

Συμπεράσματα από το 8ο ITC 2025: σταθερή η ακτοπλοϊκή κίνηση (δύο ταχύτητες ανά γραμμή), άνοδος στην κρουαζιέρα, αλλά ενδείξεις επιβράδυνσης μετά το 2026.

Λεονταρίτης: “Οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν καθαρότερο τόπο κι αυτό κάνουμε”

Με προϋπολογισμό άνω των 600 εκατ. ευρώ και δυναμικότητα 61.000 τόνων/έτος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο ΦΟΔΣΑ θωρακίζουν περιβαλλοντικά τα νησιά, μειώνοντας δραστικά την ταφή.

Συμμαχία για τα παιδιά της Σαντορίνης: Ένωση Ξενοδόχων & Ένωση Γονέων Θήρας ενισχύουν τη συνεργασία τους

Με κοινό στόχο τη στήριξη της μαθητικής κοινότητας και την κοινωνική συνοχή, οι δύο φορείς δρομολογούν κοινές δράσεις σε πολιτισμό, εκπαίδευση και κοινωνική υποστήριξη.

«Ό,τι αξίζει» στην ΕΡΤ1: ιστορίες που φωτίζουν την Ελλάδα — αυτή την Κυριακή (28/09) στην Ίο

Η Ίνα Ταράντου συναντά τους «αφανείς πρωταγωνιστές» της καθημερινότητας. Στις 28/9, η εκπομπή ταξιδεύει στην Ίο και φιλοξενεί τον Γιάννη Πουσσαίο.

Μελάνες Νάξου: Κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στο νερό και πάνε σε .. δημοψήφισμα

Κάτοικοι ζητούν επιστροφή στις παλιές τιμές και δίκαιη τιμολόγηση· ετοιμάζεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για συλλογική στάση

ΔΕΔΔΗΕ: Τρίωρη διακοπή ρεύματος αύριο (22/09) στα χωριά της πεδινής Νάξου

Νάξος: Προσωρινή διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 22/09 (09:00–12:00) σε Γλινάδο, Άγιο Αρσένιο, Μύλους & Αργάνι Τριπόδων

Κουφονήσι: Αμερικανοί άφησαν 500€ φιλοδώρημα — «Δεν θα κλείσω μάτι!» λέει ο σερβιτόρος (video)

Παρέα 8 ατόμων κατέπλευσε με σκάφος, έφαγε αστακό και φρέσκα ψάρια· λογαριασμός 750€ και tip 500€ που θα μοιραστεί σε 22 εργαζομένους.

Ονοματοθεσία ανώνυμων οδών στη Νάξο: Κάλεσμα για συμμετοχή των πολιτών

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προχωρά στη διαδικασία ονοματοθεσίας και αρίθμησης οδών στη Χώρα και τα Αγγίδια, με στόχο τη διευκόλυνση κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος: Θεατρικά εργαστήρια για παιδιά & ενήλικες — 3η χρονιά το Δημοτικό Εργαστήρι

Μαθήματα υποκριτικής, ορθοφωνίας & αυτοσχεδιασμού με τον σκηνοθέτη Θανάση Αντωνίου. Δύο τμήματα: 13–15 & 16+ με δωρεάν συμμετοχή.

Κυκλάδες: Ένα έμφραγμα, τρία νησιά, μία σωτηρία στο Ιπποκράτειο (video)

Σίφνος → Σύρος (4–5 μέρες) → Μύκονος → Αθήνα: καταγγελίες της οικογένειας για χαοτικές διακομιδές και κενά στο σύστημα υγείας των νησιών.

Κυκλάδες: Το νερό έγινε «υγρός χρυσός» — λογαριασμοί-σοκ και SOS από τα Κουφονήσια (video)

Ο αντ/ρχος Νάξου Βαγγ. Κατσάρας μιλά για «πικρό ποτήρι»· ανομβρία, τουριστική ζήτηση και κόστος αφαλάτωσης πιέζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Νάξος: Θραύση κάβου σε φορτηγό οχηματαγωγό κατά τον κατάπλου — χωρίς τραυματισμούς

Παρασκευή 19/09/2025, μεσημβρινές ώρες: έσπασε ο δεξιός πρυμναίος κάβος στην 3η προσπάθεια πρόσδεσης στο λιμάνι της Νάξου· το πλοίο συνέχισε για Ίο.

Κουφονήσι: Ομόφωνο «ναι» σε μειώσεις και δίκαιη τιμολόγηση νερού

Έκτακτη συνεδρίαση της Τοπικής Κοινότητας (22/09) – αιτήματα για επανέκδοση λογαριασμών, δόσεις χωρίς προσαυξήσεις, έλεγχο μετρητών και ειδικό καθεστώς «νησιωτικότητας»

Τραγωδία στον Πειραιά: Νεκρός 20χρονος ναυτικός στο «Blue Star Chios»

Εγκλωβίστηκε σε υδατοστεγή συρόμενη πόρτα στο γκαράζ – Προανάκριση από το Λιμενικό· μήνυμα για απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια