Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΣΒΕΕ: Δεν θα αλλάξουν ονομασία τα Ελληνικά προϊόντα που φέρουν το όνομα...

ΣΒΕΕ: Δεν θα αλλάξουν ονομασία τα Ελληνικά προϊόντα που φέρουν το όνομα “Μακεδονία”

|

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή ονομασίας για ελληνικά προϊόντα και επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν τον όρο Μακεδονία εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΒΕΕ – Τι αναφέρει το Επιμελητήριο Πειραιά 

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή ονομασίας για ελληνικά προϊόντα και επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν τον όρο Μακεδονία εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης, με αφορμή την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που προβλέπει την σύσταση επιτροπής για τα εμπορικά θέματα.

Στο περιθώριο του Athens Energy Forum ο κ. Σαββάκης σημείωσε ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί η αλλαγή ονομασίας προϊόντων που παράγονται στη γειτονική χώρα για τον προσδιορισμό τους ως προέλευσης “Βόρειας Μακεδονίας”, ενώ τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση είναι κατοχυρωμένες οι Ονομασίες Προέλευσης που έχουν αναγνωριστεί από την ΕΕ ως Προστατευόμενες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, στην Ελλάδα υπάρχουν 4.000 προϊόντα και επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία. Ωστόσο η ανταπόκριση των επιχειρήσεων στην πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ για οικονομική και διοικητική υποστήριξη της κατοχύρωσης των σημάτων σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο ήταν περιορισμένη.

Αναφορικά με τη μετονομασία του ΣΒΒΕ σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει διάθεση αντιπαλότητας με τους άλλους φορείς εκπροσώπησης της βιομηχανίας και ότι, αντίθετα, υπάρχει ανάγκη για δημιουργία ομοσπονδίας. Οι θέσεις των φορέων για την ανάπτυξη, πρόσθεσε, είναι κοινές. Διευκρίνισε τέλος ότι είναι μονοψήφιος ο αριθμός των επιχειρήσεων που είναι μέλη τόσο του ΣΕΒ όσο και του ΣΒΒΕ, ορισμένες εκ των οποίων έχουν εκφράσει την πρόθεση να αποχωρήσουν από τον δεύτερο χωρίς να υπάρχει ασυμβίβαστο ως προς την συμμετοχή τους στους δύο συνδέσμους.

Συναγερμός από τον Πειραιά 

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη, αυτή από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά. Και με το καλημέρα, καλεί, την ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου που προβλέπει η συμφωνία, να προστατεύσει τις επωνυμίες των ελληνικών προϊόντων που περιλαμβάνουν όλα τα παράγωγα του όρου “Μακεδονία”, ενώ προτρέπει τις επιχειρήσεις που έχουν εμπορικό συμφέρον να σπεύσουν να κατοχυρώσουν το σήμα τους. Σημειώνει δε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΒΕΘ, ο τίτλος χρησιμοποιείται στην επωνυμία 182 επιχειρήσεων όλων των κλάδων και από 39 επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου.

Όπως αναφέρει το Επιμελητήριο, το “Μακεδονικό” σήμα, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει ορατός κίνδυνος να χαθεί ως εμπορικό σήμα ελληνικών επιχειρήσεων και προϊόντων, καθώς οι επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική χώρα θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν στα εμπορικά τους σήματα το νέο τους όνομα “Βόρεια Μακεδονία”, όπως αυτό νομιμοποιήθηκε και δημοσιοποιήθηκε διεθνώς. Ειδικότερα, και για να μην υπάρξουν ζητήματα εξαιτίας της ασάφειας στη χρήση του όρου “Μακεδονία”, το ΕΒΕΠ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει, κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου που προβλέπει η συμφωνία, ότι θα λυθούν θέματα χρήσης των εμπορικών σημάτων και θα προστατευτούν οι επωνυμίες των ελληνικών εμπορικών προϊόντων που περιλαμβάνουν όλα τα παράγωγα του όρου “Μακεδονία”.

Αναφορικά με τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και για τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), όπως σημειώνει, κανονικά δεν θα πρέπει να τεθεί κανένα θέμα αμφισβήτησης, διότι αυτά έχουν καθορισθεί με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, επειδή στη Βόρεια Ελλάδα διαθέτουμε διεθνώς εμπορεύσιμα και παγκοσμίως αναγνωρίσιμα προϊόντα, που το εμπορικό τους σήμα περιλαμβάνει παράγωγα του όρου “Μακεδονία”, το ΕΒΕΠ θεωρεί αυτονόητο ότι θα πρέπει να εξασφαλισθεί πως τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν θα γίνουν αντικείμενο χρήσης, άρα παράνομης υιοθέτησης του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος, από επιχειρήσεις ενδεχομένως συμφερόντων άλλων χωρών, με έδρα την γειτονική χώρα.

Προσθέτει δε ότι τα Επιμελητήρια και οι φορείς της Βορείου Ελλάδος ανέδειξαν επανειλημμένως, με επιστολές τους στη κυβέρνηση, το πρόβλημα, παρουσιάζοντας τις θέσεις τους για το θέμα, με τη πρόταση να παγώσει η διαδικασία και να εξεταστεί το ιστορικό της κάθε επιχείρησης που παράγει ή εμπορεύεται προϊόντα με τον όρο “Μακεδονία” και τα παράγωγά του.

Τονίζει, επίσης, ότι σημαντική είναι η πρωτοβουλία των τριών Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης και του ΣΒΒΕ που αφορά στην παροχή νομικής και διαδικαστικής υποστήριξης σε κάθε ελληνική επιχείρηση, για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων που περιέχουν τον όρο “Μακεδονία”. Η υπηρεσία αυτή, μάλιστα, θα παρέχεται σε οποιαδήποτε ελληνική επιχείρηση, και όχι μόνον σε επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και σε επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο ανήκουν. Σε κάθε περίπτωση, το ΕΒΕΠ τονίζει ότι απαιτείται πλέον πολύ μεγάλη προσοχή στην εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή κατοχύρωση ελληνικών εμπορικών σημάτων από σκοπιανές επιχειρήσεις. Επισημαίνεται ότι μόλις 24 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κατοχυρώσει τα “Μακεδονικά” προϊόντα τους σε ευρωπαϊκό και 2 σε διεθνές επίπεδο.

Κορκίδης  Οποιος πρόλαβε το Κύριον Είδε 

Τις προκλήσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών ως προς τη “Μακεδονικότητα” των ελληνικών προϊόντων και επιχειρήσεων σχολίασε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης: “… Από σήμερα, οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας του τόπου, θα πρέπει να διαβάσουμε πολύ προσεκτικά τα άρθρα 13 και 14, που αφορούν στην οικονομική συνεργασία μας με τους γείτονες, ώστε να μην υποτιμήσουμε το μέγεθος του προβλήματος, από τις ασάφειες και τις σημαντικές παραλήψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών”.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι “όσες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εμπορικό συμφέρον θα πρέπει να σπεύσουν πλέον να κατοχυρώσουν το σήμα τους, αφού για τα επόμενα τρία χρόνια που θα διαρκέσουν οι εργασίες της διακρατικής επιτροπής για τα εμπορικά σήματα, θα ισχύσει το ‘όποιος προλάβει, τον Κύριον είδε’. Δυστυχώς, από σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις, που θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες κατοχύρωσης του σήματός τους, θα πρέπει να διεκδικήσουν, με άγνωστο όμως αποτέλεσμα, την ‘Μακεδονικότητα’ των προϊόντων τους”.

Επιπλέον, o πρόεδρος του ΕΒΕΠ επεσήμανε “τον κίνδυνο του διασυνοριακού εμπορίου και την ‘αιμορραγία’ εκατοντάδων εκατ. ευρώ ετησίως προς τη γειτονική χώρα, καθώς και τις διατάξεις της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφορικά στο ‘περίκλειστο κράτος’, με ό,τι αυτό συνεπάγεται”Και τέλος , ως Πρόεδρος του ΕΒΕΠ, ομολογώ πως δυσκολεύομαι να ενθαρρύνω, όπως αναφέρεται στο άρθρο 14 παράγραφο 9, τη στενότερη δυνατή επικοινωνία μεταξύ των Εμπορικών Επιμελητηρίων της Ελλάδος και της… ‘Βόρειας Μακεδονίας’!”,

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Airbne – Ρώμη 2025: Πρόκληση για μονομαχία στο “Κολοσσαίο”

Η εμπειρία προσφέρεται δωρεάν, αλλά οι συμμετέχοντες πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι για τη μετακίνησή τους στη Ρώμη - Χρονοδιάγραμμα

Βέφα Αλεξιάδου: Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα της τηλεόρασης

Η αγαπημένη μαγείρισσα αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»

Netflix: Από την 1η Δεκεμβρίου στην πλατφόρμα “Ο Ανθρωπος του Θεού”

Η ταινία «Ο Άνθρωπος του Θεού» στο Netflix από την 1η Δεκεμβρίου

Sir Colin Renfrew: Εφυγε από τη ζωή ο αρχαιολόγος που λάτρεψε την Κέρο

Αθανασούλης: Ο λόρδος Colin Renfrew, ο ανανεωτής της αρχαιολογικής επιστήμης και ο μεγαλύτερος μελετητης του κυκλαδικού πολιτισμού, δεν είναι πια μαζί μας.

Νότιο Αιγαίο: Πόσα χρόνια ζουν οι κάτοικοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου;

Το Νότιο Αιγαίο παρουσιάζει το 2ο θετικότερο φυσικό ισοζύγιο μεταξύ των ελληνικών περιφερειών

Εκτακτο: Εφυγε από την ζωή ο εκδότης Αντώνης Λυμπέρης

Σε ηλικία 71 ετών έφυγε από τη ζωή ο εκδότης Αντώνης Λυμπέρης

Μητσοτάκης: “Δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών”

12 αυξήσεις μισθών και 12 μειώσεις φόρων στον νέο προϋπολογισμό - Τι αναφέρει ο πρωθυπουργός

Cosmote: Οπτικές ίνες ενώνουν Σίφνο – Φολέγανδρο, Αμοργό και Κω

Υποθαλάσσιο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων στο Αιγαίο με τη συμβολή της COSMOTE - Ποια νησιά περιλαμβάνει

“Πράσινες” Επενδύσεις: Τι φέρνουν στην Νησιωτική Ελλάδα

Τι θα κερδίσουν τα ελληνικά νησιά από το νέο «πράσινο» κύμα επενδύσεων

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Αγνωστες ιστορίες αποκαλύπτονται με γυναίκες των ελληνικών νησιών

Οι Κυκλαδίτισσες από τη Βαυβώ στη Μαυρογένους - Μικρές ιστορίες που βλέπουμε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Νάξος: Από την 1η Ιουνίου ξεκινάει η αεροπορική σύνδεση με Ηράκλειο

Η Νάξος μετά την Θεσσαλονίκη αποκτά αεροπορική σύνδεση και με το Ηράκλειο - Δύο φορές από την 1η Ιουνίου και έως τα μέσα Οκτωβρίου

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Blue Star Ferries: Το “Paros” επιστρέφει αύριο (23/11) κι όχι Κυριακή από Αμοργό

Οι αλλαγές που δρομολογούνται σε τρία πλοία της Blue Star Ferries ελέω καιρικών συνθηκών - ποια είναι;

Νάξος: Το “Blue Star Delos” δεν μπόρεσε να παραμείνει στο λιμάνι, έφυγε νωρίτερα για Πάρο

Το Blue Star Delos το απόγευμα του Σαββάτου δεν μπόρεσε να παραμείνει με ασφάλεια στο λιμάνι της Νάξου

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Blue Star Ferries: Δίωρη καθυστέρηση στην αναχώρηση του “Paros”

Στις 7.30 το απόγευμα θα αναχωρήσει σήμερα (21/11) το Blue Star Paros από τον Πειραιά για το ταξίδι στις Κυκλάδες

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα