Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Βουλευτής Κυκλάδων ΝΔ Γιάννης Βρούτσης για το θέμα της απομάκρυνσης του Ραντάρ από την Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Θήρας
Η υπόθεση «Ραντάρ στον Προφήτη Ηλία» της Σαντορίνης, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα. Μέσα από ερώτηση που κατέθεσε χθες (17/01) και στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. Ιωάννης Βρούτσης. Και η ερώτηση έχει να κάνει με το εάν θα απομακρυνθεί ή όχι το Ραντάρ από την Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία… Μία ερώτηση που τείνει να αποκτήσει διαχρονική αξία καθότι παρά τις όποιες αντιδράσεις μοναχών και κατοίκων της περιοχής, αυτό κοιτάζει αγέρωχα τον κόσμο από ψηλά…
Ειδικότερα, το κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε έχει ως ακολούθως:
«Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ Β΄352/31.5.1967), η Ιερά Μονή Προφήτου Ηλία (1711) που βρίσκεται στο όρος του Προφήτη Ηλία στη νήσο Θήρα, χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με ζώνη προστασίας – περιβάλλοντα χώρο 550 μέτρων (Υ.Α. την με αριθμ. 44997/1811, ΦΕΚ Β΄1123/9.10.1998).
Η αρχαία πόλη της Θήρας βρίσκεται στην περιοχή του Προφήτου Ηλία και όλη η ευρύτερη περιοχή είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος Α΄ ζώνης, αδόμητης και συγκεντρώνει όλα τα παλαιά στοιχεία της Σαντορίνης. Το όρος του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Ιερά Μονή, είναι ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000, με κωδικό «ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: ΝΕΑ & ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΜΕΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ» GR 4220003 και είναι προστατευόμενο.
Η Ιερά Μονή βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του νησιού, στην κορυφή του Μέσα Βουνού. Ιδρύθηκε το 1711 στη θέση δύο μικρών παλαιότερων ναών αφιερωμένων στον Προφήτη Ηλία και την Παναγία. Στη Μονή φυλάσσονται πολύτιμα κειμήλια, χειρόγραφα, κώδικες, τόμοι βιβλίων –φιρμάνια, πατριαρχικά σιγίλλια, ιερά σκεύη, ιερατικά και αρχιερατικά άμφια, όπως η αρχιερατική μήτρα του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ καθιστώντας την ένα από τα σπουδαιότερα εκκλησιαστικά μνημεία, το οποίο υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες.
Στον περιβάλλοντα χώρο της Μονής, εγκαταστάθηκε ήδη από τη δεκαετία του 1960, το RADAR του Πεδίου Βολής Κρήτης (ΠΒΚ), ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκαν και οι κεραίες αναμετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, κινητής τηλεφωνίας και τηλεπικοινωνιακών ζεύξεων (μεταξύ των οποίων ΟΤΕ και ΕΡΤ).
Ωστόσο, οι κεραίες αυτές απομακρύνθηκαν, μετά την έκδοση αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όμως, το άνω RADAR, παρά το γεγονός ότι βλάπτει την Ιερά Μονή και παρά τις συνεχείς οχλήσεις των κατοίκων και των μοναχών της Ιεράς Μονής δεν απομακρύνθηκε.
# Επειδή, σύμφωνα με τις αιτιάσεις των κατοίκων και των μοναχών, το άνω RADAR εξαιτίας της θέσης του – μόλις 20 μέτρα από τα κελιά των μοναχών- βλάπτει το περιβάλλον της Μονής, με προφανείς επιπτώσεις στην υγεία των μοναχών, των επισκεπτών και των κατοίκων, που εκτίθενται σε επικίνδυνη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
# Επειδή, παρά τις σχετικές -κατά καιρούς- αποφάσεις και υποσχέσεις των αρμοδίων αρχών για την απομάκρυνση του ραντάρ, αυτό παραμένει στη θέση του.
# Επειδή, τα νησιά του Νομού Κυκλάδων διαθέτουν ανεκτίμητης, παγκόσμιας, ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας μνημεία, όπως η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στη νήσο Θήρα, που πρέπει να προστατεύονται.
# Επειδή, το εν λόγω θέμα προκαλεί διαχρονικά την έντονη οργή και αγανάκτηση των κατοίκων του νησιού και των μοναχών της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να απομακρύνει το εν λόγω Ραντάρ, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις αιτιάσεις των κατοίκων και των μοναχών και αν ναι ποιο το χρονοδιάγραμμά απομάκρυνσης του;
2. Υπάρχει εναλλακτική περιοχή μετεγκατάστασης του ραντάρ, εφόσον εξασφαλίζεται το ισοδύναμο του αποτελέσματος σε άλλη θέση;
3. Υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών και υγειονομικών επιπτώσεων για τη λειτουργία του ραντάρ στη συγκεκριμένη περιοχή;