Η Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019 θα περάσει στην ιστορία ως μία από τις πιο σημαντικές ημέρες για τη Νάξο και το Φιλώτι όσον αφορά τον τομέα του Πολιτισμού και της Παιδείας – Η Χάιδω Μουστάκη περιγράφει με ξεχωριστό τρόπο την αλλαγή στον προεδρικό θώκο της Ακαδημίας Αθηνών
Πρώτη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών σε ετήσια βάση και χαρακτηρίζεται ως η πιο σημαντική στιγμή για τον πνευματικό κόσμο της Ελλάδας. ΚΙ αυτό γιατί συνδυάζεται με την αλλαγή στον προεδρικό θώκο και την τελετή … παράδοσης – παραλαβής που γίνεται. Φέτος, η εκδήλωση είχε έντονο το άρωμα Νάξου. Ο λόγος; Ο απερχόμενος πρόεδρος Αντώνης Κουνάδης (από τη Νάξο) παρέδωσε την .. έδρα το βράδυ της Τρίτης (15/01) στον συντοπίτη του Στέφανο Ημελλο, σε μία από τις πλέον όμορφες και έντονες στιγμές για την ιστορία της Νάξου. Παράλληλα, έγινε και η «εγκατάσταση» της αντιπροέδρου, Άννας Μπενάκη-Ψαρούδα.
Η Χάιδω Μουστάκη, με καταγωγή από το Φιλώτι βρέθηκε στο χώρο της εκδήλωσης. Όπως αρκετοί ακόμη επώνυμοι (και μη) φίλοι του Καθηγητή κου Ημελλου. Όπως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος, ο γιατρός και πολιτευτής του ΚΙΝΑΛ κος Βλασερός, ο πρώην αντιδήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κος Ψαρράς και αρκετοί ακόμη… Και η κα Μουστάκη με τον ξεχωριστό τρόπο γραφής της μέσα από την προσωπική της ιστοσελίδα στα social media μας μεταφέρει το κλίμα της βραδιάς… Και η αλήθεια είναι ότι μένουμε με το στόμα ανοιχτό από την δύναμη της περιγραφής… των λέξεων που χρησιμοποιεί, το συναίσθημα που μεταφέρει….
Ας δούμε πως περιγράφει αυτή την ξεχωριστή βραδιά…
«Στην Ακαδημία Αθηνών ένα από τα περικαλλέστερα νεοκλασικά κτήρια του κόσμου, το περίλαμπρο μαρμάρινο Μέγαρο, κόσμημα της πατρίδας μας, έγινε (σ.σ. 15/01) η τελετή εγκατάστασης στο υπέρτατο αξίωμα του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών του κ. Στέφανου Δημ. Ημελλου και της αντιπροέδρου κ. Άννας Μπενάκη – Ψαρούδα .
Όλοι στην κατάμεστη αίθουσα, πρόσβλεπαν εκστατικά, τα εξαιρετικής τέχνης φατνώματα και τις, απαραμίλλου κάλλους, απεικονίσεις άνωθεν. Στο υπέρθυρο της εξόδου της αιθούσης χαιρετίζεται η επιστροφή των Μουσών στην Ελλάδα, συμβολίζοντας και την ιδεολογία της εποχής ! Εθνική ανεξαρτησία σε συνάρτηση με την παιδεία !!Η ματιά μας “σκαλώνει “και μένει στην αριστουργηματική απόδοση του Προμηθέα Δεσμώτη με το φως στην ανθρωπότητα ..!!! Η ασύλληπτη ομορφιά αυτής της τέχνης στην συγκεκριμένη απεικόνιση θέλει να στείλει τον συμβολισμό της αέναης προσπάθειας του ανθρώπου για την ζωή, τη θέληση, την αγάπη για τον άνθρωπο … τον αγώνα του !!!
Και μέσα σε τούτο το συναπάντημα των χρόνων και των θαυμάτων, της υπέρβασης του δυνατού, της ιστορίας, της γλυπτικής, της ζωγραφικής ανάμεσα στην ορθομαρμάρωση, στην αίγλη του Ιωνικού Ρυθμού, υπό την σκιά του ευεργέτη Σίνα, την τελική χαρακτηριστική “πινελιά “του Τσίλερ …….!!!! Αέρας φιλωτίτικος, απλωνόταν δυναμικά… γέμιζε… και φούσκωνε τους πόρους και τους πιο μακρινούς και δύσκολους της ψυχής μας με περηφάνια εύλογη … συγκίνηση “εκλυομένη” από τα τρίσβαθα της αγάπης για το νησί μας, την Νάξο, το Φιλώτι !!
Γιατί…
Από το Φιλώτι της Νάξου το τιμώμενο πρόσωπο !!! Το πρόσωπο εκείνο που άμα τη εισόδω του στην αίθουσα, προκάλεσε κοινό παλμόχτυπο συναισθημάτων όλων εμάς των καθήμενων στις μαρμαρόφτιαχτες σειρές !!
Κ. ΣΤΕΦΑΝΕ ΗΜΕΛΛΕ.
ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
Τιμήθηκες με το υπέρτατο αξίωμα στο πνευματικό στερέωμα του τόπου μας!
“Στολίστηκες” με τον τιμητικό τίτλο αυτό των ΑΘΑΝΑΤΩΝ.
Το φως του Προμηθέα που δηλώνει και την προσπάθεια του ανθρώπου, τον αγώνα του για ζωή, συνδυάζεται θαρρείς με το δικό σου από παιδί, δύσκολο μα επιτυχή αγώνα, να ανυψωθείς πνευματικά, μεταγγίζοντας συγχρόνως σε όλους μας, ιδία τοις νέοις, το φως της ελπίδας, χωρίς δεκανίκια με εφόδια.. εκείνα της αρετής, της σεμνότητας, της απλότητας της αλήθειας…περίτρανα !!! Μα και ο αποχωρήσας πρόεδρος κ. Κουνάδης, Ναξιώτης στην καταγωγή… Μέρα λαμπρή τούτη !!
Ο δικός μας κ. Στεφανος Δήμ. Ημελλος, ο Μεγάλος πανεπιστημιακός της Λαογραφίας, με πάνω από 150 δημοσιευμένες εργασίες, με θέσεις υψηλές και καίριες μέχρι σήμερα, ο ευθυτενής “τη ειδή” μα και με λάμπουσα προσωπικότητα …τιμάται. Ο ευγενής Φιλωτίτης, ο γιος του Παπά Δημήτρη Ημελλου και της αείμνηστης Κατερίνας Σάββα … “τη Γωνιά” στον Κλέφαρο, στο σπίτι εκεί όπου γαλουχήθηκε… την ανήγαγε σε πνευματική Γωνιά και εύγμα λαμπρό σε όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδας μας !!!!»
Εμείς, να προσθέσουμε ότι όπως είθισται, τόσο ο απερχόμενος πρόεδρος Αντώνιος Ν. Κουνάδης, όσο και ο νέος πρόεδρος κ. Ήμελλος, εκφώνησαν ομιλίες. Ο κ. Κουνάδης, πριν την ομιλία του, εστίασε σε ορισμένα καίριας σημασίας θέματα που αφορούν την Ακαδημία, όπως η έκδοση του Ιστορικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και η κατασκευή του κτηρίου επί των οδών Σίνα και Βησσαρίωνος για τη στέγαση των διάσπαρτων σε διάφορα άλλα σημεία κέντρων και υπηρεσιών της, έργα για τα οποία αναμένονται εξελίξεις ως προς την προώθησή τους.
Μετά την εγκατάσταση του νέου προέδρου και της αντιπροέδρου, ο κ. Ήμελλος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κουνάδη για την άψογη συνεργασία τους κατά τη διάρκεια της αντιπροεδρίας του, καθώς και άλλους, προχώρησε στη δική του ομιλία με θέμα «Παράδοση και δημοτικό τραγούδι». Σε αυτήν αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σχέση μεταξύ παράδοσης και δημοτικού τραγουδιού, καθώς και στο παραμύθι, αλλά και στη αναγκαιότητα της έρευνας, η οποία προϋποθέτει έλεγχο της γνησιότητας του υλικού.