Η Σαντορίνη κοντράρεται στα ίσα με τον …κάμπο της Λάρισας για τον τίτλο της Βασίλισσας στο σπάσιμο των πιάτων – Από κοντά και η Μύκονος, πότε μπήκε το …πιάτο στη ζωή μας και ποια το σταμάτησε στα νυχτερινά κέντρα
Θα το πίστευε κανείς αλήθεια; Ότι η Σαντορίνη έχει τη δύναμη να σπάσει την κυριαρχία της Λάρισας και να περάσει μπροστά από την Αθήνα; Εάν αναφερόμαστε σε θέματα τουρισμού, που είναι το πρόβλημα; Όταν όμως μιλάμε για το ποια περιοχή θα σπάσει τα περισσότερα πιάτα στις πίστες, ε τότε έχουμε θέματα… Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ο νταλκαδιασμένος από τα μνημόνια και την πολύχρονη οικονομική κρίση Έλληνας ξεσπάει στις πίστες και κυριολεκτικά τα σπάει.
Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» της 31ης Δεκεμβρίου 2018 « Πρωταθλήτρια το καλοκαίρι του 2018 αναδείχθηκε η Σαντορίνη, όπου Έλληνες και ξένοι τουρίστες έσπαγαν κάθε εβδομάδα περισσότερα από 5.000 γύψινα πιάτα. Ακολουθούν η Μύκονος, η Πάρος, η Κρήτη και η Ρόδος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “Ελεύθερου Τύπου”. Ο Κάμπος απειλεί την πρωτιά της Σαντορίνης. Οι κάτοικοι της Λάρισας είναι έτοιμοι να πάρουν τη ρεβάνς καθώς ετοιμάζονταν την περίοδο των εορτών να σπάσουν χιλιάδες πιάτα. Το 2009 η μόνη βιοτεχνία κατασκευής γύψινων πιάτων στη Βόρεια Ελλάδα είχε πουλήσει 300.000 γύψινα πιάτα ενώ τις τελευταίες χρονιές ξεπερνά σταθερά τις 500.000. Η τιμή πώλησης διαφέρει ανάλογα με την παραγγελία και τον τόπο αποστολής.
Αναδρομή στο παρελθόν
Κάνοντας πάντως μία αναδρομή στο παρελθόν να σημειώσουμε ότι το σπάσιμο των πιάτων μπαίνει στη ζωή μας τη δεκαετία του 30 όταν αντικατέστησε το πέταγμα μαχαιριών (!!!) στα πόδια των χορευτών για ένδειξη σεβασμού και ανδρισμού. Λόγω των τραυματισμών, όμως, το έθιμο άλλαξε και τα μαχαίρια, έγιναν πιάτα. Η κορύφωση αυτή της συνήθειας έγινε στα sixties και κράτησε αρκετά χρόνια στη χώρα μας, μέχρι και τα nineties. Αμέσως μετά, η κατανάλωση πιάτων για σπάσιμο αντικαταστάθηκε στα μπουζούκια από το ρίξιμο λουλουδιών, κάτι που ξεκίνησε η Μαρινέλλα. Σύμφωνα με στατιστικά της εποχής, το 1968 στην Αθήνα υπήρχαν πενήντα βιοτεχνίες με περίπου χίλιους εργαζόμενους για να καλύπτονται οι ανάγκες των μερακλήδων, ενώ αργότερα τα πιάτα για σπάσιμο έγιναν γύψινα για να αποφεύγονται οι τραυματισμοί και, φυσικά, να μειώνεται το κόστος.
Επί χούντας έχουμε την απαγόρευση των πιάτων κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να περάσουν από την πόρτα του Εισαγγελέα πολλοί διάσημοι, όπως ο πρώην σύζυγος της Ζωής Λάσκαρη, Πέτρος Κουτουμάνος, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Ομάρ Σαρίφ.