Ολοκληρώθηκε η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη διάσωση των ξύλινων παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Μέτρο 6.1.10 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 – Επί της ουσίας; διαλύονται 766 (τα 22 στις Κυκλάδες) και διασώζονται 9 (ένα από τις Κυκλάδες στη Κεντρική Αγορά Αθηνών)
Ολοκληρώθηκε η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη διάσωση των ξύλινων παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Μέτρο 6.1.10 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 «Οριστική παύση Αλιευτικών Δραστηριοτήτων». Μετά από πολύμηνη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων αλιέων-ιδιοκτητών και φορέων, που θα τα υποδεχθούν, απεφεύχθη η διάλυσή τους και τα σκάφη αυτά θα εκτίθενται ως μουσειακά εκθέματα. Ήδη τα σκάφη μεταφέρονται στον τόπο έκθεσής τους, ώστε να αποτελέσουν υλικά τεκμήρια της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, δήλωσε σχετικά: «Έπειτα από πολλούς μήνες, φτάνουμε στο τέλος μιας διαδικασίας, η οποία αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση για το Υπουργείο μας. Η διάσωση της πολιτισμικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η διαφύλαξη της ξυλοναυπηγικής τέχνης της χώρας μας, πρέπει να αποτελούν αυτοσκοπό για την Πολιτεία. Η διάσωση αυτών των ξύλινων αλιευτικών σκαφών αποτελεί εφαλτήριο και για άλλες δράσεις στις οποίες σχεδιάζουμε να προβούμε, μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να μην ζήσουμε ξανά την καταστροφή της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Τα εύσημα όμως για όλη αυτή την προσπάθεια ανήκουν στους ίδιους τους αλιείς, οι οποίοι παρά την όποια καθυστέρηση που υπήρξε εξαιτίας της γραφειοκρατίας, δεν υπαναχώρησαν από τον κοινό στόχο που θέσαμε. Φυσικά συγχαρητήρια αξίζουν και στους φορείς, οι οποίοι ανέλαβαν να υιοθετήσουν τα εν λόγω σκάφη, με δικά τους έξοδα, παραμένοντας προσηλωμένοι στους στόχους και τις αξίες που θέσαμε στο ξεκίνημα αυτής της διαδικασίας».
Τι έχει γίνει επί της ουσίας; Ο απολογισμός του προγράμματος για την διατήρηση των παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών είναι τραγικός, αφού από το σύνολο όσων είχαν ενταχθεί στο μέτρο του επιχειρησιακού προγράμματος αλιείας 2014-2020 τα 766 σκάφη οδηγούνται στην διάλυση και μόνον εννέα σώζονται και θα εκτεθούν ως μουσειακά. Από τις Κυκλάδες, ο «μαύρος κατάλογος» περιλαμβάνει 22 σκάφη, και διασώζεται μόλις ένα, το “Κατερίνα Κ” το οποίο και θα τοποθετηθεί στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας..
Για την διάλυση των παραπάνω 22 Κυκλαδίτικων σκαφών (ανάμεσά τους και σίγουρα δύο από τη Νάξο) το ποσό ενίσχυσης των δικαιούχων ανέρχεται σε κάτι περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ για το σύνολο των σκαφών (766) σε όλη τη χώρα η οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στο ποσό των 45.393.638 ευρώ. Στον αντίποδα, τώρα, τα σκάφη που σώζονται και διατηρούνται, προκειμένου να εκτεθούν ως μουσειακά, είτε σε ναυτικά μουσεία, είτε σε μαρίνες ή άλλα σημεία πόλεων, ανέρχονται σε μόλις 9, με την συνολική οικονομική ενίσχυση των δικαιούχων να ανέρχεται στο ποσό των 604.846 ευρώ.
Στο άρθρο της ιστοσελίδας Αστραπάρης, μπορείτε να δείτε τη πλήρη λίστα των αλιευτικών σκαφών που διαλύονται αλλά και σώζονται