Κυριακή, 9 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚίτρο Νάξου Βαλληνδρά: Το Αιγαιοπελαγίτικο λιμοντσέλο

Κίτρο Νάξου Βαλληνδρά: Το Αιγαιοπελαγίτικο λιμοντσέλο

|

Το εκλεκτό απόσταγμα (Κίτρο Νάξου) από φύλλα κιτριάς παρασκευάζεται απο την οικογένεια Βαλληνδρά στο Χαλκί της Νάξου με την ίδια συνταγή από το 1896 – Μία ιστορία που θυμίζει κάτι από σενάριο κινηματογραφικής ταινίας .

Η Νάξος, διάσημη για την τυροκομική της παραγωγή αλλά και την περίφημη πατάτα της, αποτελεί ένα γαστρονομικό παράδεισο. Διάσημα όμως είναι και τα πολλά χωριά της ενδοχώρας της, όπως το Χαλκί, περιτριγυρισμένο από κάμπο με ελιές και οπωροφόρα.

Της Στεφανίας Τσουμάνη (ιστοσελίδα popaganda.gr) 

Μια βόλτα στο Χαλκί είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς το πλούσιο παρελθόν του: πολλά νεοκλασικά κτήρια, περιποιημένες αυλές, πύργοι και γραφικά σοκάκια. Σε ένα από τα κεντρικά σοκάκια του χωριού, έξω από μια καλαίσθητη πόρτα στο ισόγειο ενός νεοκλασικού κτηρίου του 1870 διαβάζουμε στην επιγραφή: Κίτρον Νάξου Βαλληνδρά, Αποστακτήριο – Εμφιάλωση. Περνώντας την όμορφη είσοδο, είναι σαν να ξεκινάμε ένα ταξίδι στο χρόνο. Γιατί σε αυτό το κτήριο, με την υπέροχη εσωτερική αυλή και την ολάνθιστη βουκαμβίλια, ξεδιπλώνεται όλη η ιστορία της Ποτοποιίας Βαλληνδρά, καθώς από το 1896, μέχρι και σήμερα, το Κίτρο Νάξου Βαλληνδρά, λικέρ με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π)  παρασκευάζεται σε αυτόν τον ίδιο χώρο και με την ίδια ακριβώς διαδικασία, στον ίδιο χάλκινο άμβυκα.

«Το Κίτρον Νάξου Μ. Γ. Βαλληνδρά είναι ποτόν ωφέλιµον, ορεκτικόν και στοµαχικόν, µη εµπεριέχον ουδεµίαν βλαβερά ουσίαν και έτυχεν άµα τη εµφανίσει του αρίστης υποδοχής λόγω των εξόχων αυτού ιδιοτήτων, των θαυµασίων του επί της υγείας αποτελεσµάτων, του λεπτού και ηδονικού αρώµατός του και της αρίστης του γεύσεως» σηµειώνει ο Μάρκος Βαλληνδράς σε επιστολή του το 1910.

Το μηδικό μήλο, όπως αποκαλούσαν στην αρχαιότητα το κίτρο, ταξίδεψε το 300 π.Χ, από την Περσία στην Ευρώπη. Κιτριές συναντάμε στη Μεσόγειο, σε Σικελία, Κορσική και Ισραήλ και στην Ελλάδα, στην Πελλοπόνησο, την Κρήτη και τη Νάξο. Από το 17ο αιώνα ανθούσε στη Νάξο η καλλιέργεια του κιτρόδεντρου, ο καρπός του οποίου εξαγόταν σε μεγάλες ποσότητες σε όλον τον κόσμο. Τα φύλλα της κιτριάς, πλούσια σε αρώματα και αιθέρια έλαια, αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για να δώσουν το λεπτό και ιδιαίτερο άρωμά τους στη ρακή των αμπελοκαλλιεργητών, το «κιτρόρακο».

Εκφραστής και συνεχιστής σε πιο οργανωμένη βάση αυτής της παράδοσης, ήταν ο Γρηγόριος Μ.  Βαλληνδράς με τη μικρή μονάδα που ίδρυσε (περίπου το 1870) στο Χαλκί. Τη μονάδα αυτή οργάνωσε και ανέπτυξε ο γιος του Μάρκος Γ. Βαλληνδράς στο όνομα του οποίου δόθηκε και η πρώτη άδεια  λειτουργίας της ποτοποιίας το 1896. Ο Μάρκος Βαλληνδράς έφτιαξε για πρώτη φορά ένα μοναδικό απόσταγμα από τα φύλλα της κιτριάς το οποίο ονόμασε «Κίτρον Νάξου» και έκανε εξαγωγές όπου υπήρχε απόδημος ελληνισμός.  Πήρε επίσης μέρος σε πολλές διεθνείς και ελληνικές εκθέσεις και το Κίτρον απέσπασε πολλές διακρίσεις και επαίνους. Η συνταγή έπειτα πέρασε στον  Ιωάννη  Σακελλιάδη- Βαλληνδρά, φυλάχτηκε ευλαβικά και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά στο σήμερα. Η τέταρτη και πέμπτη γενιά της οικογένειας Βαλληνδρά εξακολουθεί να παράγει στον ίδιο χάλκινο άμβυκα, για περισσότερο από έναν αιώνα το Κίτρον Νάξου Βαλληνδρά, λικέρ με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) . 

φωτογραφία: Μαρίλη Ζάρκου

Η τοπική ποικιλία της κιτριάς Νάξου είναι η οξύχυμη (ξινοκιτριά). Τα άνθη της έχουν ιώδες χρώμα και οι καρποί της μεγάλο μέγεθος. Ο φλοιός του καρπού είναι παχύς, πράσινος, αρωματικός με γλυκιά γεύση. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη συλλογή, τα φύλλα με τους μίσχους μπαίνουν με  νερό κι οινόπνευμα 96% vol. στον χάλκινο άμβυκα για τουλάχιστον 12 ώρες. Στη συνέχεια βράζουν σε χαμηλή φωτιά με την καύση ξύλου ελιάς και ξεκινάει η απόσταξη. Από αυτή τη διαδικασία ύστερα από κάποιες ώρες έχουμε το 100% απόσταγμα κίτρου. 

φωτογραφία: Μαρίλη Ζάρκου

Το ηδύποτο Κίτρον με τα ισχυρά  αρώματα  συναντάται σε τρεις τύπους βάσει της περιεκτικότητάς του σε αλκοόλ και ζάχαρη. Το κίτρινο διπλής απόσταξης στους 36% αλκοολικούς βαθμούς και με ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης, το λευκό στους 33% βαθμούς και το πράσινο στους 30% βαθμούς με αισθητή γλυκύτητα. Πίνεται δροσερό σε ποτήρι αποστάγματος, είναι χωνευτικό, με έντονη επίγευση και επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή cocktail. Η ποτοποϊία Μ.Γ Βαλληνδρά παράγει επίσης  ούζο, κιτρόρακο, ψημένη ρακή και λικέρ βύσσινο που μπορεί κανείς να δοκιμάσει  στον επισκέψιμο χώρο της Ποτοποιίας αλλά και να ξεναγηθεί στο αποστακτήριο  με τις παλιές γυάλινες μποτίλιες, τα ειδικά σύνεργα απόσταξης και εμφιάλωσης και το αρχειακό υλικό .

φωτογραφία: Γιώτα Βούζνα

Κίτρον Νάξου Βαλληνδρά, Χαλκί Νάξου, τηλ. 22850-31220

Τα προϊόντα της Ποτοποιίας Βαλληνδρά βρίσκουμε στην Αθήνα στον Οινόκοσμο και από τον αντιπρόσωπο Παναγιώτη Κόντο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σε Νάξο και Σύρο επιτήδειοι προσποιούνται τους δημάρχους, κάνουν μεγάλες παραγγελίες σε επιχειρήσεις εστίασης

Επιχειρηματίες Εστίασης σε Νάξο και σύρο από το πρωί δέχονται τηλεφωνικές παραγγελίες από "Αθανασίου" και "Λιανό" - Ποιο είναι το κόλπο

Νάξος – Zas Travel: Το “αντίο” στο Blue Star 1 που αφήνει τη Παροναξία

Το Blue Star 1 ύστερα από δύο μήνες παραμονής στη Παροναξία αύριο θα κάνει το τελευταίο του ταξίδι ... Πότε θα το ξαναδούμε

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας- Βασ. Φλεριανός: “Ερχεται η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου στη Νάξο”

Το μήνυμα του αντιδημάρχου Πρόνοιας στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Βασίλη Φλεριανού για τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ευρώπη: Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό κατάθλιψης (!!!)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα για τα αυξημένα περιστατικά κατάθλιψης - Δείτε ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση στη χώρα μας

ΥΠΑ – Περιφερειακά Αεροδρόμια: Αναβάθμιση αρχικά και .. αξιοποίηση μέσω ιδιώτη στη συνέχεια

Στόχος είναι να αναβαθμιστούν οι υποδομές των 22 αεροδρομίων, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Πάρος, η Μήλος και η Νάξος

Κυκλάδες (Μύκονος) – Αναπτυξιακή Εταιρεία: Θεματικό εργαστήριο για τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα

Θεματικό εργαστήριο για τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα - Πότε και Που;

Σαντορίνη – Λέκκας: “Δεν υπάρχει θέμα μεγάλου σεισμού”

Λέκκας για Σαντορίνη: Η δύσκολη περίοδος πέρασε, δεν υπάρχει θέμα μεγάλου σεισμού

Fast Ferries: “Επιστρέφει” με καθημερινό δρομολόγιο στη Νάξο, πότε;

Με το "Andros" αρχικά και με το "Αικατερίνη Π" στη συνέχεια και πάλι φέτος η Fast Ferries θα πιάσει Νάξο.. Δείτε πότε;

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταράς: Ευχές για την Γυναίκα που γιορτάζει …

Το Τυροκομείο Πιτταράς στέλνει τις ευχές του στην γυναίκα που γιορτάζει ...

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Γιορτή της Γυναίκας με ένα Δώρο Ζωής (video)

Ενα δώρο ζωής μέσα από τα στελέχη του Κέντρου Υγείας Αμοργού για την Γιορτή της Γυναίκας (video)

Καστράκι: Πωλείται ακίνητο με μικρή αυλή κοντά στη θάλασσα

Ακίνητο πωλείται στο Καστράκι - Διαθέτει αυλή και είναι σε απόσταση .. αναπνοής από τη θάλασσα (δείτε εντός πληροφορίες)

Απόκριες – Νάξος: “Πάρκινγκ” ο χώρος μπάσκετ δίπλα στο Δημαρχείο;

Μία εικόνα ... χίλιες λέξεις και αρκετές αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι δεκάδες αυτοκίνητα γέμισαν τον ανοιχτό χώρο μπάσκετ δίπλα από το Δημαρχείο

Εύη Νομικού – SANTORY: Οι μετρήσεις στην καλδέρα της Σαντορίνης θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων των Επιτροπών

Θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις που θα γίνουν στο ενεργό υδροθερμικό πεδίο του Κολούμπου κ στη ΒΑ πλευρά της καλδερας της Σαντορίνης με ρομποτικό όχημα κ ειδικούς δειγματολήπτες τις επόμενες ημέρες

Δυτικές Κυκλάδες: Χωρίς πλοίο (“Αικατερίνη Π”) για δύο ημέρες λόγω τεχνικού προβλήματος

Ανεκτέλεστα θα παραμείνουν τα δρομολόγια του ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. το χρονικό διάστημα 4-5 Μαρτίου λόγω τεχνικού προβλήματος

Φιλώτι: Η σημασία του εθίμου των κουδουνάτων και το .. παράπονο

Τι είναι οι Κουδουνάτοι για τους κατοίκους του Φιλωτίου - Η αναφορά στη κτηνοτροφία και τη παράδοση

Νάξος – Νοσοκομείο: Ανακοινώθηκε η πρόληψη επικουρικού ουρολόγου

Το Νοσοκομείο Νάξου στελεχώνεται συνεχώς - Νέος επικουρικός ουρολόγος ορκίστηκε και πιάνει .. δουλειά

Νότιο Αιγαίο: Πρωταθλητής στην ανέγερση πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων

Ξενοδοχεία: Πόσες νέες πολυτελείς μονάδες άνοιξαν στην Ελλάδα – Πρωταθλητής το Νότιο Αιγαίο - Η άνοδος της Δυτικής Ελλάδας

Αιγιαλός – Μπετόν: Οι παραλίες που είναι υπό … κατασκευή και ο κίνδυνος (χάρτης)

Η καταγραφή μέσω δορυφόρου των παράκτιων ζωνών που έχουν «τσιμεντωθεί» και οι κίνδυνοι - Η κατάσταση στο Νότιο Αιγαίο (χάρτης)

Σίφνος: Πρωτοβουλίες του Δήμου για την ανάδειξη ενός νέου μοντέλου διακοπών

Μεταξύ των ποιοτικών συνεργασιών, που επιδιώκει ο Δήμος, είναι και το  μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Σίφνου και της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες