Με ανακοίνωσή του ο Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πάρου κο Τζανίδης ενημερώνει ότι δύο γιατροί τελικά εντάσσονται στο νέο θεσμό του Οικογενειακού γιατρού – Πόσοι χρειάζονται με βάση τα δημογραφικά στοιχεία
Με την κλεψύδρα να αδειάζει καθότι η προθεσμία για την υποχρεωτική εγγραφή στο σύστημα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2018, όλο και πιο έντονο είναι το πρόβλημα ανεύρεσης οικογενειακών γιατρών. Όπως, μάλιστα, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), η συμμετοχή των γιατρών στο νέο θεσμό είναι μικρή και ήδη οι περισσότεροι φαίνεται να έχουν καλύψει τον αριθμό των πολιτών που έχουν δικαίωμα να εγγράψουν. Το πρόβλημα θα ενταθεί από τις επικείμενες αποχωρήσεις των γιατρών που θα επιλέξουν να διατηρήσουν το ιδιωτικό ιατρείο τους και σήμερα στελεχώνουν τα Κέντρα Υγείας και τις Μονάδες Υγείας των ΠΕΔΥ. Από τους 2.100 γιατρούς που στελεχώνουν τα Κέντρα υγείας και τις μονάδες του ΠΕΔΥ, οι 800 θα πρέπει μέχρι τις 31/12/18 να αποφασίσουν αν θα κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία για να παραμείνουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Η αποχώρηση και οι ανάγκες
Ενδιαφέρον έχει η περίπτωση της Πάρου, όπου ο Γιώργος Τζανίδης – Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πάρου – προχώρησε σήμερα σε ανακοίνωση όσον αφορά τους γιατρούς που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Οικογενειακός γιατρός» και η Πάρος έχει δύο αντί για τρεις που είχαν αρχικά επιλέγει το νέο θεσμό… Τι αναφέρει η ανακοίνωση που έχει ως τίτλο «Οριστική η μη συμμετοχή της κα Καψάλη στη λίστα των Οικογενειακών γιατρών του Κέντρου Υγείας Πάρου»…
«Σας ενημερώνουμε ότι πολύ πρόσφατα η Γενική ιατρός κ. Καψάλη, αφαιρέθηκε από τη λίστα των οικογενειακών ιατρών του ΚΥ Πάρου. Έτσι στον τρέχοντα χρόνο οι επιλογές για οικογενειακό Ιατρό στο ΚΥ Πάρου είναι μόνο δύο: Ο Παθολόγος κ. Καρακώστας και ο ΓΙ κ. Τζανίδης.
Αμέσως μετά τη μελέτη των σχετικών εγκυκλίων και έγκαιρα (τον Ιούλιο του 2018), ο ΕΔ του ΚΥ Πάρου απέστειλε το υπ. αρ. 423/31-7-2018 έγγραφο προς την 2η ΔΥΠΕ και την ΗΔΙΚΑ, προτείνοντας την άμεση αφαίρεση της κ. Καψάλη από την λίστα των οικογενειακών ιατρών αλλά και την προκήρυξη δύο νέων θέσεων (υπ. αρ. 169/21-3-2018 και 396/16-7-2018). Η ΗΔΙΚΑ απάντησε αρχικώς ότι η κ. Καψάλη καλώς έχει συμπεριληφθεί. Όμως, πρόσφατα το θέμα επανεκτιμήθηκε για να διαπιστωθεί ότι ο ΕΔ όντως είχε δίκιο.
Ζητούμε συγνώμη για το λάθος το οποίο δεν είναι δικής μας υπαιτιότητας και την όποια αναστάτωση αυτό προξένησε. Οι κυρίες Τσιάκα και Ζαχιώτη έχουν ήδη επικοινωνήσει με τους πολίτες που είχαν επιλέξει την κ. Καψάλη, εξυπηρετώντας τους κατά προτεραιότητα για την επανεγγραφή τους σε άλλον ιατρό.
Πόσοι οικογενειακοί ιατροί χρειάζονται στην Πάρο;
Τονίζεται ότι η μέγιστη αναλογία οικογενειακών Ιατρών ανά πληθυσμό που προβλέπει ο Νόμος είναι 1/2.250 κατά συνέπεια, ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός ιατρών στην Πάρο (λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ συντηρητικά δεδομένα της τελευταίας απογραφής) είναι κατ’ ελάχιστον επτά. Αυτή τη χρονική στιγμή μαζί με τους ιδιώτες συμβεβλημένους υπάρχουν μόνον τέσσερις. Εάν υπολογίσει κανείς τις ιδιαιτερότητες της εργασίας των ιατρών του ΚΥ Πάρου (μεγάλος αριθμός επειγόντων και εφημεριών, συνεχής κλήση στα επείγοντα, αλλά και τον τεράστιο αριθμό επισκεπτών του νησιού), συμπεραίνει κανείς ότι ο απαιτούμενος αριθμός είναι 8-9 ώστε να διατηρηθεί η ποιότητα στην φροντίδα, να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες του νησιού και να μην υπάρχουν αναμονές στα ραντεβού. Έτσι, εκτός από τις δύο θέσεις ΓΙ ή Παθολογίας του ΚΥ Πάρου που πρέπει να προκηρυχθούν ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ, (ώστε συν τοις άλλοις να βγαίνει στοιχειωδώς και το πρόγραμμα των εφημεριών), ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να συνάψει συμβάσεις με δύο τουλάχιστον ακόμη ιδιώτες Ιατρούς.
Ο ΕΔ του ΚΥ θα αποστείλει σύντομα στον ΕΟΠΥΥ σχετικό έγγραφο ενώ έχει ήδη μεσολαβήσει στον ιδιωτικό τομέα της Πάρου όπου μάλιστα έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για νέες συμβάσεις.
Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού ιατρού δεν αποτελεί μόνο Κυβερνητική επιλογή, αλλά και μνημονιακή υποχρέωση, κατά συνέπεια αναμένεται μελλοντικά να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση. Επίσης, όλα ανεξαιρέτως τα βιβλιογραφικά δεδομένα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι συστήματα υγείας βασισμένα στον οικογενειακό ιατρό και την ΠΦΥ οδηγούν σε υγιέστερους πληθυσμούς και για αυτό το λόγο έχουν υιοθετηθεί από τα περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη διεθνώς».