Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα: Αποφυλακίζεται ο Ριχάρδος αλλά υπό όρους και εγγύηση

Ελλάδα: Αποφυλακίζεται ο Ριχάρδος αλλά υπό όρους και εγγύηση

|

Εκτός φυλακών , πιθανότατα αύριο το πρωί, θα βρεθούν ο  ενεχυροδανειστής Ριχάρδος και οι άλλοι 7 προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση του χρυσού μετά το βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών – Η εγγύηση ορίστηκε στα 200.000 ευρώ

Εκτός φυλακών , πιθανότατα αύριο το πρωί, θα βρεθούν ο  ενεχυροδανειστής Ριχάρδος και οι άλλοι 7 προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση του χρυσού μετά το βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών. Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο για να ανοίξει η πόρτα των φυλακών για τον γνωστό ενεχυροδανειστή, είναι να καταβάλλει το ποσό των 200.000 ευρώ που του έχει επιβληθεί ως χρηματική εγγυοδοσία. Κατά πληροφορίες ωστόσο, οι λογαριασμοί του είναι δεσμευμένοι και υπάρχει δυσκολία ανεύρεσης του εν λόγω ποσού.

Εκτός από την εγγυοδοσία, στον Ριχάρδο όπως και στον Τούρκο φερόμενο ως υπαρχηγό της οργάνωσης, επιβλήθηκαν και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Α.Τ της περιοχής τους τις πρώτες 5 ημέρες κάθε μήνα.  Για τους υπόλοιπους έξι κατηγορούμενους ορίστηκαν περιοριστικοί όροι, χωρίς εγγύηση. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έφτασε στο δικαστικό συμβούλιο μετά την διάταξη της ανακρίτριας και την πρόταση της εισαγγελέως. Σύμφωνα με την ανακρίτρια, δεν συνέτρεχαν πλέον οι προϋποθέσεις της προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων, μετά την  τοποθέτηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με την οποία δεν προβλέπεται η καταβολή δασμών για εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία, κατά την κείμενη νομοθεσία.

Καμία παράνομη ενέργεια

 «Όπως από την πρώτη ημέρα αναφέραμε, τόσο στο απολογητικό μας υπόμνημα, όσο και στις προφορικές μας εξηγήσεις ενώπιον της κυρίας Ανακρίτριας και της κυρίας Εισαγγελέως Γνωμοδοτήσεων, ο εντολέας μας σε καμία παράνομη ενέργεια δεν προέβη. Έπρεπε να έρθει το σχετικό έγγραφο της ΑΑΔΕ, ώστε να αρχίσουν να καταρρίπτονται πανηγυρικώς οι, αποδοθείσες, έωλες κατηγορίες εναντίον του» επισημαίνει ο Πέτρος Πανταζής, εις εκ των δικηγόρων του Ριχάρδου Μυλωνά.

«Το σημερινό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ακολουθώντας την σύμφωνη γνώμη της κυρίας Ανακρίτριας, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, αποφάσισε την αντικατάσταση της προσωρινής κρατήσεως του εντολέα μας, με περιοριστικούς όρους. Είμαστε σίγουροι, ότι με την πρόοδο της ανακρίσεως, θα αποδυναμωθούν πλήρως οι  λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν ακόμη και αυτοί οι περιοριστικοί όροι» αναφέρει στη δήλωσή του ο Πέτρος Ν.Πανταζής, ένας εκ των δύο δικηγόρων του Ριχάρδου Μυλωνά.

Πώς προκλήθηκε το φιάσκο

Το βασικό αδίκημα (κακούργημα) που περιλαμβανόταν στην δικογραφία της αστυνομίας, ήταν αυτό της λαθρεμπορίας χρυσού. Όπως όμως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, τη διαδικασία νόμιμης εξαγωγής χρυσού, η αστυνομία εν σπουδή την πληροφορήθηκε από έναν… ιδιώτη εκτελωνιστή, και όχι από επίσημη δημόσια υπηρεσία! Η υπεράσπιση του κ. Ριχάρδου και των άλλων προφυλακισμένων, σ’ επαφή της με την ανακρίτρια την ενημέρωσε ότι τα όσα είπε ο εκτελωνιστής στην αστυνομία, δεν ισχύουν, κατά την κείμενη νομοθεσία.

Κατόπιν αυτού, η ανακρίτρια ζήτησε αμέσως ενημέρωση από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) ως προς το τι ισχύει ακριβώς για το αδίκημα της λαθρεμπορίας χρυσού. Μετά τις έγγραφες αυθημερόν (προχθές Τρίτη) απαντήσεις της ΑΑΔΕ η ανακρίτρια ενημέρωσε την εισαγγελία πρωτοδικών, ζητώντας παράλληλα την άρση των ενταλμάτων της προσωρινής κράτησης των 8 κατηγορούμενων που είχαν κριθεί προφυλακιστέοι, επειδή από τις απαντήσεις αυτές, με βάση ανάλογες υποθέσεις του 2013 και 2015, «ο χρυσός δεν υπόκειται κατά την εξαγωγή του ούτε σε δασμούς και φόρους, ούτε σε οποιονδήποτε περιορισμό», καθώς και «η εξαγωγή χρυσού από τη χώρα μας χωρίς να τηρηθούν οι οριζόμενες από το νόμο διατυπώσεις δεν στοιχειοθετούν λαθρεμπορία αλλά απλή τελωνειακή παράβαση».

Και αντί οι αρμόδιες υπηρεσίες να παραδεχθούν την εσφαλμένη τακτική τους και να δεχθούν την πρόταση της ανακρίτριας για αποφυλάκιση των κατηγορουμένων (οι οποίοι θα δικασθούν ενδεχομένως για την τέλεση πλημμελημάτων…), για να μην… εκτεθεί ο κ. Τσίπρας που από του βήματος της Βουλής  θέλησε να παίξει τον… δικαστή, ξεκίνησε όλο το αλαλούμ.

Κατόπιν όλων τούτων, θεωρείται πιθανή μια συμπληρωματική δικογραφία για τις φορολογικές παραβάσεις και εκ νέου κρίση των κατηγορουμένων ενώπιον της δικαιοσύνης, σε μια προσπάθεια να περισωθεί η υπόθεση- αλλά και… οι εντυπώσεις που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θέλησε να δώσει (ως μη όφειλε…) εμφανιζόμενος γνώστης υπόθεσης που εκκρεμούσε στην δικαιοσύνη.

Με πληροφορίες και φωτογραφία της Καθημερινής 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανελλήνιες 2024: Αποζημίωση για τους μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις εκτός έδρας (!!!)

Πανελλήνιες 2024: Για μία ακόμη χρονιά, αποζημίωση για όσους μαθητές δώσουν εξετάσεις μακριά από τα σπίτια τους

ΕεεεΚ Νάξου: Μία κίνηση αγάπης (μέσω ΛΕ.ΜΟ.Ν.) από την Ολγα Κομνηνού (photos)

Γ. Πρωτοπαπαδάκης για την δωρεά στο ΕΕΕΕΚ Νάξου: “Θερμά, ευχαριστούμε την κα Κομνηνού” (video)

Κυριακή Πάσχα: Στις 8.30 το βράδυ το “Blue Star Naxos” θα αφήσει τον Πειραιά για Σύρο – Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Ημέρες γιορτής και το Blue Star Naxos θα κινηθεί με τροποποιημένο δρομολόγιο στο δρομολόγιο της άγονης

Ευρωπαϊκή Ενωση: Μάχη για το ντονέρ μετά τη πρόκληση των Τούρκων

Οργή από τους Ευρωπαίους εστιάτορες για τις προτάσεις των Τούρκων να υποχρεωθούν όλες οι φέτες ντονέρ να κόβονται «οριζόντια... με πάχος 3 έως 5 χιλιοστά»

Κυριακή Πάσχα: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια των “Blue Star Delos” και “Blue Star Paros”

Δεμένα τα πλοία της Blue Star Ferries το πρωί της Κυριακής του Πάσχα

Σύρος – Αγιο Φως: Με ιδιωτικό σκάφος (χορηγία της ONEX) έφτασε στην Ερμούπολη

Το Άγιο Φως υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Σύρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και φορείς του νησιού.

Naxos Island Tours: Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι την Δευτέρα 6 Μαϊου για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Νάξος: Γεύμα “Στο λαδόχαρτο” για τους άσους του Ολυμπιακού Εσε και Καρβάλιο

Η πρώτη ...επαφή με την κουζίνα και γαστρονομία της Νάξου για τους Εσε και Καρβάλιο το "Στο Λαδόχαρτο"

Πάσχα – Αγιο Φως: Στις 19:30 θα βρίσκεται στο “Ελ. Βενιζέλος”

Ολοκληρώθηκε στα Ιεροσόλυμα η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Νάξος: Πρωτομαγιά στη Δημοτική Επιτροπή η …μάχη για την αύξηση των δημοτικών τελών

Συνεδρίαση την Πρωτομαγιά της Δημοτικής Επιτροπής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Βασικό θέμα; Η αύξηση στα δημοτικά τέλη

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες