Η HopeGenesis προσπαθεί να φέρει το χαμόγελο και πάλι στην Ελλάδα σπάζοντας την υπογεννητικότητα – Σε τρία χρόνια έχει καταφέρει να πέσει οικογένειες να ενταχθούν στο πρόγραμμα της και τις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκεμβρίου είδαν το φως της ζωής τρία μωρά, το 52ο και τελευταίο έως τώρα από την Σχοινούσα των Μικρών Κυκλάδων
Η Ελλάδα βρίσκεται με τη πλάτη στο τοίχο. Και το βασικό της πρόβλημα δεν είναι οικονομικό αλλά δημογραφικό καθότι οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε μαρασμό. Πρόσφατα, ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων στο Εβδομαδιαίο Δελτίο για την Ελληνική οικονομία έκρουσε καμπανάκι κινδύνου με τίτλο “SOS: Ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται και γερνάει…”. Και όπως αναφέρει «Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται από το 2011. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι και το ξέσπασμα της κρίσης, ο πληθυσμός αυξανόταν, καθώς η μετανάστευση και, πιο πρόσφατα, η τροφοτοδούμενη από την κατανάλωση ανάπτυξη της δεκαετίας του 2000, δημιουργούσαν μια επίπλαστη ευημερία.
Αυτοί οι παράγοντες συγκάλυπταν σε μεγάλο βαθμό την ουσιαστική στασιμότητα της φυσικής κίνησης του πληθυσμού (σχεδόν μηδενική διαφορά γεννήσεων-θανάτων), που είχε ξεκινήσει προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Στα χρόνια της κρίσης και προσαρμογής, όμως, όλα άλλαξαν, και οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 29.380 μεταξύ 2009 και 2017, όσο περίπου είχαν μειωθεί τη δεκαετία του 1940 (-30 χιλ.). Έτσι σταδιακά ο πληθυσμός άρχισε να μειώνεται. Η μείωση αυτή μπορεί, βεβαίως, να αποδειχθεί προσωρινού χαρακτήρα, και να αντιστραφεί καθώς η οικονομία ανακάμπτει». Και καταλήγει τονίζοντας « Εάν υπάρχει, ένας και μόνο λόγος για να εισέλθει η χώρα σε μια πιο ισχυρή και δυναμική πορεία ανάπτυξης, με επενδύσεις που δημιουργούν απασχόληση και σταθερά εισοδήματα, είναι εν τέλει ο κίνδυνος της δημογραφικής και κατά συνέπεια εθνικής συρρίκνωσης. Διότι, εάν δεν ανακάμψει δυναμικά ο πληθυσμός, όλα τα παιδιά που δεν γεννήθηκαν ή δεν θα γεννηθούν από εδώ και πέρα, θα λείπουν ως παραγωγικό δυναμικό στις δεκαετίες του 2030 και 2040, και αυτό θα προκαλέσει καθήλωση της δυνητικής ανάπτυξης της χώρας».
Τα 52 μωρά της HopeGenesis
Υπάρχει όμως και μία άλλη επιλογή. Να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους ανθρώπους της HOPEgenesis να ολοκληρώσουν το έργο τους… Με έτος ίδρυσης το 2015, είναι μία ελληνική, αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση (σ.σ. πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος, ο Συριανός γυναικολόγος Dr Στέφανος Χανδακάς) που έχει ως όραμα την ανατροπή του κλίματος υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, προσφέροντας δωρεάν την πλήρη κάλυψη των αναγκών μιας γυναίκας από τη στιγμή που μένει έγκυος έως και τη γέννα. Η προσοχή της οργάνωσης στρέφεται στις γυναίκες των απομονωμένων νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών της Ελλάδας και, σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, προσφέρει ασφάλεια στις γυναίκες που ήδη κυοφορούν καθώς και κίνητρα στις υπόλοιπες να τεκνοποιήσουν.
Και το πιο εντυπωσιακό; Σήμερα 12 Δεκεμβρίου γεννήθηκε το 52ο μωρό της μεγάλης αυτής οικογένειας. Και μάλιστα είναι …γειτονάκι μας. Προέρχεται από οικογένεια που ζει στη Σχοινουσα και όπως διαβάσαμε στην σελίδα της ΜΚΟ στα social media είναι κοριτσάκι και ζυγίζει 3.370 γραμμάρια… Μία ημέρα νωρίτερα είχε γεννηθεί αγοράκι βάρος 3.340 γραμμαρίων με καταγωγή από την Αστυπάλαια…
Πρόσφατα, εντάχθηκαν ακόμα οκτώ περιοχές στο πρωτοπόρο πρόγραμμα δράσης της HOPEgenesis που σήμερα πλέον δραστηριοποιείται σε διαφορετικά σημεία της χώρας εκ των οποίων σε 28 νησιά (ανάμεσά τους οι Μικρές Κυκλάδες) που είχαν ελάχιστες ή μηδενικές γεννήσεις από το 2015, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες στην καταπολέμηση της υπογεννητικότητας.
Η «HOPEgenesis» μέσω του ειδικού προγράμματος, έχει ως απώτερο στόχο να συμβάλει στη σταδιακή αύξηση του πληθυσμού της Ελλάδας και σε αυτήν μπορούν να απευθυνθούν:
-Έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που επιθυμούν να κυοφορήσουν από τις περιοχές δράσης του οργανισμού των οποίων είναι μόνιμοι κάτοικοι
-Έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που επιθυμούν να κυοφορήσουν και κατοικούν μόνιμα σε απομονωμένη περιοχή της Ελλάδας, που δεν είναι ήδη καταγεγραμμένη στις περιοχές δράσης της HOPEgenesis!