Τα social media προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των χρηστών με την κατάθλιψη να έχει σημαντικό μερίδιο – Από την άλλη υπάρχει η δυνατότητα αντίδρασης μέσα από πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης που εφαρμόζει το facebook
Social Media και οι επιδράσεις τους στην καθημερινότητά μας είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Οι περισσότεροι μάλιστα θεωρούν ότι επηρεάζεται ιδιαίτερα η ψυχική μας υγεία καθώς, τα πορίσματα έρευνάς από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια έδειξαν ότι, όσοι σερφάρουν επί ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κινδυνεύουν από μοναξιά και κατάθλιψη. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 143 ατόμων, ηλικίας 18-22 ετών και ο χρόνος που πρέπει να αφιερώνουμε στα social media για να κρατάμε σε ισορροπία την πνευματική μας υγεία, πρέπει να είναι μετρημένος: μόλις μισή ώρα.
Στην έρευνά τους, οι Αμερικανοί επιστήμονες έλαβαν υπόψη το αίσθημα του φόβου, του άγχους, της κατάθλιψης και της μοναξιάς. Διαπίστωσαν πως, όσο περισσότερο ασχολείται κανείς με τα social media, τόσο πιο πολύ αισθάνεται φόβο, μοναξιά και άγχος. Αυτές οι επιδράσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες για τους ανθρώπους που είχαν καταθλιπτικές τάσεις. Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας; Ότι η έρευνα των Αμερικανών επιστημόνων δημοσιεύτηκε την επιθεώρηση «Journal of Social and Clinical Psychοlogy» που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο και έχουμε και την … απάντηση.
Και η απάντηση
Πως; Μέσα από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που αναλύει δημοσιεύσεις στο Facebook αναγνωρίζει τις «γλωσσικές κόκκινες σημαίες» που μπορούν να υποδεικνύουν κατάθλιψη τουλάχιστον τρεις μήνες νωρίτερα από τις υπηρεσίες υγείας… . Τα αρχικά προειδοποιητικά σημάδια είναι οι αναφορές στη μοναξιά ή την απομόνωση, όπως οι λέξεις «μόνος», «αχ», «δάκρυα», καθώς και η έκταση της δημοσίευσης. Κάποια άλλα στοιχεία είναι η έντονη χρήση των πρωτοπρόσωπων αντωνυμιών, όπως «εγώ» και «εμένα», που δείχνουν την ενασχόληση με τον εαυτό. «Η κατάθλιψη φαίνεται να ανιχνεύεται ευκολότερα με αυτόν τον τρόπο», είπε ο Δρ. Johannes Eichstaedt, συγγραφέας της έρευνας.
Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν είναι μέσα από τα προφίλ στο Facebook 683 ανθρώπων και οι οποίοι δέχτηκαν να μοιραστούν τα ψηφιακά τους αρχεία. Η ομάδα είχε 114 ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη. Αναλύοντας 524.292 δημοσιεύσεις των συμμετεχόντων που έγιναν πριν διαγνωστούν με κατάθλιψη, οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν «τα γλωσσικά σημάδια που σχετίζονται με την κατάθλιψη.» Όταν τα στοιχεία ενσωματώθηκαν στο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, εκείνο μπόρεσε να αναγνωρίσει τα προειδοποιητικά σημάδια της κατάθλιψης σε άτομα από τις δημοσιεύσεις τους, τουλάχιστον τρείς μήνες νωρίτερα από τη στιγμή που καταγράφτηκε στο ιατρικό ιστορικό τους.
Αφού η έρευνα στέφθηκε με επιτυχία, υπάρχουν σκέψεις για ενσωμάτωση κι άλλων μεθόδων στο πρόγραμμα, όπως η ανάλυση δεδομένων από τηλεφωνικές κλήσεις, ή η ανάπτυξη λογισμικού αναγνώρισης προσώπου από φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στο Facebook.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα zougla.gr