Παρασκευή, 25 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Συρίγος: "Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η ενίσχυση και η διεύρυνσή των...

Κυκλάδες – Συρίγος: “Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η ενίσχυση και η διεύρυνσή των κοινωνικών δικαιωμάτων

|

Η τοποθέτηση του Αντώνη Συρίγου, βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος κατά την συζήτηση για τα κοινωνικά δικαιώματα – Για τα ΑΕΙ ανέφερε ” Ο δημόσιος χαρακτήρας των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ μια αξιακή θέση, όχι ιδεοληπτική. Επιμένω: Αξιακή. Έχει εξηγηθεί επαρκώς το τι σημαίνει αυτό το πράγμα.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ερώτημα σχετικά με το αγώγιμο ή όχι των κοινωνικών δικαιωμάτων θα πλανάται καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεών μας και περαιτέρω. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ενδυνάμωσή τους μέσω του εγγυητικού ρόλου του κράτους, η ενίσχυσή τους κατά επιτακτικό τρόπο και η διεύρυνσή τους με τη συμπερίληψη των κοινωνικών υπηρεσιών που αφορούν την υγεία και βασικά κοινωνικά αγαθά, που ορίζουν εξάλλου την αξιοπρεπή διαβίωση, είναι ο στόχος της προτάσεώς μας για την αναθεώρηση των σχετικών άρθρων, κάτι που εξάλλου επιβάλλεται από την πραγματικότητα.

Του Αντώνη Συρίγου, βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ

Επειδή πολλοί άλλοι αναφέρθηκαν διεξοδικότερα στις προτεινόμενες προς αναθεώρηση διατάξεις και δεν ωφελεί να επαναλάβω τα ίδια, θα αρκεστώ στην μνημόνευση λέξεων, εκφράσεων και εν γένει διατυπώσεων συμβολικών αλλά και χρησίμων για τη συζήτηση που διεξάγουμε, που καταδεικνύουν την αξία τους:

Άρθρο 21 παράγραφος 1 και 3 και η προσθήκη της παραγράφου 7, «το κράτος εγγυάται … για τον προσδιορισμό του επιπέδου διαβίωσης». Άρθρο 21 παράγραφος 7, «το κράτος υποχρεώνεται … βασικά αγαθά, όπως το νερό … υπόκεινται σε καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας και τελούν σε δημόσιο έλεγχο». Υπάρχει και σχετική νομολογία των δικαστηρίων και του Συμβουλίου Επικρατείας.

Άρθρο 22 παράγραφος 1, 2, 4 και 5, ισότητα αμοιβής ανεξαρτήτως, ελάχιστοι όροι προστασίας των εργαζομένων … συλλογικές συμβάσεις … αρχή της εύνοιας και η απαγόρευση της επίταξης, κάτι που ισχύει και έχει καθιερωθεί νομοθετικά και αφορά βέβαια την επίταξη ως αντιαπεργιακό μέτρο, δηλαδή τη χρήση του μέτρου της επιτάξεως για να παταχθεί μια απεργία. Είναι σαφές τι εννοείται.

Άρθρο 22 παράγραφος 5, όπου έχουμε την ασφάλιση ως επιταγή-δικαίωμα και όχι απλά ως μια κρατική μέριμνα. Καταλήγω με βραχείες τινές παρατηρήσεις επί των σκέψεων, προτάσεων της Αντιπολιτεύσεως. Έχω την αίσθηση ότι πρέπει να ξαναδεί το άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματός μας, σχετικά με το ζήτημα της αναδρομικότητας ή μη των φόρων. Νομίζω ότι η ανάγνωσή του καθιστά τη σκέψη αυτή ή την πρόταση αυτή άνευ αντικειμένου.

Επίσης, παρακαλώ να θυμηθείτε -το λέω απευθυνόμενος προς την Αντιπολίτευση- ότι στους ήδη ισχύοντες νόμους περί αναγκαστικής απαλλοτριώσεως υπάρχουν σχετικές προβλέψεις για απαλλοτριώσεις εξαιτίας αρχαιολογικών λόγων και άλλων. Μάλιστα, αν ενθυμούμαι καλώς, υπάρχει και μεγαλύτερο περιθώριο για την άρση αυτοδικαίως της απαλλοτριώσεως σε σχέση με τις κοινές, όταν αφορά αρχαιολογικό χώρο. Νομίζω ότι στη μια περίπτωση είναι πενταετία και στην αρχαιολογική είναι οκταετία και δεκαετία. Δεν το ενθυμούμαι καλώς. Αυτά είναι από τα βιβλία του Χορομίδη, που τα είχαμε τότε και τα κοιτούσαμε για τις απαλλοτριώσεις. Επίσης, να τα συνδυάσει όλα αυτά και με το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Υπάρχει όμως ένα θέμα το οποίο θα ήθελα να το σχολιάσω και να καταθέσω έναν γόνιμο προβληματισμό, σχετικά με το άρθρο 24. Χρειάζεται κάποια στιγμή να δούμε τα επιμέρους προβλήματα που δημιουργούνται σε περιβάλλοντα μικροκλίμακας, όπως είναι τα νησιά, τα οποία δημιουργούνται από τη γεωγραφία. Αφορούν δε λεπτές ισορροπίες των νησιών μας ανάμεσα στην εκμεταλλεύσιμη έκταση και τη δασική, όπως και το ιδιόμορφο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Τα ζητήματα αυτά που αφορούν τους ορισμούς και την προσαρμογή τους στη νησιώτικη και των μικρών ορεινών δήμων πραγματικότητα δεν πρέπει να αφήνονται σε καμία περίπτωση στην κρίση ή την ερμηνεία της διοικήσεως.Δηλαδή δάσος, δασική έκταση, χορτολιβαδική έκταση. Δεν θέτω, όπως καταλαβαίνετε, θέμα που αφορά το άρθρο 24 και την αναθεώρησή του. Ωστόσο μιλώ για μια προσαρμογή σε κάποια μικροκλίμακα, την οποία πρέπει κάποια στιγμή να δούμε και επιμένω ότι αυτό δεν είναι θέμα της διοικήσεως, είναι θέμα του νομοθέτη.

Αυτά τα προβλήματα τα δημιουργεί η γεωγραφία. Επομένως, οι όποιες λύσεις θα δοθούν σ’ αυτά δεν αντιβαίνουν στην αρχή της ισονομίας, διότι είναι προβλήματα που τα δημιουργεί η ίδια η φύση.

Τέλος, θα κάνω μια κριτική παρατήρηση σχετικά με το άρθρο 16. Ο δημόσιος χαρακτήρας των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ μια αξιακή θέση, όχι ιδεοληπτική. Επιμένω: Αξιακή. Έχει εξηγηθεί επαρκώς το τι σημαίνει αυτό το πράγμα.

«Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση», λέει το άρθρο 16 παράγραφος 5.

Δύο προβληματισμοί. Ο πρώτος: Είναι λάθος η άκριτη μεταφορά των προτύπων του εξωτερικού στην ελληνική πραγματικότητα. Επομένως, παρόμοια επιχειρήματα υπέρ των ιδιωτικών και ιδίως κερδοσκοπικών ΑΕΙ πρέπει να αποκρουστούν, διότι είναι αλυσιτελή και ατελέσφορα, τουλάχιστον όπως επεσήμανα όσον αφορά τα κερδοσκοπικού και οικονομικού χαρακτήρος.

Ακούστηκαν και κάποιες σκέψεις για ιδρυματικής μορφής ΑΕΙ, αλλά δεν έχουν εξειδικευτεί. Θεωρώ ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και επειδή δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς εννοείται απ’ αυτούς που τα προτείνουν, προτιμώ να τα αφήσω ασχολίαστα.

Δεύτερον: Τα ιδιωτικά ΑΕΙ πώς θα διοικούνται; Η αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ είχε και έχει ως βασικό λόγο την ακαδημαϊκή ελευθερία. Με τα ιδιωτικά τι θα γίνει; Αυτά θα υπόκεινται σε ποικίλους πειρασμούς και επιρροές, π.χ. από τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών ή τη γενική συνέλευση των μετόχων ή και τον ιδρυτή τους. Θα αυτοδιοικούνται; Πώς θα εξασφαλίζεται η ακαδημαϊκή ελευθερία; Μόνο το κράτος άραγε παρεμβαίνει σ’ αυτήν την ελευθερία ή και άλλοι; (η λεγόμενη τριτενέργεια) Εν τέλει θα αποκτήσουμε δυο λογιών πανεπιστήμια, δηλαδή τα αυτοδιοικούμενα και τα άλλα; Δεν ξέρω πώς μπορούν να συμβιβαστούν αυτά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όσον αφορά το άρθρο 15, νομίζω ότι μια απλή ανάγνωσή του αποκρούει κάθε σκέψη γι’ αυτά τα ζητήματα, σε συνδυασμό και με το άρθρο 14 παράγραφος 9.

Αυτές τις σκέψεις είχα να σας καταθέσω για τις προτάσεις. Πιστεύω να δημιουργήσουν προβληματισμούς, διότι αυτή είναι η αξία της συζητήσεως, να υπάρξουν και συγκλίσεις ενδεχομένως, αν και σε ορισμένα θέματα υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Είναι δεδομένο αυτό. Ο καθένας έχει τις θέσεις του.»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανακοινώθηκαν (νωρίτερα) οι βάσεις 2025, πού εισάγονται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών

Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εισαγωγής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση – Όλες οι λεπτομέρειες και οι οδηγίες για τους επιτυχόντες

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Θρήνος στο παγκόσμιο wrestling: Πέθανε ο Χαλκ Χόγκαν σε ηλικία 71 ετών

Ο άνθρωπος που έφερε την επαγγελματική πάλη στα σαλόνια των οικογενειών, ο μυθικός Χαλκ Χόγκαν, έφυγε από τη ζωή νικημένος από καρδιακή ανακοπή.

Η “Παναγία των Παρισίων” ζωντανεύει στη Νάξο, ένα παραμύθι με καρδιά και ψυχή στον “Μουσικό Περίβολο”

Η θρυλική ιστορία του Κουασιμόδου και της Εσμεράλδας ταξιδεύει τους μικρούς και μεγάλους θεατές στο μαγευτικό Παρίσι μέσα από μια παράσταση γεμάτη συναίσθημα, μουσική και μηνύματα ζωής.

Η Αλεξάνδρα Ρήγα μιλά για την “Τέχνη της Μονής” και για το χωριό που γίνεται σκηνή πολιτισμού (video)

Η Αλεξάνδρα Ρήγα μιλά στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων για το ιστορικό παιχνίδι «μπάλες», τις πολιτιστικές ανάγκες του χωριού και την επερχόμενη συναυλία με τους Χαΐνηδες

Λιμεναρχείο Νάξου: Γνωρίστε τα δικαιώματά σας ως επιβάτες στις θαλάσσιες μεταφορές

Μέσω επίσημων διαδικτυακών εργαλείων, οι ταξιδιώτες μπορούν να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και να υποβάλουν παράπονα άμεσα – Πρωτοβουλία του ΥΝΑΝΠ για ασφαλή και αξιοπρεπή μετακίνηση όλων, ειδικά ευάλωτων ομάδων.

Αμοργός: Αντίο στον Νικόλαο Βεκρή, έναν μεγάλο ευεργέτη με καρδιά ταπεινή

Με σεβασμό και συγκίνηση, η τοπική κοινωνία αποχαιρετά έναν σπουδαίο άνθρωπο, που με την πίστη, τη γενναιοδωρία και την καλοσύνη του σημάδεψε τη ζωή της Αμοργού και όχι μόνο.

Δονούσα: Επέμβαση με κολύμπι γιατρού σε απομονωμένη παραλία, σώθηκε λουόμενη, τι αναφέρει η 2η ΔΥΠΕ

Η 2η ΔΥΠε Πειραιώς & Αιγαίου περιγράφει βήμα-βήμα την επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης λουόμενης στη δύσβατη παραλία Λιβάνι της Δονούσας.

Οι Χαΐνηδες στη Μονή Νάξου, μία νύχτα (25/07) γεμάτη ψυχή και ελευθερία

Μια μοναδική συναυλία κάτω από τα αστέρια, στο χωριό Μονή της Νάξου, με την αυθεντική φωνή των Χαΐνηδων να αγγίζει καρδιές και συνειδήσεις.

Γιατί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο ίδιο παιχνίδι: το φαινόμενο του κύκλου εμπλοκής

Γιατί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο ίδιο παιχνίδι: το φαινόμενο του κύκλου εμπλοκής

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

“Πλατιά” στη Γαλήνη Νάξου: Εκεί που η γεύση συναντά την παράδοση

Το εστιατόριο που ξανασυστήνει την κυκλαδίτικη κουζίνα με προϊόντα από τη γη της Νάξου – κι ένα αγρόκτημα που αφηγείται ιστορίες στο τραπέζι