Δεκτή έγινε η τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης και Δωδεκανήσων Δημήτρης Γάκης με αίτημα την ανακήρυξη των Ψαρών και της Κάσου σε «Ηρωικές Νήσους», λόγω της καταστροφής των δύο νησιών κατά τη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία.- Το “Ευχαριστώ” από το Δήμο Κάσου
Δεκτή έγινε η τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης και Δωδεκανήσων Δημήτρης Γάκης με αίτημα την ανακήρυξη των Ψαρών και της Κάσου σε «Ηρωικές Νήσους», λόγω της καταστροφής των δύο νησιών κατά τη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία. «Η τροπολογία, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης, έγινε άμεσα δεκτή τόσο από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, όσο και από την Έλενα Κουντουρά, καθώς το νομοσχέδιο στο οποίο εντάχθηκε η τροπολογία είναι του υπουργείου Τουρισμού». Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Α. Μιχαηλίδης προχώρησε σε μια σύντομη επισκόπηση των γεγονότων που συνδέονται πρωτίστως με την καταστροφή των Ψαρών. Επισήμανε την εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά των Ψαρών (όπως και της Κάσου) στον αγώνα για την εθνική αυτοδιάθεση, ανάλογη με το βαρύ τίμημα που τελικά κατέβαλλαν μέσω της σχεδόν ολοσχερούς καταστροφής τους.
Εν συνεχεία, «σημείωσε πως η σημασία των γεγονότων της καταστροφής των δύο νησιών υπερβαίνει την αδιαμφισβήτητα εθνική και πατριωτική τους διάσταση καθώς και την περίοπτη θέση που κατέχουν στην ελληνική κληρονομιά και αποκτούν πανανθρώπινη αξία. Και αυτό διότι τόσο τα ιδανικά που ενέπνευσαν τον αγώνα και τη θυσία των κατοίκων των δύο νησιών, όσο και το μέγεθος της ανθρώπινης τραγωδίας που συνόδευσε την καταστροφή τους έχουν οικουμενική διάσταση και αποτύπωμα». Για τους παραπάνω λόγους, κατέληξε ο Α. Μιχαηλίδης «με την ανακήρυξη των Ψαρών και της Κάσου σε «Ηρωικές Νήσους» αφενός αποδίδεται η ύψιστη τιμή στους άνδρες και γυναίκες των νησιών αυτών, και αφετέρου θωρακίζεται συμβολικά όχι μόνο η ελληνική αλλά και η πανανθρώπινη ιστορική μνήμη».
Το ευχαριστώ από τη Κάσο
Να σημειώσουμε ότι σήμερα είχαμε και το σχετικό δελτίο ενημέρωσης από το Δήμο Κάσου σχετικά με την εν λόγω κυβερνητική απόφαση και αναφέρει: « Χρειάστηκε να πλησιάσουμε τα 200 χρόνια από την καταστροφή της επαναστατημένης Κάσου το 1824 από τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, αλλά επιτέλους η Ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζει επισήμως τη θυσία των προγόνων μας, ανακηρύσσοντάς την, μέσω της Βουλής των Ελλήνων, «Ηρωικό Νησί». Ένα πάγιο αίτημα των αρχών του νησιού, μετά από συστηματική και επίμονη προσπάθεια του Δήμου μας, βρήκε ανταπόκριση από όλους τους πολιτειακούς φορείς και από σήμερα πλέον είναι γεγονός. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Ελληνική Κυβέρνηση, δια του Υπουργού Εσωτερικών κ. Χαρίτση, και η Βουλή των Ελλήνων συμμερίστηκαν άμεσα το δίκαιο αίτημα που προώθησε μεθοδικά ο Δήμος μας σε αγαστή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Μαζί με την Κάσο αναγνωρίστηκαν και τα Ψαρά, ως ηρωικό νησί, κι έτσι επιτέλους δικαιώνονται οι αγώνες και οι θυσίες των δύο νησιών που είχαν μείνει εκτός του εθνικού κορμού το 1830 με την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Δήμαρχος Κάσου Μαίρη Σορώτου – Τσανάκη, η οποία παρακολούθησε τη συνεδρίαση, κατόπιν προσκλήσεως από τις θέσεις των επισήμων, εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση για την ανακήρυξη της Κάσου ως «Ηρωικού Νησιού», με τη σχετική τροπολογία. Η Δήμαρχος εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος υπήρξε σταθερός συμπαραστάτης στο αίτημα του Δήμου. Θερμές ευχαριστίες οφείλονται επίσης σε όλους τους Έλληνες Βουλευτές και ιδιαιτέρως στους κ.κ Δημήτριο Γάκη και Ανδρέα Μιχαηλίδη που κατέθεσαν τη σχετική τροπολογία-προσθήκη και τον κ. Μάνο Κόνσολα που ήταν ο εισηγητής από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».
Για την Ιστορία…
Και για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η σφαγή της Κάσου έγινε την 7η Ιουνίου του 1824 όταν με την αρωγή Κασιώτη προδότη, οι δυνάμεις του χιλίαρχου Μουσά κατέλαβαν το νησί και έσφαξαν όλους σχεδόν τους κατοίκους ενώ όσοι έμειναν ζωντανοί οδηγήθηκαν στα κάτεργα των πλοίων του Χουσεϊν Μπέη… Λέγεται ότι από τους 7000 κατοίκους δεν έμεινε … ρουθούνι όπως είχε αναφέρει στον Γάλλο ναύαρχο Δεριγνύ για να εισπράξει την απάντηση « οι έλληνες είναι σαν τον φοίνικα της Ελληνικής μυθολογίας, θα γεννηθούν από τις στάχτες τους».
Και η σφαγή των Ψαρρών που υμνήθηκε από τον Διονύσιο Σολωμό έγινε μερικές ημέρες αργότερα, στις 21 Ιουνίου με περίπου 20.000 νεκρούς Ψαριανούς και πρόσφυγες ενώ οι Τούρκοι έχασαν περίπου 2000 άνδρες σε μία από τις πιο σκληρές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης… Εξού και το τετράστιχο του Σολωμού που αναφέρει:
Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη /
περπατώντας η Δόξα μονάχη /
μελετά τα λαμπρά παλληκάρια /
και στην κόμη στεφάνι φορεί /
γινωμένο από λίγα χορτάρια /
πού ‘χαν μείνει στην έρημη γη».