Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Dal Professore: Ο γητευτής της ιταλικής κουζίνας τώρα και στη...

Νάξος – Dal Professore: Ο γητευτής της ιταλικής κουζίνας τώρα και στη Νάξο

|

Ο Νίκος Δημητροκάλλης, ο σεφ από το Γλινάδο της Νάξου, αφού γοήτευσε τους Αθηναίους με το Dal Professore επιστρέφει στη Νάξο και ελπίζει ότι θα έχει ανάλογη επιτυχία με το νέο εγχείρημά του  

Ο καθηγητής που άφησε το φροντιστήριο του για να εντρυφήσει στις γεύσεις που λάτρεψε όταν σπούδαζε στη γειτονική χώρα, σερβίρει θεϊκή πίτσα και μακαρονάδες που προκαλούν γευστικούς οργασμούς.

Του Διονύση Θανασούλη (olivemagazine.gr)

Είναι μια κρύα μέρα στη Νάξο και ο μικρός τότε Νίκος Δημητροκάλης, που βοηθάει τους γονείς του στο χωράφι, αδημονεί να φάει για μεσημέρι. Σε μια φωτιά από καλαμιές, μέσα σε ένα μαντεμένιο τηγάνι, ετοιμάζονται πατάτες τηγανητές, αβγά και κολοκύθια. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, αλλά όπως μου λέει ο ίδιος μέσα στον ζεστό χώρο του Dal Professore, στο Μαρούσι, «ακόμη και σήμερα αναζητώ εκείνο το μεσημεριανό. Είναι η πρώτη μου ανάμνηση από φαγητό όταν ήμουν έξι χρονών και δεν την ξέχασα ποτέ, ίσως επειδή ήταν τόσο γευστικό με πολύ απλά, αλλά εξαιρετικά υλικά». Μπορεί να μην την ξέχασε, αλλά μόνο ως σεφ δεν φανταζόταν τον εαυτό του αυτός ο γητευτής της ιταλικής κουζίνας, που ήταν άριστος μαθητής επιδιώκοντας να ξεφύγει από την αγροτική ζωή.

Το 1984 σπουδάζει Φιλολογία στην Ιταλία, μένει στην Ματσεράτα, μια πόλη λίγο πιο έξω από την Ανκόνα και βυθίζεται στην κουζίνα μιας χώρας που χαρακτηρίζεται δωρική. Πέφτει με τα μούτρα στις πορκέτες, στις διάφορες σαλτσίτσιες, μαθαίνει τα πάκερι και αρχίζει να περιηγείται σε χωριά και πόλεις στην αρχή από περιέργεια. «Στο τέλος πήγαινα στη γιαγιά, που έκανε τα καλύτερα νιόκι στο χωριό, για να δω πώς τα φτιάχνει και πώς τα μαγειρεύει» μου λέει χαμογελαστός, ενώ μια πίτσα μπαίνει στον φούρνο. Και μιας και μιλάμε για πίτσα, κατά την ταπεινή μου άποψη και παρόλο που δεν είμαι ειδικός παίζει να είναι η καλύτερη που θα φάει κάποιος στην Αθήνα. Ειδικά η λεπτή ζύμη της με αυτές τις φυσαλίδες που σπάνε στο στόμα σου και που δεν τις έχω βρει πουθενά -πιστέψτε με έχω φάει πολύ ιταλικό στη ζωή μου- είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Κι όλα αυτά από έναν άνθρωπο που επέστρεψε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Αθήνα και άνοιξε φροντιστήριο στην Κηφισιά, συνεχίζοντας, όμως, τα γευσιγνωστικά του ταξίδια στην Ιταλία. Του είπα για ένα ταξίδι μου στην Costiera Amalfitana, όπου του περιέγραψα μια συγκλονιστική μακαρονάδα που έφαγα σε ένα χωριό, το Nerrano. Την είχα δοκιμάσει σε ένα μικρό ταβερνάκι πάνω στο κύμα, όπου με έστειλε ένας Ιταλός λέγοντάς μου να ζητήσω το Spaghetti alla Nerano. Ο Νίκος με διέκοψε πριν του πω γι’ αυτή τη θεϊκή μακαρονάδα με κολοκυθάκια και μου την ανέλυσε υλικό προς υλικό, ενώ λίγο καιρό μετά μου την έφτιαξε. Δοκιμάζοντάς την βρέθηκα ξανά σε εκείνο το ταβερνάκι του μικρού χωριού στην Costiera, από το οποίο είχε περάσει και ο ίδιος όταν στα 40 του πήρε την απόφαση να πάει στο Μιλάνο για να παρακολουθήσει ένα υπερεντατικό σεμινάριο μαγειρικής. Μέχρι τότε μαγείρευε μόνο για τους φίλους του στο σπίτι και ο καθηγητής του μένει άφωνος μετά τις πρώτες μέρες, όταν διαπιστώνει ότι ο Δημητροκάλης είναι ο καλύτερος μαθητής του.

 

Επιστρέφοντας θα ανοίξει το Dal Professore μια ανάσα από το εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου και πολύ γρήγορα θα αποκτήσει τη φήμη μιας εξαιρετικής τρατορίας. Ο Νίκος φτάνει κάποια στιγμή να δουλεύει έξι ή εφτά τηγάνια στη φωτιά, κάτι που εξακολουθεί να κάνει ακόμη και σήμερα. «Δεν σταμάτησα ποτέ να είμαι στις φωτιές», μου λέει και μου εξηγεί ότι η κουζίνα του στο πλαίσιο της μαγειρικής του ωριμότητας «έχει καταβολές από τη Βόρεια και κεντρική Ιταλία, όπου οι γεύσεις και οι συνταγές είναι πιο ντελικάτες.

Η πίτσα του με αυτό το κριτσανιστό ζυμάρι και τις φυσαλίδες αέρα, που σπάνε στο στόμα, είναι το τελευταίο must του εστιατορίου του, κάτι που διαπίστωσε πολύ γρήγορα και ο ίδιος. Πρόσφατα μάλιστα του συνέβη το εξής περιστατικό: «Ένα βράδυ με φώναξαν σε μια παρέα για να μου μιλήσουν. Αργότερα έμαθα ότι στην παρέα ήταν και ένας εφοπλιστής. Πώς το έμαθα; Επέστρεψαν δύο άτομα από τη συνοδεία του και μου είπαν να ετοιμάσω τριάντα πίτσες για τον εφοπλιστή, εξηγώντας μου ότι δεν μπορούσαν να μου πουν το όνομά του για λόγους ασφαλείας».

Πλέον μπορεί κάποιος να την παραγγείλει για το γραφείο ή το σπίτι του, να εντρυφήσει σε μια Carbonara Tartufata ή στην απλή αλλά συγκλονιστική Napoli με ντομάτα και βασιλικό. Υπάρχουν έντεκα μακαρονάδες στο μενού και τουλάχιστον επτά κρέατα, όπως η Tagliata με τις φοβερές τετράγωνες τηγανητές πατάτες! Αν πάτε, μην ξεχάσετε να κρατήσετε χώρο στο στομάχι σας, ώστε στο τέλος να δοκιμάσετε το θεϊκό Tiramisu με αυτή την απίστευτη γεύση. Το πιθανότερο είναι να ζητήσετε και δεύτερο!

info
Dal Professore, Aγίου Κωνσταντίνου 56, τηλ. 210 6109988. Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημέρι. Κλειστά Κυριακή βράδυ και Δευτέρα. Κόστος: 25-35€/άτομο.

Σ.σ. Εμείς να σημειώσουμε ότι από τις 14 Νοεμβρίου και καθημερινά από τις 13:00 είναι ανοιχτό το νέο Dal Professore (το πρώην “Στροφύλι” στη παραλία της Νάξου) μία συνεργασία του Νίκου Δημητροκάλλη με τον Κωστή Κατσούρη και μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα delivery…  Μεσογειακή κουζίνα, καταπληκτικές μακαρονάδες, ακόμη καλύτερη πίτσα και με τιμές που εκπλήσσουν. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κλιματική κρίση: Οι έξι πληγές του Αιγαίου, μπορούν να επουλωθούν;

Ποιες είναι οι έξι πληγές του Αιγαίου; Πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Νάξος – Κωμιακή (Σύλλογος Γυναικών): Η διαδρομή του Επιταφίου φωτισμένη με αυτοσχέδια φαναράκια

Μεγάλη Παρασκευή και ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής θα φωτίσει τη διαδρομή με αυτοσχέδια φαναράκια για την περιφορά του Επιτάφιου

Κυκλάδες: Μηχανική βλάβη για το “Power Jet”, τι συνέβη;

Μηχανική βλάβη στο Power Jet – Συνεχίζει με μειωμένη ταχύτητα για τα νησιά των Κυκλάδων

Πένυ Ρόγκα: Ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο και σημειώνει “Η μάχη μόλις ξεκίνησε”

Η λίμπερο του Παναθηναϊκού, Πέννυ Ρόγκα, γνωστοποίησε ότι έχει καρκίνο και έχει ξεκινήσει χημειοθεραπεία

Πάσχα χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές στη νησιωτική χώρα

Παρά τα όποια κίνητρα που ανακοινώνονται τα νησιά στην Ελλάδα δεν έχουν επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό - Τι φταίει;

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου

Νάξος – Μεγάλη Πέμπτη: Η Κωμιακίτισσα θα κάνει το βάψιμο των αυγών με ρίζες από το Καψάλι

Μικρές ιστορίες από την Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

Play Offs: Ε όχι έτσι, να αποκλειστείς από τον τελικό Πανναξιακέ (!!!)

Απίστευτη εξέλιξη στον σημερινό αγώνα με τον Ηλυσιακό... Δέχτηκε σερί 12 -1 στις τελευταίες φάσεις και έχασε 67-65... Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τα πλέι οφ η ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Πάσχα: ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση στη παράδοση της Νάξου

ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση με το Πάσχα στη παράδοση της Νάξου

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα