Μαγειρεύοντας στο χωριό Αρχάγγελος της Ρόδου, μαζί με παιδιά, μαμάδες και γιαγιάδες στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης και της δράσης μας “Aegean mamas know best”.
Η δράση «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα – Aegean mamas know best» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Taste the Seasons» της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης – Νότιο Αιγαίο 2019 πραγματοποιήθηκε στον Αρχάγγελο Ρόδου την Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2018.
Το πρόγραμμα επιμελείται, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου που εκπροσωπείται από τον πρόεδρο Νίκο Χριστοφόρου και την Πρέσβη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε αυτή την μεγάλη πρωτοβουλία, σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η συμμετοχή της οποίας έχει συμβάλει στο να γίνει ευρέως γνωστή η κουζίνα των νησιών, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.
Την εκδήλωση του Αρχαγγέλου που σημείωσε μεγάλη επιτυχία, συντόνισε η εντεταλμένη Εθελοντισμού, Δια Βίου Μάθησης και προέδρου του ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς, Χαρούλα Γιασιράνη. Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, μίλησε στους συμμετέχοντες στην γιορτή της γαστρονομίας για τον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» που βασίστηκε στην παράδοση του Νοτίου Αιγαίου και μοιράστηκε τον στόχο του για την διατήρηση της ιστορίας και της τοπικής γαστρονομίας. «Η κουζίνα, των νησιών είναι ένας ζωντανός φορέας της ιστορίας, της παράδοσης, του πολιτισμού. Στόχος είναι να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος.
Συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Θωμάς Σωτρίλλης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Χρήστος Ευστρατίου και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού Δωδεκανήσου, Κάλλιστος Διακογεωργίου. Οι σεφ μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου που συμμετείχαν και μαγείρεψαν ήταν: ο αντιπρόεδρος Επαμεινώνδας Τσίντζος, ο Νικόλας Κλαδογένης, ο Θανάσης Αχιολάς, ο Βασίλης Κουτσομανώλης, ο Αντώνης Μπέρδης, και η Νομική Καλούδη.
Τον πλούτο των γεύσεων και τις συνήθειες του τόπου ανέδειξαν στην εκδήλωση όσοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό και με διηγήσεις που δένουν τις παραδόσεις και τις θρησκευτικές εορτές με το σήμερα. Στην προετοιμασία συνέβαλε ο Πολιτικός Σύλλογος Αρχαγγέλου ο «Αίθωνας» με την πρόεδρό του Καθολική Χατζηνικόλα, το ΔΣ και τα μέλη τους καθώς και η εκκλησιαστική επιτροπή Αρχαγγέλου με πρόεδρο των πατέρα Φώτιο και τα μέλη της που προσέφεραν υποδομές στο χώρο. Οι γαστρονομικές δημιουργίες που εντυπωσίασαν τους συμμετέχοντες με τη γεύση, τα αρώματα, την ιστορία τους, όσους ήταν:
- Γιαπράκια από την κα Φλώρα Λεβέντη,
- Η παρασκευή της ταχινόπιτας από την κα Δήμητρα Γουδή
- Ο άρτος και τα λαδοκούλουρα από την κα Τσαμπίκα Παρδαλλού
- Τα ξεροτήγανα από την κα Μαρία Καννάκη
- Η ζούπες ελιές και τα πιταρούδια (για τον πολιτιστικό) από την κα Αρετή Παπουρά
- Ο φούρνος του κ. Τσαμπίκου Πρίντεζη, τα ψωμιά από τον ξυλόφουρνο
- Ο φούρνος του κ. Ταραλλά Τσαμπίκου, τα κουλούρια και τις ταχινόπιτες
- Γιαπράκια από την κα Στέλλα Ψαθά
- Πιταρούδια (για τον πολιτιστικό) καθώς και κανελλάδα και γλυκό κουταλιού φακούρα από την κα Ανθούλα Γιασιράνη
- Ζούπες ελιές από την κα Κατερίνα Ψαθά
- Παρασκευές με Ροδίτικη Λαδόπιτα προσφέρθηκαν από την εταιρεία Δημήτρης Ατσαλάκης
- Λάδι και ελιές από τον Λαδόμυλο, Απόστολος Διμέλλης
- Θαλασσινούς μεζέδες προσέφερε ο σεφ Μιχάλης Γιωργουδιός από το «Tsimas Delikatessen»
- Ριφικί στο πήλινο, στον ξυλόφουρνο από την κα Μαρία Σφυρίου
- Κουλουρία από τους σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου
Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου, με τα καπελάκια τους και τα αρωματικά φυτά από το Περιφερειακό Φυτώριο Δωδεκανήσου, δημιούργησαν κουλουράκια με το ζυμάρι και με την καθοδήγηση των σεφ. Χορηγός των «μικρών κηπουρών του Αιγαίου» είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Το έργο υλοποίησε η Praxis Plus.
Αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines.