Η ανομβρία πλέον αφήνει έντονα τα σημάδια της στις Κυκλάδες – Μελισσοκόμοι στα όρια της παράνοιας – Πως θα αντιδράσει η Κυβέρνηση
Η Ένωση Συνεταιρισμών Νήσων Κυκλάδων και Αργοσαρωνικού, στην συνάντηση που είχε με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, έθεσε σειρά ζητημάτων που αφορούν τους αγρότες των νησιών. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η πρόεδρος της Ένωσης κ. Δήμητρα Παναγιωτοπούλου, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι με την μειωμένη παραγωγή μελιού (θυμαρίσιου κυρίως). Ακόμη έγινε αναφορά στο θέμα της λειτουργίας του σφαγείου της Σίφνου, καθώς και στη δυνατότητα επιδότησης της μεταφοράς ζώντων ζώων από τα όμορα νησιά στο σφαγείο. Επίσης συζητήθηκε η δυνατότητα ελέγχου και παρακολούθησης της διαδικασίας σφαγής από ιδιώτη κτηνίατρο μέχρι να ολοκληρωθεί η πρόσληψη προσωπικού.
Η Υφυπουργός κατά την συνάντηση, που έγινε στις 6/11/2018, δέχτηκε το αίτημα για ιδιώτη κτηνίατρο. Επίσης τόνισε ότι θα προσληφθούν συνολικά 7 κτηνίατροι για να καλύψουν τις ανάγκες των κτηνοτρόφων των Νήσων Κυκλάδων και Αργοσαρωνικού.
«Ζητάμε να γίνει μια σωστή κατανομή των κτηνιάτρων που θα προσληφθούν στα νησιά», τόνισε στον ΑγροΤύπο η πρόεδρος στην Ένωση Συνεταιρισμών Νήσων Κυκλάδων και Αργοσαρωνικού και πρόσθεσε:
«Η έλλειψη γεωτεχνικών (κτηνιάτρων και γεωπόνων) στα νησιά ευθύνης μας είναι μεγάλο πρόβλημα και έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει επιστημονική στήριξη σε γεωργούς και αγρότες. Ειδικά για το σφαγείο της Σίφνου θέλω να σας επισημάνω ότι είναι έτοιμο από το 2017 αλλά ακόμη δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης κτηνιάτρων.
Επίσης ζητάμε την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας νομιμοποίησης των σταβλικών εγκαταστάσεων.
Για την ανομβρία περιμένουμε από την κυβέρνηση και τους δήμους να βρουν κονδύλια και να πραγματοποιήσουν έργα για την αντιμετώπισή της.
Λόγω της ανομβρίας υπάρχει υψηλό κόστος στη διατροφή των αιγοπροβάτων και μειωμένη παραγωγή μελιού. Ζητάμε την οικονομική στήριξη του κλάδου των κτηνοτρόφων και της μελισσοκομίας των νησιών μας».
Ειδικά για τους μελισσοκόμους αξίζει να αναφέρουμε ότι 12 φορείς μελισσοκομίας και 2 συνεταιρισμοί της περιοχής, με επιστολή τους προς το ΥπΑΑΤ, ζητάνε την στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών από την μεγάλη μείωση της παραγωγής που υπάρχει τα τελευταία χρόνια.
Μάλιστα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το ΓΠΑ έχει ξεκινήσει ερευνητικό έργο που μελετά το πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής. Τα στοιχεία αναμένεται να βοηθήσουν το ΥπΑΑΤ να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης του εισοδήματος των μελισσοκόμων.