Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Με "όπλο" το καλάθι πρωινού Νοτίου Αιγαίου κέρδισε εντυπώσεις

ΠΝΑΙ: Με “όπλο” το καλάθι πρωινού Νοτίου Αιγαίου κέρδισε εντυπώσεις

|

Με το «Καλάθι Πρωινού Νοτίου Αιγαίου», η  Περιφέρεια ανέδειξε τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, στη βρετανική πρωτεύουσα και στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης WTM 2018 – Τι δήλωσαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι 

 

Έκλεψε τις εντυπώσεις το «Καλάθι Πρωινού Νοτίου Αιγαίου» σε ειδική εκδήλωση για την παρουσίασή του που πραγματοποιήθηκε την  Τρίτη,  στο εστιατόριο « Sky23» του ξενοδοχείου Hilton London Metropole, στο Λονδίνο, με την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Μαριέτας Παπαβασιλείου.

Τα ντόπια προϊόντα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου κέρδισαν και τους ποιο απαιτητικούς λάτρεις της υψηλής γαστρονομίας, μέσα από τις υπέροχες και πρωτόγνωρες γεύσεις  που δημιούργησαν οι σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, στη διάρκεια της εκδήλωσης για το «Καλάθι Πρωινού Νοτίου Αιγαίου» που πραγματοποιήθηκε  για πρώτη φορά στο εξωτερικό.

Την πρωτοβουλία για την παρουσίαση στις διεθνείς τουριστικές αγορές είχε η Συνομοσπονδία Επιχειρηματικών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, και ο  πρόεδρός της Παναγιώτης  Τοκούζης. Το «Καλάθι Πρωινού» του Νοτίου Αιγαίου, ως πρωτοβουλία, εντάσσεται στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας 2019 και στόχο έχει να προωθήσει τα τοπικά, παραδοσιακά προϊόντα κάθε νησιού ξεχωριστά στους επισκέπτες των τουριστικών καταλυμάτων και να επιτύχει στην πράξη την διασύνδεση του Τουρισμού με τον Πρωτογενή Τομέα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Η πλειάδα των επισκεπτών της WTM απόλαυσε τις υπέροχες γεύσεις των εδεσμάτων που ετοίμασαν τα μέλη της Λέσχης  Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Τα μέλη της Λέσχης που εργάστηκαν με δημιουργική φαντασία και έδωσαν την ψυχή τους για την επιτυχία της παρουσίασης  ήταν: Κωνσταντίνος Μπουγιούρης , Παναγιώτης Μένανδρος και Δημήτρης Πλυτάς ,  με επικεφαλής των πρόεδρο της Λέσχης αρχιμαγείρων Νίκο Χριστοφόρου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το «πάντρεμα» της γαστρονομίας των νησιών του Αιγαίου, σε μια προσπάθεια προβολής των περισσοτέρων προϊόντων που παράγονται στα νησιά μας

Οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευθούν  από τον μπουφέ   ροδίτικη λαδόπιτα, μέλι Ρόδου και Καλύμνου, χαρουπόπιτα γεμιστή με αρωματικά, μυκονιάτικο, μαρμελάδα Νάξου, χαλβαδόπιτα, μους ταραμά, μυκονιάτικο ήλιο, σίσερα (αλλαντικό) κρεμιδόπιτα Μυκόνου, φάβα Σαντορίνης, γλυκό κίτρο Νάξου, γλυκό ντοματάκι και σταφύλι Κω, αλμυρούς λουκουμάδες , και άλλα που πραγματικά εντυπωσίασαν τους ανθρώπους του τουρισμού που έπλεξαν διθυράμβους στους εμπνευστές και δημιουργούς της εκδήλωσης.

Στην παρουσίαση του προγράμματος «Καλάθι Πρωινού Νοτίου Αιγαίου» έδωσαν δυναμικά το «παρών» εκπρόσωποι κορυφαίων τουριστικών οργανισμών και φορέων, δημοσιογράφοι από ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.

Οι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρόγραμμα, το οποίο εντάσσεται υπό την «ομπρέλα» του φιλόδοξου προγράμματος «Καλάθι Πρωινού» της ΣΕΤΚΕ, που στόχο έχει τη διασύνδεση του πρωτογενή τομέα, με τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

Είχαν την ευκαιρία  να δοκιμάσουν παραδοσιακές συνταγές της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, τις οποίες ετοίμασαν  σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων, χρησιμοποιώντας αγνά προϊόντα της περιοχής και τις καλύτερες πρώτες ύλες, από τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές.

Σκοπός του προγράμματος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, που παρουσιάστηκε επίσημα ένα χρόνο πριν, και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τη φετινή, τουριστική περίοδο, σε Ρόδο και Κεφαλονιά, από ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα, τα οποία έλαβαν τη σχετική πιστοποίηση, είναι η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου της χώρας μας και η καθιέρωσή της σε δημοφιλή, γαστρονομικό προορισμό.

Ικανοποίηση 

Η  Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού, Μαριέτα Παπαβασιλείου δήλωσε:  «Πολιτισμός, αθλητισμός, γαστρονομία είναι το τρίπτυχο που στηρίζονται οι τουριστικές δράσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.  Κάθε πρωτοβουλία που προωθεί τη γαστρονομία του τόπου μας και τα γνήσια παραδοσιακά προϊόντα των νησιών, μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο, που είναι η ανάδειξη της τοπικής παραγωγής, η προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων σε νέες αγορές και η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον Τουρισμό, εμπλουτίζοντας την εμπειρία για τους επισκέπτες των νησιών μας »

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης «Η παρούσα περιφερειακή αρχή από την αρχή έθεσε ως στόχο την ανάδειξη και προώθηση των ντόπιων , τοπικών προϊόντων που παράγουν τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Σήμερα είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι , από  την αποδοχή που είχε η παρουσίαση του προγράμματος «Το Καλάθι Πρωινού» του Νοτίου Αιγαίου , που δείχνει πως ο αρχικός στόχος μας ,  που δουλέψαμε με σχέδιο και σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων , επιτεύχθηκε. Τα νησιά μας έχουν τεράστιο πλούτο , τα τοπικά προϊόντα τους , που εμείς , καταφέραμε με στοχευμένες δράσεις  να τα αναδείξουμε σε πολλές χώρες»

Η εκδήλωση αποτελεί δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Taste the Seasons, της Γαστρονομικής Περιφέρειας για το 2019.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καρνάγια: Τα ξύλινα ναυπηγεία που σβήνουν, μαζί τους μια Ελλάδα που χάνεται

Από τα 300 καρνάγια που λειτουργούσαν κάποτε στη χώρα, λιγότερα από 70 επιβιώνουν σήμερα – Μια συγκινητική προσπάθεια να σωθεί η τέχνη που ταυτίστηκε με τη θάλασσα και την ελευθερία.

Λειψοί: Το πλωτό ασθενοφόρο που σώζει ζωές στα Δωδεκάνησα

Μέσα σε μόλις 35 ημέρες, το πλωτό ασθενοφόρο των Λειψών έκανε 7 επιτυχείς διακομιδές μειώνοντας τον χρόνο αναμονής από 6 σε 2 ώρες – Το όραμα έγινε πράξη.

Νάξος: Ερχεται το Open Τουρνουά Ανδρών – Γυναικών από το Naxos Tennis Club (αφίσα)

Το καλοκαιρινό ραντεβού των φίλων του τένις στη Νάξο επιστρέφει με ανοικτό τουρνουά και πλούσια συμμετοχή από 1 έως 10 Αυγούστου στις εγκαταστάσεις του Naxos Tennis Club.

Νησιώτικο γλέντι από τον ΠΑΣ Νάξου στο Γαλανάδο – Παρασκευή 18 Ιουλίου (αφίσα)

Με βιολιά, λαούτα, τσαμπούνες και αγαπημένους καλλιτέχνες, ο ΠΑΣ Νάξου προσκαλεί όλο το νησί σε μια αξέχαστη κυκλαδίτικη βραδιά. (αφίσα)

Νάξος: Παρουσία Γιάννη Βρούτση οι εορτασμοί για τον Άγιο Νικόδημο, τι αναφέρει σε ανάρτησή του

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού και Ναξιώτης πολιτικός τίμησε τον Πολιούχο του νησιού συμμετέχοντας στις λαμπρές εκδηλώσεις με πλήθος πιστών, εκπροσώπους της Εκκλησίας και της πολιτείας.

Μήλος: Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας προτείνει ανάκληση άδειας ανέγερσης ξενοδοχείου κοντά στο Σαρακήνικο

Καμπανάκι από την ΕΑΔ για αυθαίρετες άδειες, αγροτικούς δρόμους που βαφτίζονται “αναγνωρισμένες οδοί” και δόμηση σε προστατευόμενες περιοχές. Παρέμβαση ζητείται από ΥΠΕΝ και Εισαγγελέα.

Βικτόρια Χίσλοπ: «Θυμωμένη με το Βρετανικό Μουσείο για την υπόθεση των Γλυπτών»

Η Βρετανίδα συγγραφέας και Ελληνίδα υπήκοος επιτίθεται στη «στενοκεφαλιά» του Βρετανικού Μουσείου και μιλά για την ανατριχιαστική στιγμή που απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα

«Η Μεγάλη Ιστορία του Οοουύφφφφφφ!» στο Γλινάδο – Μουσικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους

Το Γλινάδο υποδέχεται ένα μαγικό μουσικοθεατρικό δρώμενο από τα Θερινά Εργαστήρια Μουσικής υπό τον Αλέξανδρο Καλογερά – μια φαντασμαγορική παράσταση γεμάτη χιούμορ, μουσική και φαντασία!

Πρόταση Ημέρας: Γιουβέτσι με μοσχαράκι, μελιτζάνες και δυόσμο, φαγητό με άρωμα παράδοσης

Ένα διαφορετικό, αρωματικό γιουβέτσι με γλυκές μελιτζάνες, μοσχαράκι και φρέσκο δυόσμο, που απογειώνει το τραπέζι με απλότητα και γεύση.

«Αιώνιοι φοιτητές»: Η αθέατη ιστορία πίσω από τους 317.374 ανενεργούς στα ελληνικά πανεπιστήμια

Από τον Μάνο Λοΐζο μέχρι τον Κώστα Κώνστα: Ποιοι δεν πήραν ποτέ πτυχίο, γιατί δεν διεγράφησαν και τι σηματοδοτεί η επικείμενη ρύθμιση για τη διαγραφή χιλιάδων

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.