Ημέρες και δράσεις στα πλαίσια του 16ου Διεθνούς Συνεδρίου “Υπέρια” που αφορά τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό ενώ έχει σταγόνες Κινηματογράφου (9ο Φεστιβάλ) και Γαστρονομίας
Αμοργός 2018.. Για μία ακόμη φορά στο επίμεντρο του ενδιαφέροντος. Αν και Νοέμβριος, οι δράσεις καλά κρατούν. Και τη σκυτάλη πήρε το 16ο διεθνές συνέδριο Υπέρια για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό, καθώς και το 9ο διεθνές φεστιβάλ τουριστικών ταινιών μικρού μήκους… Και η έναρξη των εργασιών ξεκίνησαν με την Δοξολογία στην εκκλησία τών Αγίων Αναργύρων που έορταζαν στο χωριό Θολάρια. Ακολούθησε περιήγηση στον οικισμό , παραδοσιακοί χοροί στον αύλειο χώρο του ναού και γεύμα από τον Συλλογο γυναικών Αμοργού, στο Πνευματικό Κέντρο Θολαρίων..
Στην συνέχεια οι σύνεδροι και οι παριστάμενοι ακολούθησαν το πεζοπορικό μονοπάτι προς το χωριό Λαγκάδα και ήλθαν σε πρώτη επαφή με το φυσικό τοπίο,την αρχιτεκτονική και την χλωρίδα και πανίδα της εποχής. Στην Λαγκάδα, έγινε επίδειξη παραδοσιακών Χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων, από τη Λέσχη Γαστρονομίας Αμοργού. Το απόγευμα την τελετή έναρξής του φεστιβάλ με θέμα, Γαστρονομία, πολιτισμός και τουρισμός, άνοιξε η Κα Ελένη Κουντουρούπη, πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Αμοργού.
Ο Δήμαρχος Αμοργού, Νικόλαος Φωστιέρης καλοσόρισε τους παριστάμενους και επίσήμανε τον ρόλο του φεστιβάλ στην ανάδειξη του πολιτισμού και του τουρισμού στήν Αμοργό. Η κυρία Ειρήνη Γιαννακοπούλου, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, παρουσίασε και χαιρέτησε τους 150 συνέδρους, κινηματογραφιστές, επιστήμονες, δημοσιογράφους ταξιδιωτικούς πράκτορες, φοιτητές δημοσιογραφίας και κινηματογράφου, εκπροσώπους της πολιτέίας, από 25 χώρες του κόσμου.
Χαιρετισμούς απύφθηνε ο Επαρχος & εκπρόσωπος της περιφέρείας Νοτίου Αιγάιου, Κος Ιωάννης Μαργαρίτης και ο κος Μιχάλης Παράβαλος από το Υπουργείο Τουρισμού, εκπρόσωπος της διεύθυνσης τουρισμού Κυκλάδων. Η Κα Αργυρώ Μεσημέρη, καλλιτεχνιή διευθύντρια του φεστιβάλ ταινιών της Αμοργού, προετοίμασε το κοινό για την προβολή και την θεματολογία που ακολούθησε.
Ομιλίες
Κατά τις 3 μέρες του Συνεδρίου και του Φεστιβάλ, παρουσιάστηκαν οι ομιλίες:
• Γιώργος Κακαβάς – Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου: “Η καθημερινή διατροφή μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ”
• Καίτη Δημητσάνου Κρεμέζη – Αρχιτέκτων – Καθηγήτρια τιυ Εθνικού Τεχνικού Πανεπιστημίου Αθηνών. “Κατασκευές και κτίσματα του παραδοσιακού αγροτικού βίου και διατροφική κληρονομιά”
• Ελένη Μεθοδίου – Αρχαιολόγος: “Η σύμβαση της UNESCO για την διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς
• Ελένη Ράμμου: “Η επιρροή του σύγχρονου πολιτισμού στη γαστρονομία, τον τουρισμό, και την επιχειρηματικότητα: ένα νέο μοντέλο που προωθεί την γυναικεία και νεανική εργασία”
•Άννα Μαυρουδή- εκπαιδευτικός -(Περιφερειακή σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων ) “Από το παγκόσμιο στο τοπικό: η περίπτωση των Κυκλάδων”.
Η ομιλία της, ήταν στα πλαίσια του αφιερώματος «Νέοι & εργασία, γυναίκες & εργασία», υλοποιούμενο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή και από εθνικούς πόρους.
• Federico Francesco Ferrero – Food journalist, nutritiοnist, medical doctor and Master Chef of Italy” Γαστρονομική κληρονομιά της Αμοργού: ενα μονοπάτι για την προστασία μιας εύθραυστης ομορφιάς”
• Δημήτρης Περδετζόγλου – Φαρμακοποιός , Βοτανολόγος – Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης: “Bότανα και Ευεξία – Φαρμακευτικά φυτά της Αμοργού & Γαστρονομία”
• Ειρήνη Καρώνη – Iστορικός επιστήμων.: “Κινηματογράφος και Γαστρονομία”
• Ρόμπυ Εκσιέλ – Κριτικός κινηματόγραφου: «Μαγειρεύοντας ταινίες»
.• Αννα Κλαυδιά – Δημοσιογράφος: «Η γαστρονομία και & η Προοπτική Τουριστικής Ανάπτυξης ενός τόπου»
•Κατερίνα Μαρινάκη – Δημοσιογράφος – Λαογράφος.: «Η ελιά και η παραγωγή λαδιού στην Αμοργό!»
Τις επόμενες ημέρες οι συμετέχοντες, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Παναγίας της Χοζοβιώτισσας και Αγίου Γεωργίου Βαλσαμίτη, το Αρχαίο Υδρομαντείο,τον Ελληνιστικό Πύργο της Αγίας Τριάδας και περιηγήθηκαν στο νότιο μέρος του νησιού. Επίσκέθηκαν την Χώρα, το Αρχαιολογικό και Εκκλησιαστικό μουσείο, το παραδοσιακό ελαιοτριβέιο, τον ελαιώνα στην Αιγιάλη .
Η Λέσχη γαστρονομίας Αμοργού ανέλαβε την παρουσίαση και παρασκευή παραδοσικών συνταγών και εδεσμάτων καθώς και κάποια από τα γεύματα που προσφέρθηκαν.
Κινηματογράφος
Παράλληλα οι φοιτητές παρακολούθησαν μαθήματα Κινηματογραφικής δημοσιαγραφίας. Καθημερινά προβάλλονταν 26 από τις 200 διαγωνιζόμενες ταινίες από 13 χώρες ( Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλλία,Τσεχία, Ρουμανία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Μ.Βρεττανία, Η.Π.Α., Δανία, Περού, Γεωργία, Μολδαβία, Καζακστάν) , με την παρουσία των παραγωγών, σκηνοθετών και συντελεστών μπροστά στο κοινό και την κριτική επιτροπή.
Βραβεύτηκαν 35 ταινίες στις κατηγορίες¨Ελληνικές Ταινίες, Τουριστικές ταινίες, και ντοκυμαντέρ, με αρκετές θεματικές κατηγορίες, ανάμεσα σε 200 ταινίες που διαγωνίστηκαν, από 520 ταινίες που υποβλήθηκαν.
Tourism Section
Adventure Tourism Category
1st Prize: The Seeker – A Journey of Awakening by Neeraj Mishra & Atul Khandar
2nd Prize: Midgard Adventure – winter (South Iceland) by Miha Avguštin
Cultural Tourism Category
1st Prize: The Powerful Soul of Hong Kong by Marco Sansalone
Events, Fairs and Congress
1st Prize: Greece MERAKI 2018 – teaser by Gustavo Neves
Gastronomic Tourism Category
1st Prize: RTE From Farm to Table by João Viegas
2nd Prize: Generation with a cause by Dorian Walker
Hotels & Resorts Category
1st Prize: Love Summer by João da Silva
2nd Prize: Belvedere – Follow the wind by Theo Papadoulakis
Nature and Rural Tourism Category
1st Prize: KAZAKHSTAN – KYRGYZSTAN by Guillaume Juin
2nd Prize: Radol’ca by Rožle Brega
Sports Tourism Category
1st Prize: CARS by João Viegas
Tourism Destinations – Cities Category
1st Prize: El Amor Existe. Santiago del Teide by Carlos Hernández
2nd Prize: Flamenco Madrid by Santiago Alcazar
Tourism Destinations – Country Category
1st Prize: Dinner with Georgia by Dima Chkheidze
2nd Prize: From Cuba with Love by António Aleixo
Tourism Destinations – Regions Category
1st Prize: The route of fate by Román Parrado
2nd Prize: Madeira Pass by João Viegas
Tourism Services Category
1st Prize: Faroe Islands Translate by Rune Hørslev
2nd Prize: The Hardest Job by Nils Keller
Documentary Section
Adventure, Expeditions & Travelling Category
1st Prize: The White Maze by Matthias Mayr
2nd Prize: Moscow: Your Survival Guide by Helen Etkina
Arts, Music & Culture Category
1st Prize: Voyager Colors of Peru by Erik Wieder
Environment & Ecology Category
1st Prize: Tubbataha: A National Treasure by Don Falsario II
2nd Prize: Once Hamoun by Mohammad Ehsani
Ethnography & Society Category
1st Prize: Kalimera Men Beirut by Rawad Germanos
2nd Prize: The Untold Story of Baralikadu by Sumant Mali
Gastronomy & Enotourism Category
1st Prize: In Vino Veritas / the History of Greek Wine by Constantinos Tseklenis
History & Heritage Category
1st Prize: CĂLĂRAȘI – A LAND BY THE GATE OF HEAVEN by Dumitru Grosei
Nature & Wildlife Category
1st Prize: Escape to Costa Rica – Jungle Story by Libor Spacek
2nd Prize: THE FIGHT FOR THE ARCTIC by Andreas Ewels
Sports & Recreation Category
1st Prize: We are the Rovers by Antonin Michaud-Soret
Sustainable and Responsible Tourism Category
1st prize: Unforgettable journey #15 (A rivers trip) by Aleksey Berdennikov
National Section
Tourism Category
The Best Greek Film: Greece-A 365 Day Destination by Andonis Theocharis Kioukas
Documentary Category
The Best Greek Documentary: CORFU – GIFT OF THE GODS by Irina Khangoshvili
Tourism Category
The Best Greek Tourism Film: Magic island Screener by Dimitris Katsimiris
Το Συνέδριο Γαστρονομίας συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενώ το φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού με το Δήμο Αμοργού. Οι εργασίες, διεξήχθησαν στις αίθουσες του ξενοδοχείου Aegialis Hotel & Spa!
Δελτίο Τύπου